Jan Schepens speelt de rol van de broer van priester Daens in Daens 2.0 in Puurs

Jan Schepens in het midden tussen Manou Kersting (links) en Fabrice Pillet. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Vanaf 22 februari 2020 kan je – afwisselend met de spektakelmusical 40-45 – de musical Daens zien in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. Eén van de hoofdrolspelers is Jan Schepens, die 20 jaar geleden afstudeerde aan de toneelafdeling van het Conservatorium in Brussel. Jan kon direct aan de slag in Les Misérables.

Daarna speelde hij de hoofdrol in Company en de rol van John in The Hired Man bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Voor die vertolking kreeg hij in Nederland zelfs de John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Mannelijke Hoofdrol. Jan speelde al in heel wat tv-producties mee (Thuis, Familie, Witse, Wittekerke…). Hij speelde ook mee in volgende producties : De Drie Biggetjes, Bloedbroeders, 14-18, Merrily We Roll Along, Wilde Dingen, The Last Five Years, 10 Kleine Negertjes, Evita, De Muizenval, Amadeus, Aspe, Beauty and The Beast, The Little Mermaid, Kiss Me Kate, Dolfje Weerwolfje, enz.

Wat zegt Daens je?

Jan: “Recent bekeek ik nog eens de dvd van Daens. In ‘t verleden zag ik die voorstelling ook al twee keren. Eén keer met Lucas en daarna nog één keer met zijn understudy Frank Hoelen. Het is heel indrukwekkend. Het doet me denken aan Les Misérables. Het gaat ook over iemand die de wereld wil verbeteren. Ik denk dat het een heel aangrijpend en herkenbaar verhaal wordt, zelfs herkenbaarder dan 40-45…”

Moest je auditie doen voor deze rol of belden ze zelf op?

Jan: “Ik heb geen auditie moeten doen, want ik werkte al veel samen met Frank Van Laecke. Als ze Peter Van De Velde vragen, dan ben ik meestal niet zo ver weg. Ik ben al veel keren de understudy geweest van Peter omdat we elkaar goed begrijpen. Ik snap hun keuze om mij de broer te laten spelen van Daens alias Peter Van de Velde.”

Is het een moeilijke rol?

Jan: “Daens wordt geënthousiasmeerd door zijn broer. Ik denk wel dat dat personage dicht bij mij aanleunt. Ik vind misschien de voorstelling in die zin herkenbaarder dan 40-45. De grote kloof tussen arm en rijk. Tussen arbeiders en bourgeoisie. Die arbeiders die er onder leiding van Daens genoeg van hebben en in opstand komen. E nook daadwerkelijk iets veranderen. Heerlijk !.”

Zijn er nog elementen die anders zijn dan 40-45?

Jan: “De muziek is natuurlijk anders. Dirk Brossé probeert toch altijd zijn stempel op de muziek te drukken. Je hoort dat het zijn muziek is. En in Daens zitten een pak echte mooie melodieën.”

Vandaag zijn we hier samen omdat jullie een trailer van Daens opnemen. Beginnen de repetities ook al?

Jan: “We hebben nog geen repetities achter de rug. Pas in januari beginnen we te repeteren. We nemen hier vandaag dus alleen de trailer op. Aangezien we nog 40-45 aan het spelen zijn en ze het publiek toch al een teaser willen laten zien.”

Hoelang ga jij meespelen?

Jan: “Lang, zéker tot de zomer 2020. Ze willen een even groot succes zoals met 40-45. Of dat zal lukken is moeilijk te voorspellen. Al denk ik dat een pak mensen door 40-45 wel de weg naar Puurs sneller zullen vinden. Het is ook wel een erg fijn theater.”

Het is wel zeldzaam zeker dat je zolang mag spelen in dezelfde productie en dus werkzekerheid hebt?

Jan: ” Dat is geweldig. ‘t Is geleden van Les Misérables in 1998, meer dan 20 jaar. Sindsdien is er veel veranderd. Al een geluk dat Studio 100 zo’n sterke speler is en dat we eruit worden gepikt om mee te spelen.”

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier