In ‘Corteo’ van Cirque Du Soleil doet Eve Willems uit Luik mee

Eve Willems uit Luik. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Of we zin hadden om even achter de schermen van de productie Corteo van Cirque Du Soleil te gaan kijken? Zo’n kans sla je niet af en dus bezochten we de show in Vorst-Nationaal. Van 13 tot en met 22 maart 2020 zijn ze met dezelfde show te gast in de Lotto Arena.

Corteo speelt zich af in de fantasie van een clown. Het is een vrolijke parade die de passie van de acteur combineert met de elegantie en de kracht van de acrobaat. Het publiek beleeft een ongeziene theatrale, feestelijke processie vol plezier, humor en spontaniteit in een mysterieuze plek ergens tussen hemel en aarde. De cast van Corteo bestaat uit 51 acrobaten, muzikanten, zangers en acteurs van over de hele wereld.

Voor de show in première ging, mochten we een bezoek brengen achter de schermen. De artiesten waren vlijtig aan het oefenen, je voelt meteen de positieve sfeer tijdens de repetities. Een experte is de heliumbalonnen aan het klaarzetten, een artieste gaat met deze grote balonnen boven het publiek zweven, het gewicht moet dus perfect afgesteld zijn. Het gewicht van een persoon kan schommelen per dag, dus dit moet nauwkeurig opgevolgd worden. We zien een simpel vernuftig systeem hoe de artiesten snel van de ene naar de andere kant van het podium via een karretje, snel kunnen terugkeren…een oud circustruukje. In de naaikamer zien we dat de 260 kostuums voor deze show vakkundig worden onderhouden en indien nodig bijgewerkt. Om een idee te hebben : de engelen die tijdens de show boven het podium zweven hebben elk 25 meter stof nodig voor hun gewaad, wat dus een totaal van 500 meter materiaal betekent elke keer op het podium of een equivalent van vijf voetbalvelden. De grootste maat schoenen in de show is maat 53, de kleinste is een kindermaat van 27.

De naaikamer.
De naaikamer.© FODI

We spraken kort met Eve Willems uit Luik, de enige Belgische artieste tussen 18 verschillende nationaliteiten. Zij solliciteerde online naar een vacature in de show. “Ze zochten iemand die gitaar en accordeon kon spelen, en ik dacht : dat is echt iets voor mij. Ik werd dus geselecteerd en mocht tot mijn eigen verrassing mee op toer. Toen ik het contract tekende, wist ik niet dat er ook een show in België zou zijn. Ik vond het jammer dat mijn grootvader me niet zou zien. Ik was dan ook helemaal uitzinnig toen ik plots in de toerplanning zag dat we een halte hadden in Brussel. Zo kan mijn familie mij toch zien optreden. Of ik meer zenuwen heb om hier in België op te treden ? Neen, maar wel meer opgewonden. Ik kijk er heel erg naar uit.”

Cirque Du Soleil is een begrip in de showwereld. Als die halt houden in België, dan kan je dat toch niet laten om te gaan kijken. Je voelt de traditie van dit gezelschap die Corteo startte in Montreal in 2005. Sindsdien bezochten ze reeds 60 steden in 19 landen. In 2016 transformeerde Cirque Du Soleil Corteo naar een arena show. Het is een show met circusacts, maar veel meer dan dat. Wist je dat de show wordt begeleid met live muziek ? Dat brengt zo veel meer realiteit in de belevenis. Het podium staat centraal in de arena, wat dus betekent dat het publiek van twee kanten de show bekijkt. Ongetwijfeld een unieke ervaring. De vele snelle decorwissels met magische belichting zorgen dat de show er één is op een hoogstaand niveau. Dit is niet zomaar een circus, maar een verhaal geïnspireerd door het leven en gebracht door een eeuwenoude ervaring in podiumkunst, maar vooral een magische belevenis voor de hele familie. Nu ook dus in België.

Even een zicht op een repetitie.
Even een zicht op een repetitie.© FODI

(PADI & Sandro)

Shows van 13 tot en met 22 maart 2020 in de Lotto Arena. Tickets: www.cirquedusoleil.com/corteo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier