Momenteel treedt Helmut Lotti terug op in het buitenland. Op 25 november staat hij op het podium van de vernieuwde Elisabethzaal in Antwerpen. Het werd tijd dat we nog eens een babbel sloegen met Helmut en dit deden we in restaurant Dikke Mee in Wilrijk.

Dit voorjaar trad Helmut al terug op in Duitsland. Hij was ook in augustus te gast op '2 Meisjes op het Strand' in Oostende en hij doet mee aan de volgende editie van 'Liefde voor Muziek'. Helmut is terug van weggeweest. Mag ik het zo omschrijven?

Helmut: "Ik vind het akelig dat je mij hebt gezien bij 2 Meisjes op het strand in Oostende. (lacht) Eigenlijk ben ik in België nooit weggeweest. Ik ben in het buitenland een tijdje weggeweest, dat is iets anders. Er is hier een comeback, maar vooral de comeback van de oude Lotti met zijn symfonisch orkest."

Wanneer maakte je precies die klik om terug te keren naar het muzikale verleden?

Helmut: "Ik wilde die plaat uitbrengen in Duitsland, ze hadden een grote interesse. Maar ze wilden die cd niet uitbrengen hoe hij was. Ik moest Faith, Hope & Love zodanig herwerken dat het een andere cd is geworden. Ze wilden dus niet veel van mijn eigen materiaal, wel covers. Ik gaf dan de toestemming om die covers te brengen, maar het moest wel degelijk vallen onder het geheel Faith, Hope & Love. Het was niet moeilijk om liedjes te kiezen die bij dat thema pasten wanneer je een grote Elvis-fan bent. Het lied Faith, Hope & Love van Will Tura nam ik zelfs ook terug op."

Hoeveel optredens deed je in het voorjaar van 2017 in Duitsland?

Helmut: "Tijdens mijn tournee werd ik ziek en moest ik er enkele annuleren. De vier gecancelde optredens deed ik na mijn tour, de andere acht komen eraan. Eind deze maand vertrek ik voor maar liefst 35 concerten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Ik doe slecht ééntje in de Elisabethzaal in Antwerpen. In februari liggen er een tiental vast in de Scandinavische landen."

Volgend seizoen ben je te zien bij VTM in 'Liefde voor Muziek'. Ben je zelf gaan aankloppen bij de programmamakers?

Helmut: "Ik heb helemaal geen visje naar hen toegegooid. Ik was heel blij dat ze me opbelden met de vraag of ik aan het vierde seizoen wilde meewerken. Ik zei direct ja en sprong een gat in de lucht. (lacht) Liefde voor Muziek is dan ook een heel goed muziekprogramma. Het is geen competitie, je bent vooral bezig met muziek. Op die manier leer je ook de andere collega's beter kennen. Weet je, ik slaap nu heel slecht. Ik ben er al voortdurend mee bezig. Toen ik met mijn klassieke albums bezig was, dan lag ik er ook wakker van. Een goed voorteken. Ik bestudeer nu al de teksten die ik wil brengen."

Ken je alle artiesten die deelnemen aan het vierde seizoen van 'Liefde voor Muziek'?

Helmut: "Ik ken de artiesten goed, maar van sommigen ken ik hun repertoire niet goed. Sommige nummers zijn voor mij echt nieuw, maar ik denk dat bepaalde andere artiesten dat ook over mijn songs zullen zeggen."

Waarom kozen de programmamakers Helmut Lotti om mee te doen aan 'Liefde voor Muziek'?

Helmut: "Het zal mij worst wezen, hoor. (glimlacht) Ik ga gewoon mijn uiterste best doen en mij heel goed amuseren."

Helmut Lotti met zijn nieuw album in de hand. © FODI

Je beleefde al zoveel in je carrière en toch heb je nog stress voor een nieuw project. Allez Helmut, eerlijk zijn hé!

Helmut: "Als artiest ben ik niet in trek bij de jeugd. Kijk dus eens naar het aantal views op YouTube van artiesten die deelnemen aan Liefde voor Muziek. Die zijn heel wat populairder dan ik. Ik doe echter ook mee, omdat de jeugd mij misschien na het programma een coole gast zal vinden van de derde leeftijd."

Wanneer zal voor jou het programma 'Liefde voor Muziek' geslaagd zijn?

Helmut: "Voor mij zal het programma geslaagd zijn wanneer mijn medecollega's blij zullen zijn wat ik heb gedaan met hun muziek. Wanneer ik dus de nummers breng waarvan de mensen zeggen dat ze bij mij passen. Pas dan zal ik er toch goed in geslaagd zijn."

Naar ik vernam, gaan jullie in het najaar in afzondering. Ben je daar nu al vaak mee bezig?

Helmut: "Ik ben met zoveel dingen bezig. Ik bracht maar net een nieuw album uit, ik ben bezig met de voorbereidingen van mijn concert, ik ben bezig met liedjes voor een volgend album. Ik moet zorgen dat ik niets vergeet..."

De show die je in Antwerpen brengt, is dat precies dezelfde show zoals de shows in het buitenland?

Helmut: "Een tip aan iedereen: komen kijken!"

Toen je vorige album uitkwam, was er kritiek van fans omdat je niet enkel een andere muzikale weg insloeg, maar ook de echte fans vergat.

Helmut: "Ik vond het heel erg dat er in een bepaald boekje stond te lezen dat ik mijn Belgische fans liet vallen. Ik liet echter het buitenland in de steek om in België twee albums uit te brengen. Wie ik dus niet in de steek liet, waren mijn Belgische fans."

Was je innerlijk geraakt door dergelijke woorden in de nationale media?

Helmut: "Ja, dat raakte mij omdat het gelogen was. Ik kan niet tegen leugens, maar ik liet het na een tijdje achter mij."

Je nieuw album 'The Comeback Album' ligt in de winkelrekken. Welke nummers zijn je 'muzikale kindjes'?

Helmut: "Het is niet gemakkelijk om daar een goed antwoord op te geven. Ik ben wel trots op de twee liedjes die ik zelf schreef... Mijn moeders lievelingsliedje is I've got confidence. Ik vind het ook super dat My Boy erop staat, omdat dit een nummer is van in het begin van mijn carrière. Ik sta nu al 28 jaar in 't vak!"

Er staan ook meerdere nieuwe tracks op?

Helmut: "Put a little love in your heart, The impossible dream, My boy, Hallelujah, Bridge over troubled water, You'll never walk alone en de bonustrack When a child is born zijn allemaal nieuwe opnamen."

Krant van West-Vlaanderen is een West-Vlaams weekblad. Bewaar je jeugdherinnering aan onze provincie?

Helmut: "De vakantiekolonie in Sint-Idesblad of een bezoek aan mijn grootmoeder in Wenduine. Ik herinner mij nog de heel lekkere crème fraîche in één of andere crèmerie. Mijn concert in Brugge was ook de max. Onlangs was ik nog te gast in Brugge, waar ik in de jury zetelde voor het filmfestival."

Je sprak over nieuwe nummers schrijven. Komt er volgend jaar al terug een nieuwe cd uit?

Helmut: "Daar vertel ik niets over, omdat ik het publiek wil verrassen. Je zal dus deze tekst moeten eindigen met drie puntjes..."

Helmut Lotti, samen met PADI. © FODI

The Comeback Album, de nieuwe cd van Helmut Lotti, is nu al fysiek en digitaal verkrijgbaar. Tickets & info 'Helmut Lotti - The Comeback Concert' (25 november - Koningin Elisabethzaal - Antwerpen): www.gracialive.be.