Jan Smit in Kursaal Oostende: “In ‘t West-Vlaams zingen? Ik focus mij vooral op m’n liedjes”

Jan Smit tussen Sofie Vandenbroucke en Willy Moeyaert van Concertevents. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op vrijdagavond 4 oktober staat Jan Smit op het podium van Kursaal Oostende. Dinsdagavond jl. was Jan ook te gast in Oostende, waar hij als verrassing voor Christoff aanwezig was tijdens de opname van Gert Late Night en tijdens het seizoen logeert hij zelf ook nog op de boot van Gert & James. In de voorbije jaren bezocht Jan al regelmatig Oostende. Vakantie in West-Vlaanderen zit er niet in. Door zijn bekendheid zou dat voor Jan helemaal geen vakantie meer worden.

Oostende begint precies de tweede thuis te worden voor de Nederlandse artiest Jan Smit. Is het puur toeval dat Jan nu terug in deze badstad aanwezig is? “Dat is puur toeval. Vooraf weet ik niet waar Gert zijn boot neerlegt. Maar ik geef toe, ik kwam inderdaad al vaak naar Oostende. Na een tijdje leer je hier ook de mooie plekjes kennen.”

Waarom zei je toe voor Gert Late Night?

Jan: “Vandaag vooral om mijn goede muzikale vriend Christoff te verrassen. Vanaf 23 september meert de boot terug aan in Antwerpen. Nu ben ik er enkel en alleen voor Christoff. Tijdens het lopende seizoen ben ik er zelfs ook nog te gast.”

Ze zeggen altijd dat er op de boot van Gert Late Night exclusieve nieuwsjes worden verteld. Wat komen we dan meer te weten over uw persoon? Ik denk dat jij tot op heden al een open boek bent en dat de fans en media al veel over uw persoon weten. Juist toch?

Jan: “Ik ben inderdaad redelijk open. Ik deel echter enkel dingen die de mensen willen weten. Er zijn veel zaken over mijn persoon die ze nog niet weten. Ik denk niet dat ik dus veel nieuwe dingen zal vertellen, maar je weet maar nooit hé…”

Hoe goed ken jij James en Gert?

Jan: “Redelijk goed. Ze zijn al twee keren naar onze Klubbb3-concerten komen kijken in Duitsland. Vorige week had ik met James en Gert ook nog een opname in Puurs. Ik heb ook app-contact met Gert.”

Eind vorig jaar kwam het album Met Andere Woorden uit. Was je blij met het resultaat van de liedjes die anderen voor jou hadden geschreven?

Jan: “Ik heb inderdaad enkel de liedjes ingezongen. Andere muzikanten en componisten hebben alles gemaakt. Ik had geen idee aan wat ik me kon verwachten, maar in Nederland én Vlaanderen is het album fantastisch opgepikt. De plaat kreeg goud en de fans vonden het geweldig. In dit opzicht is het dus wel geslaagd, want voor mij was het een sprong in het diepe om met andermans liedjes een album te vullen.”

Het concept dat andere artiesten voor jou liedjes schrijven, zou je ook kunnen doortrekken naar een Vlaamse versie? Bij ons werkte je al samen met Christoff en Lindsay. Zijn er nog namen waar je aan denkt?

Ja : “Christoff en Lindsay vertolken liedjes, maar maken zelf geen muzikale composities en dat heb ik nodig binnen dit concept. Maar ik heb helemaal niet de intentie om een Vlaamse variant te maken. Dat staat niet op het lijstje (lacht).”

Je bent in Vlaanderen meestal te gast om promotie te doen voor concerten. Zou je ook in deze regio willen komen op vakantie? Of misschien doe je dat al privé zonder dat de mensen dat weten?

Jan: “Ik ben gelukkig en doe wat ik graag doe. Ook in Vlaanderen word ik herkend. Ga ik op vakantie, dan wil ik rust en privacy. Wat dat betreft is Vlaanderen niet de ideale vakantiebestemming voor mij (glimlacht).”

Voetbal is belangrijk in je leven. We lazen al veel over FC Volendam. Ben je sinds je je al fan van FC Volendam?

Jan: “Vanaf mijn zevende ging ik al mee met mijn vader naar het voetbal en zat ik op zijn schouders. Ik heb zelf altijd al gevoetbald. Sinds een zestal jaren ben ik bestuurslid bij FC Volendam en daar kan ik gewoon m’n ei kwijt.”

Zou je zelf ook nog willen voetballen of is die tijd voorbij?

Jan: “Ik zou het graag willen, maar als voetballer ben je afhankelijk van andere mensen. Die zijn vaak niet vrij op de dagen en de uren dat ik vrij ben.”

Jan Smit, te gast in het Antwerpse Sportpaleis, een optreden waar hij enthousiast naar terug kijkt.
Jan Smit, te gast in het Antwerpse Sportpaleis, een optreden waar hij enthousiast naar terug kijkt.© Jens

Christoff steunt FC Volendam. Wat heb je daarvoor moeten doen? Lang moeten aandringen?

Jan: “Ik heb gedreigd (lacht). Het was eigenlijk zijn eigen idee, omdat hij mij elke dag daarover hoort praten. Ik was toen bezig over het spelersfonds, maar we hadden nog een financiële injectie nodig. Toen zei hij zelf: Jan, ik heb zoveel vrienden die voetbal een warm hart toedragen en kan ik daarin iets betekenen? We hielden een presentatie en toen kwam dat financiële resultaat eruit.”

Het is al een jaar geleden dat jij het Antwerpse Sportpaleis vulde. Hoe kijk je daarop terug?

Jan: “Ik zou dat toch nog één keer willen overdoen. We zijn aan het kijken of we nog eens een herhaling kunnen doen. Ik denk wel dat dit het mooiste concert was van de voorbije tien jaren. Het was zo’n fantastische sfeer en met de juiste gastartiesten. Het was ook een goed idee om na al die jaren een gok te wagen. Ik hoop dat we het in de toekomst dus nog eens kunnen doen.”

Is het een project dat een jaar duurt?

Jan: “Ja, en als je het doet, wil je het groots doen. Als je bepaalde keuzes maakt, wil je goed voor de dag komen.”

Als je nu al kijkt naar de toekomst, dan moet je toch al zicht hebben op wat je gaat doen…?

Jan: “Nee, ik heb nog geen plan gemaakt wanneer mijn volgend album weer uitkomt, dus laten we dat eerst doen en dan zien we verder…”

Op vrijdag 4 oktober ben je te gast voor ConcertEventsin Kursaal Oostende. Misschien een gekke vraag, maar overweeg je niet om iets in het West-Vlaams te zingen? Of kan dat niet omdat er teveel dialecten zijn in Vlaanderen?

Jan: “Och, een leuk idee maar wanneer ik als zanger in verschillende regio’s met andere dialecten kom en ik moet telkens dat dialect instuderen, dan moet ik niets anders meer doen. Ik probeer me echt te focussen op de liedjes die ik ken. Moest er iets spontaans gebeuren dan is het wel leuk, maar ik hou niet zo van ingestudeerde grappen of verrassingen.”

Wat ga je brengen?

Jan: “De liedjes die de mensen willen horen, die ze kennen en waar we het meeste ambiance mee gaan creëren. Ik zal misschien wel liedjes zingen van het nieuwe album, maar dan zijn het vooral de bekendste, zoals Als de nacht verdwijnt, Als de morgen is gekomen, Vrienden voor het leven… Ze staan allemaal op de setlijst.”

Jan Smit wil nog wel eens het Antwerpse Sportpaleis vullen.
Jan Smit wil nog wel eens het Antwerpse Sportpaleis vullen.© FODI

(PADI)

De allerlaatste tickets boek je nu. Vrijdag 4 oktober om 20 uur in Kursaal Oostende: Jan Smit, Theatertour ‘Met Andere Woorden’. Tickets en info: 0479 31 84 55 – www.concertevents.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier