‘Imagination 2019’-show is precies mini-uitgave van Cirque Du Soleil in Het Witte Paard

'Imagination 2019' in Het Witte Paard in Blankenberge. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Wie al de nieuwe HWP-show Imagination 2019 zag, zal beamen dat het dit jaar wel een heel sterke show is geworden. Producent Ben Van den Keybus, regisseur Jos Dom en het team gooiden dit jaar de volledige show eens serieus door elkaar. Gedaan met heel veel humor à la Deborah De Proost uit Wortel.

Met alle respect voor de vele jaren dat Nele Goossens dit personage op een schitterende wijze neerzette tijdens de HWP-shows. Dit jaar werd al vanaf minuut één duidelijk dat het iets anders ging worden, alhoewel we toch liever een sterkere act als start hadden gezien van goochelaar Rafael. Als opener bracht hij een act waarin alles mis liep. Niet nieuw, terwijl hij in de show wél uitpakte met sterke goocheltrucs waarover we nu nog altijd niet zijn uitgepraat en die we nu nog altijd niet begrijpen, terwijl wij er met onze neus opzaten want we zaten op de eerste rij tegen het podium. En toch… goochelen, ‘t blijft iets aparts!

De show begon dus met Miss Imagination én Rafael om dan al direct te vervolgen met de Sally Brothers die toch iets brachten dat je niet in één, twee, drie kan aanleren. De vrouw die vanuit het publiek werd gehaald en op het podium mocht komen, had er ook geen goed oog in en liep zelf even weg om uiteindelijk toch te blijven staan. Dat was het begin van een sterke show, met al direct een daverend applaus. Pas daarna mochten Daisy Thys en Patrick Onzia het publiek verwelkomen en riepen ze al onmiddellijk alle internationale acts vooraan. Ook dat is iets nieuw, want meestal wordt iedereen voorgesteld helemaal op ‘t einde van de show. Daarna maakte Nest van De Strangers zijn opwachting op het podium met een prachtig LED-decor. Een hele wand vol zag je niets anders dan afbeeldingen van De Strangers, inclusief platenhoezen. Mooi was hét moment toen Nest van het podium stapte en naar zijn mede-Strangers Bob en John in het publiek ging en hen liet meezingen. Diverse mensen stonden recht en gaven De Strangers een heel luid applaus. Weet jij wat je allemaal met zand kan doen? Welke figuren je kan maken ? De zandtekeningen die Natalya Netselya uit Rusland bracht zijn een streling voor het oog. Werkelijk prachtig!

Strahlemann & Söhne in actie.
Strahlemann & Söhne in actie.© fodi

Frederic kwam het podium op als Ali Baba maar kreeg van Daisy Thys een uitbrander en vertrok terug in de coulissen. Het was tijd voor nog wat presentatiewerk en muziek 9TO5. Dat was niet zomaar enkele artiesten die zongen op een podium, maar met prachtige kostumering aan én schitterende dans. Werkelijk prachtig. Het duo Strahlemann & Söhne herkenden we nog van een vorige show in HWP weliswaar al meerdere jaren geleden. De heren reizen met hun koffers de wereld rond. Ze doen aan partnerjongleren en tijdens hun act verwisselen ze ook nog van kledij. Doe het maar eens na. Wondermooi was ook het optreden van goochelaar Patrick Onzia, die de hulp kreeg van Colin’s Little Brother. Mooi om naar te kijken en nog grappig ook. Steve Ryckier mocht beginnen met een medley maar op ‘t einde van zijn nummer stonden alle nationale artiesten op het podium in passende outfits. En dan kwam goochelaar Rafael nog even langs. Wàt een sterke act. Hoe hij het deed, we weten het echt niet én we zaten er met onze neus op. Een tip : zéker eens gaan kijken én goed kijken aub ! De show ging verder met nog muziek én nog muziek, waaronder een Willy Sommers-medley. Imagination 2019 was dan al bijna twee uren bezig. Eens een HWP-show zonder pauze ? Helemaal niet, want na Ghostbusters mét hulp van het publiek ging het doek omlaag en was deel één voorbij of twee uren na de start van de show.

Even aan het wieltje draaien én wat komt eruit... Rafael deed het weer!
Even aan het wieltje draaien én wat komt eruit… Rafael deed het weer!© FODI

Deel twee was korter, maar toen we eens op ons uurwerk keken, waren we toch al weer één uur later en ‘t was nog niet voorbij. Deel twee was – volgens onze visie toch – even sterk of zelfs nog sterker dan voor de pauze. De artiesten deden het schitterend, het internationaal showballet was subliem, Helmut bracht een mooie douche-act, The Beatles hoorden we weerklinken, goochelaar Rafael toverde de duifjes uit een sjaal en waaruit hij ze maar kon halen (schitterend !), De Kreuners waren present met een medley én dan volgde een sterke internationale act van Rubel Medini, die werd geboren in een van de grootste circusfamilies van Italië. Omdat hij klein van gestalte was, bleek hij een ideale evenwichtskunstenaar te zijn. Rola Rola is een ingewikkelde en bijzondere evenwichtsoefening. Kan jij je gewicht behouden op een rol en een bord ? Al op jonge leeftijd slaagde Rubel erin om in balans te blijven op maar liefst zeven lagen. Zijn merkwaardige act – niet zonder gevaar !!!! – was dé sterkste act van de avond, onze mening. Doe het maar eens na : zo hoog in de lucht, zonder veiligheidsriem. Als voorlaatste op de programmatie mocht natuurlijk de populaire song Leef van André Hazes niet ontbreken, waarna iedereen nog eens op het podium kwam om dankjewel te zeggen. “Vond je het mooi, vertel het verder. Vond je het maar niets, zwijg er maar over”, zei Patrick Onzia als afsluiter tegen het publiek.

Patrick Onzia mocht 'Helmut' in twee delen zagen.
Patrick Onzia mocht ‘Helmut’ in twee delen zagen.© jENS

Wat wij ervan vonden? Imagination 2019 is precies een mini-uitgave van Cirque Du Soleil. Wat je allemaal te zien krijgt, is ongelofelijk. Zes sterke internationale act, maar ook een sterke Patrick Onzia, Daisy Thys, Dimitri Verhoeven, Steve Ryckier, Satyn Sisters, Frédéric Celini, een internationaal ballet, een professioneel orkest, enz. Belichting, kostumering, werkelijk fantastisch, afgewerkt tot in de puntjes !

Ga je niet graag naar Het Witte Paard omdat je op elkaar zit geplakt ? Goed nieuws ! Er zijn tafels verdwenen, er staan nieuwe aangename stoelen. De capaciteit per show is verminderd, maar het comfort voor de bezoeker is vergroot. De mensen zitten niet meer als haringen in één ton, maar hebben meer beweegruimte. Niets kan je tegenhouden om die show niet te gaan bekijken. Vorig jaar schreven we neer : we zagen de show één keer, dat was genoeg. Deze keer geven we oprecht toe : één keer is niet genoeg ! Die show moet je meerdere keren hebben gezien, want iedere show zal wellicht een beetje anders zijn. Naar wij alvast vernamen, wordt deel één wat ingekort én terecht. Twee uur is lang. Maar dat is een luxeprobleem. Onze score : 9/10! Proficiat!

De béste internationale act kwam van Rubel Medini uit Italië.
De béste internationale act kwam van Rubel Medini uit Italië.© Jens

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier