Vrijdag 28 februari, 2020

Jacky Lafon alias Zatte Rita brengt eigen biertje op de markt bij brouwerij in Herzele

© PADI

In mei 2017 kwam Kenneth Smets, één van de bezielers van het Kusttheater Colisée uit Blankenberge, op het idee om een biertje Zatte Rita uit te brengen, genoemd als eerbetoon naar het personage van Jacky Lafon in inderdaad de vtm-soap Familie. Kenneth nam de telefoon en belde direct naar Jacky om te vragen of ze dat wel zag zitten. Ze was heel enthousiast om dat bier mee te ondersteunen en op de markt te brengen. Het Kusttheater nam contact op met brouwerij Van Den Bossche in Herzele - waar ze al een samenwerking mee hadden - om te vragen of ze het zagen zitten om een biertje Zatte Rita te brouwen. Hun reactie duurde niet lang en het was een JA.

Maar na vijf succesvolle zomers met haar revue in het Kusttheater Colisée in Blankenberge wilde Jacky echter na vorig seizoen een punt zetten achter haar shows. Ze wilde in schoonheid stoppen, waardoor het idee van Zatte Rita meteen werd bevroren. Van zodra het nieuws bekend raakte dat Jacky zou stoppen, kreeg ze veel reacties om toch maar door te zetten. De 71-jarige Jacky hield echter vol en zou stoppen. De directie van het Kusttheater hield voet bij stuk en probeerde Jacky te overhalen om er toch nog één jaartje bij te doen. Jacky zei... ja. Meteen werd het brouwproject Zatte Rita terug van onder het stof gehaald en maakte men een afspraak bij de brouwerij om te bespreken hoe het bier moest smaken.

Bij de brouwerij Van Den Bossche in Herzele werd het blond en bruin bier Zatte Rita voorgesteld in aanwezigheid van enkele bekende Vlamingen uit natuurlijk de vtm-soap Familie. Waren aanwezig : Albert (Ray Verhaeghe), Anna (Annie Geeraerts) en Jan (Jef De Smedt). Ook haar dochter en schoonzoon waren van de partij. Jef De Smedt alias Jan Van Den Bossche zorgde zelfs voor een verrassingsact. Hij kwam toe verkleed als ontslagen pater uit West-Vleteren. Jef bracht een gesmaakte parodie van Drink, broederke Drink als ode aan Zatte Rita. Eerst had Jacky Lafon het niet door dat dit Jef alias Jan was.

Dirk Coryn gaf namens het Kusttheater Colisée een beknopte samenvatting, waarna Jacky vooral dankwoorden uitsprak. De blonde Zatte Rita is fruitig, lichtzoet en zacht bitter. Het is een bleekgeel bier van 6,5% abv dat hergist op fles 33 cl. De bruine Zatte Ritais intens, karamel en chocolade. Het is donkerbruin onder een stabiele kraag beige schuim. Dit bier is eveneens een hogegistingsbier van 6,5% abv dat hergist op fles. De eerste Zatte Rita mocht de schoonzoon van Jacky Lafon proeven, die - volgens Jacky - een échte bierkenner is. Na zijn goedkeuring werden menig flesje Zatte Rita gekraakt en mocht iedereen proeven. Jan Van den Bossche en zijn ouders Albert en Anna van Familie verbroederden met de zaakvoerders van brouwerij Van Den Bossche.

Vanaf volgende week is Zatte Rita verkrijgbaar via de bierhandelaars in Vlaanderen. Wie het wenst, kan zich ook een exclusief glas aanschaffen.

(PADI/Foto's PADI & Daniël)

© PADI

© PADI

© PADI

© PADI

© PADI

© PADI

© PADI

© PADI

© PADI

© PADI

© PADI