Woensdag 12 augustus, 2020

IN BEELD Elodie en Mats uit Lendelede ontdekken expo Het Smurfenavontuur in Brussels Expo

IN BEELD Elodie en Mats uit Lendelede ontdekken expo Het Smurfenavontuur in Brussels Expo

HetSmurfenavontuur is een indrukwekkend, interactief belevenisparcours voor het hele gezin over 1.500 vierkante meter in Paleis 4 van Brussels Expo. Het zit boordevol Smurfenervaringen en verrassende special effects, zoals hologrammen, virtual reality, Kinect, videomapping, faceshift... Dit alles om jong en oud onder te dompelen in de magische wereld van deze kleine wezentjes. Door de immense decors voelen de bezoekers zich ook zo klein als een smurf.

Tolerantie, solidariteit, vriendschap en de bescherming van het milieu zijn steeds de waarden geweest die de Smurfen belichamen. In het kader van de Small Smurf, Big Goals-campagne van de Verenigde Naties staan De Smurfen sinds 2016 achter de 17 doelstellingen van duurzame ontwikkeling voor 2030. Tijdens het traject van Het Smurfenavontuur kom je al deze waarden op een speelse en leerrijke manier tegen, want een smurf worden, betekent ook onze blauwe planeet beschermen. Dit indrukwekkend Belgische project is mogelijk dankzij een investering van 5 miljoen euro. Doelstelling: 250.000 bezoekers in België en een wereldtournee van vijf jaar. Capaciteit: 3.000 personen per dag. Gemiddelde duur van het bezoek: 1u15'.

Valt Het Smurfenavontuur écht in de smaak van de kids? We deden een test en namen Elodie (7) en Mats (5) Verschaeve uit Lendelede mee naar de officiële opening. Zonder dat ze wisten waar we naartoe reden, trokken we naar Brussels Expo. Kids zitten niet lang stil in een wagen en dus stelden ze regelmatig vragen aan papa Jelle, die ons ook vergezelde. Waar gaan we naartoe? Wat is er precies te zien? Dichtbij Brussel zei papa Jelle tegen de kleine Mats: "Je hebt die mascotte zelfs al gezien op het terrein van voetbalclub Anderlecht."

De euro van Mats viel snel en hij zei: "Smurfen!" Papa Jelle knikte met een brede smile op zijn gezicht, maar Mats zag het niet direct zitten om zomaar naar smurfen te gaan kijken. "Allez, 't begint al goed", zuchtte Jelle toen hij in onze richting keek. Zonder file arriveerden we op tijd op de afspraak voor de première in Brussels Expo. Op de parking konden de kids zich nog even uitleven en dan brak het grote moment aan. Het moment waarop we de hal konden betreden. "Sorry, maar de jongste zal je niet op de foto krijgen. Hij is niet gek op foto's", verontschuldigde papa Jelle zich tegen ons.

Eens binnen, stond een levensgrote smurf de aanwezigen op te wachten. "Wil je even erbij staan?", vroeg ons gezelschap van de persdienst aan de kids. Mats en Elodie keken naar elkaar, deden eerst een stap achteruit, maar daarna poseerden ze toch voor een allereerste foto weliswaar ook met papa Jelle erbij. Het ijs was gebroken. De kids stapten door de imposante zaal al dan niet met een audiovideo in de hand, keken met grote ogen naar al die mooie decors, naar dat prachtig nagebouwd Smurfendorp, naar die hologram van Smurfin in paddenstoelen op mensenmaat...

Dat was nog maar een begin, want plots konden ze zich uitleven in precies een jungle. Al slingerend geraakten ze van de ene naar de grote steen, waarna ze op een klimmuur terecht konden en daarna via een bruggetje aan de andere kant van dit deeltje hal geraakten. En het bleef daar niet bij, want er was ook nog een glijbaan, een rol om allerlei koprollen in te doen.

Tussenin poseerden ze naar hartenlust voor de foto's. Geen zin in foto's? Vergeet het maar, ze deden het nu zelf met de glimlach. Want geef toe, wat is dat toch leuk om een foto te kunnen voorleggen met Grote Smurf die je de hand reikt of wanneer je aan het slenteren bent in dat grote Smurfendorp... Voor zowel volwassenen als kinderen moest dan nog het paradepaardje volgen. Op het einde van de expositie kan je plaatsnemen op een zitje en een virtual reality-bril opzetten. Je vliegt zelf als smurf op een ooievaar door Smurfenland en je ontsnapt uit de klauwen van Gargamel, die je al eerder vastgebonden zag liggen maar die toch op bepaalde momenten tot leven komt en dat is toch wel even schrikken.

Mats wist nadien helemaal niet meer welke bewegingen hij had gedaan toen hij op zijn zitje zat. Hij deed mee met zijn armen, keek naar links en rechts, vertelde honderduit terwijl wij - die ernaast stonden - helemaal niet wisten wat hij op dat moment te zien kreeg. Twee zitjes verder begon een volwassene spontaan met zijn armen heen en weer te zwaaien. Wij keken ernaar, keken even naar elkaar en konden een glimlach niet onderdrukken.

Ook zangeres Isabelle A. en haar zoontje zetten de virtual reality-bril op. Even verder kwamen we nog filmregisseur Lieven Debrauwer tegen en net voor ons vertrek liepen we Lesley-Ann Poppe en haar partner Kevin tegen het lijf. Elodie en Mats hadden geen tijd voor die bv's. Ze werden opgeslorpt door het Smurfen-winkeltje met allerlei merchandising, waarna de twee lieve kids natuurlijk ook een drankje kregen.

En vonden ze het nu leuk ? "Ja, heel leuk", zeiden ze in koor. Op de terugweg richting Lendelede geraakten ze niet uitgepraat over wat ze allemaal hadden meegemaakt. Geschikt voor volwassenen, maar zeker en vast ook voor lieve kids, die misschien niet veel zin hebben bij aankomst maar enkele uren later heel enthousiast vertrekken en er nog lang zullen over napraten. (PADI)

Tickets & info: http://www.smurfexperience.com - Kinderen (3-12 jaar): 11 euro - Jongeren en studenten (13-18 jaar): 14 euro - Volwassenen: 17 euro - Gezinnen (4 pers.): 52 euro. Er worden ook collectortickets te koop aangeboden mits een toeslag van 4,95 euro per ticket (of 10 euro per gezin).