Herbert Verhaeghe : “Van mijn nieuwe liedjes zal iedereen dubbel genieten nà de coronacrisis”

Herbert Verhaeghe bracht een nieuw album uit. © PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op vrijdag 3 april verschijnt het nieuwe album Horen Zien Zingen van zanger, tv- (Ment) én radiopresentator (Radio 2 West-Vlaanderen) Herbert Verhaeghe uit Kuurne. Normaal ging dat gepaard met een feestelijke albumvoorstelling en verjaardagsshow – Herbert werd 46 op maandag 30 maart) op zondag 4 april in Salons Mantovani in Oudenaarde, maar door de huidige corona-omstandigheden heeft Herbert deze plannen helaas moeten opbergen. Uit het nieuwe album werden eerder al de nummers De Radio en Dans met mij als single uitgebracht. Binnenkort volgt er nog een derde single Vanavond uit met jou. “Al mijn nummers ontstonden voor de coronacrisis, maar iedereen zal van mijn nieuwe liedjes dubbel en dik genieten nà de coronacrisis, zoals Vanavond uit met jou of Wereldreis“, zegt Herbert.

Herbert kiest er bewust voor om het album wel gewoon uit te laten komen, omdat zijn fans er al een tijdje enorm naar uitkijken en muziek een welgekomen afleiding en troost kan bieden in deze uitzonderlijke omstandigheden. Bijzonder is natuurlijk wel dat het album momenteel dan ook niet fysiek aangekocht zal kunnen worden bij de officiële retail, waardoor Herbert een stevig aandeel verkoop (fans van Vlaamse muziek kopen nog steeds vooral fysieke albums) verliest die meetelt voor de Ultratop albumcharts, maar daar ligt hij niet wakker van. Hij bekijkt het van de positieve kant en hoopt dat er nu veel mensen, ook de oudere fans, de stap gaan zetten naar streaming (bv. Spotify) om zijn nieuwe nummers te gaan ontdekken.

Je hebt je verjaardagsshow van komende zondag moeten verplaatsen naar (voorlopig) Pinkstermaandag 1 juni. Hoe groot is de financiële impact door die annulatie ?

Herbert : “Het verjaardagsconcert is inderdaad verplaatst naar 1 juni. We konden de zaal, alle muzikanten, dansers, de gastartiesten… allemaal verplaatsen. Maar niemand kan mij op dit moment vertellen hoe het op maandag 1 juni zal zijn. We leven op hoop en hopen dat het dan wel kan plaatsvinden. Mocht dat niet zo zijn, dan wordt elke kaart terugbetaald. Dat gebeurde ook al met een 30-tal tickets van mensen die niet konden komen op de nieuwe datum. Maar die kaarten zijn al allemaal weer verkocht aan mensen die net wèl kunnen op 1 juni.”

Je werkte ongetwijfeld veel maanden aan je nieuwe album. Net nu het uitkomt, heb je pech : corona zorgt voor geen face-to-face promo. Vloek je innerlijk wel een beetje ?

Herbert : “Uiteraard had ik het liever gehad zoals voorzien : mijn album kunnen voorstellen op zondag 4 april. We hebben zo naar die datum toegeleefd en er ook naar toe gewerkt. Alles is af. En dat album heb ik gemaakt voor de fans. Die hebben ondertussen zowat allemaal het album online besteld. Ik signeer ze allemaal en het doet ontzettend veel deugd om te zien hoevéél er besteld worden.”

Hoeveel liedjes staan er op het nieuwe album ‘Horen Zien Zingen’ ? En werkte je terug samen met producer Peter Keereman ?

Herbert : “Op Horen Zien Zingen staan twaalf nummers. Acht liedjes zijn gloednieuw en er staan vier covers op. Op één liedje na (zonder jou, een verloren man) schreef ik alle teksten. Peter Keereman tekende voor de arrangementen en productie.”

Welke pareltjes prijken er allemaal op en hoe kwamen die tot stand ?Welk verhaal zit er achter ieder liedje ?

Herbert : “De thema’s zijn gevarieerd en herkenbaar. Ze zijn wel geschreven voor de coronacrisis. We zullen er dubbel van genieten na de coronacrisis. Enkele voorbeelden : Vanavond uit met jou is de nieuwe single. Vroeger klonk dit evident, maar nu is het een droom waar we zo hard naar verlangen, namelijk het weekend kunnen inzetten op café. Volg je weg : dit nummer zou over twee van mijn drie kinderen kunnen gaan. Ze studeren af. Als ouder moet je hen kunnen loslaten. Dat is niet simpel. Het nummer Ze is de beste is een liedje over carrière maken als model op de catwalk. Véél opgeven, eenzaam zijn en bang om ouder te worden. Wereldreis : ‘t is een droom, een cruise rond de wereld. Het bestaat, ‘t is onbetaalbaar, maar we mogen toch dromen hé ? Even alleen… soms moet je in je eentje alles eens op een rij zetten om daarna weer verder te kunnen… Dans met mij : een hit op heel wat radio’s, ook bij Ment TV. Oorspronkelijk was dat een instrumentaal liedje. De fans dansen er een chachacha op. Ik ben er voor jou : op sociale media zetten we wel eens iets met een tekstje. Dan denk ik : scheelt er iets ? Dan bel ik op. Soms slaan we een stap over. We poosten eerst iets in plaats van even met elkaar te bellen. Wij houden van het leven : een liedje dat iedereen naar de dansvloer trekt. Ik wens iedereen iemand toe waar je altijd bij terecht kan met je verhaal. Het leven is niet altijd Rozengeur en maneschijn. Het leven telt ook haperingen. Het is leuk wanneer je dan bij iemand terecht kan. Iemand waarmee je kan praten, die luistert naar je verhaal… Bij het tiende liedje van mijn album Luilekkerland hoort het gebaar van even luilekker te zijn. Eens uitslapen, eens niets doen. Niet altijd, maar dat kan deugd doen. In de zalen kunnen ze op dat liedje een typisch Claude François-dansje uitvoeren. Zeker eens uitproberen. De fans mogen gerust al een filmpje naar mij doorsturen.”

Herbert is ervan overtuigd dat nà de coronacrisis zijn nieuwe liedjes nog meer toepasselijk zijn om van het leven te genieten.
Herbert is ervan overtuigd dat nà de coronacrisis zijn nieuwe liedjes nog meer toepasselijk zijn om van het leven te genieten.© PADI/Daniël

Een clichevraag, maar toch stel ik ze : uw favoriete song ?

Herbert : “Ik ben héél blij dat ik Zonder jou (een verloren man) van Rob De Nijs mocht opnemen. Net na de opname was er de zelfmoord van een goeie vriend. Zijn man bleef alleen achter. Als ik dit liedje hoor of zing, dan gaat het echt over hen. Het nummer kreeg een totaal andere betekenis.”

Hoe raar doet dat voor Herbert : na je werk bij Radio 2 West-Vlaanderen ben je nu vooral constant thuis bij je gezin in Kuurne. Jij die iedere dag na je drukke dagtaak wel iets om handen had, wel ergens moest gaan optreden.

Herbert : “Ergens is het mooi. We zijn allemaal nog wat dichter naar elkaar toegegroeid. Voor de rest is het druk gebleven. Ik blijf programma’s voor Ment-TV maken en ik heb de handen vol met het online-gebeuren. Het beheer van de webshop vraagt veel tijd, zeker nu er een nieuw album is. Verder verdiep ik mij in de kennis van Photoshop en Illustrator. Fotokaarten, fanblad, banners… ontwerp ik nu zelf.”

Hoelang denk je dat dit coronavirus ons parten zal spelen ? En welk een impact zal dat nadien hebben op de muziekindustrie, op uw werk als zanger, enz ?

Herbert : “Niemand weet hoelang het virus nog aanwezig blijft en hoelang de maatregelen zullen blijven. Als iedereen z’n best blijft doen, ben ik hoopvol. De impact zal zeer groot zijn. 95 % van de geannuleerde optredens zijn uitgesteld naar een latere datum. Hopelijk hebben de collega’s die van het zingen alleen moeten leven, een spaarpot aangelegd om dit te overbruggen…” (PADI)

Herbert Verhaeghe :

Het nieuwe album ‘Horen Zien Zingen’ zal wel fysiek te verkrijgen zijn via de website van Herbert : www.herbertverhaeghe.be . Bestellingen worden aan huis geleverd én Herbert zal in elke bestelde cd een gepersonaliseerde boodschap schrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier