Vrijdag 28 februari, 2020

IN BEELD Jacky Lafon in Blankenberge : "Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd!"

We waren benieuwd wat het zou worden. Een show als Jubilee in 't Colisée wordt immers niet gemaakt met heel grootse budgetten, maar de samenstellers ervan keken toch duidelijk op geen euro en investeerden fors in de kostumering en natuurlijk ook in de bijhorende belichting én geluid. Vanaf het openingslied was duidelijk dat we naar een show zouden kijken die tot in de details afgewerkt zou zijn. Het eerste liedje Jubilee in 't Colisée werd met stijl gebracht door de volledige groep. Natuurlijk hield Jacky ook een openingswoordje, waarin ze benadrukte dat lachen zo gezond is. "Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd", zei ze en deze woorden hoorden we meermaals terug tijdens de volledige show. "Zing maar mee. En ken je de tekst niet meer, dan moet je maar blablabla zingen", glimlacht Jacky naar het publiek in 't Colisée. Ze had wat problemen om een briefje van tussen haar beha te halen. Daarop stond de naam van Wilfried Timmerman uit Dudzele geschreven, die op zondag jl. 68 kaarsjes mocht uitblazen. Wilfried had geluk, want Jacky kreeg dat briefje niet direct terug op de plaats waar het moest zitten, zodat hij een handje mocht toesteken. "Niet gemakkelijk hé, ze zijn al een beetje gezakt", lachte ze, richting Wilfried. Het publiek schaterde het uit.

Vanessa zong een medley met mooie nummer over de zee, David Vandyck een Louis Neefs-medley en samen brachten ze ook een Eurosongmedley om dan het eerste deel af te sluiten met een Rock & Roll-medley. Misschien hadden ze beter deel één afgesloten met de Eurosongmedley ? Jacky hield een monoloog over de politie. Als brave agente vertelde ze aan het publiek hoe zij omgaat met mensen die inbraken plegen, mensen die dronken zijn, mensen die niet correct rijden, enz. Samen met De Popkoning bracht ze ook een sketch over een auto-ongeval(leke). Mooi, leuk, enkel misschien een beetje té lang. Dat kunnen we ook zeggen over de sketch rond het restaurant met ... Kamiel Spiessens alias De Popkoning. Eveneens heel vernieuwend en mooi gebracht, maar een beetje korter was nog beter geweest.

Na de pauze danste het ballet op Billie Jean. De Popkoning kreeg het publiek aan 't lachen met Nicootje - hij deed dat ook al als zuster Ursula -en later met de sketch rond 't Paard en de Uil. Zing maar mee met de Fabeltjeskrant ! David zong zijn hit Een superlange nacht én Vanessa bracht Soldiers of Love van jawel... Liliane St. Pierre.

Tussenin was er een sketch rond Blokken. Schoon, heel mooi ! Grappig was eveneens de sketch rond Thérèse van de Delhaize of alweer vernieuwende humor. Geen sketchen die we al honderd keren zagen, maar nieuwe grappen, waardoor de lachsalvo's elkaar in razend tempo opvolgden. De groep bracht ook een Duitse medley en De Popkoning las plezante én vooral pikante gedichten voor. Het ballet kwam ook nog enkele keren aan bod, waarna het einde naderde. Jacky zong Dankuwel voor haar publiek. Op hetzelfde moment werden op het scherm foto's van haar geprojecteerd. De voltallige groep sloot af met een gospelmedley.

Jubilee in Colisée is een zomershow die meer dan zijn geld waard is. Centraal staat Jacky, maar ook David, Vanessa, De Popkoning en het showballet hebben evenveel werk op het podium. Positief is de humor met een grote H, want met deze humor hebben we écht gelachen. Een serieuze meerwaarde voor deze show. Jacky zei het diverse keren tijdens haar show : Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. De actrice/zangeres/presentatrice stond ook stil bij haar donkere momenten in het leven, gaf uitleg over haar recent verschenen boek, bedankte het trouwe publiek en zei dat ze iedere dag nog altijd probeert af te sluiten met een lach. Onze score : 8,5/10 !

(PADI - Foto's PADI/Daniël)

Jubilee in Colisée, Kerkstraat 27 in Blankenberge : in juli en vanaf 4 augustus, iedere vrijdag, zaterdag en zondag om 14.30 uur, op maandag om 20.30 uur. Extra weekend op zaterdag 2 en zondag 3 september. Tickets : 29 euro - Showdiner mogelijk aan 19 euro. Info en tickets : 050 70 81 98 - 0468 15 80 19 -www.kusttheater.com.