Hans Peter Janssens over ‘Sweeney Todd’: “Dit is de klassieker onder de musicals!”

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Van vrijdag 10 tot en met zondag 19 mei staat Sweeney Todd geprogrammeerd in de rode zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen. Bij de professionele cast zitten er twee gewezen West-Vlamingen, namelijk Floris Devooght uit Hulste en Hans Peter Janssens uit Brugge.

Floris Devooght speelde nog maar net mee in Spamelot en hij mag zich nu al concentreren op een rol in het ensemble bij Sweeney Todd. “Een half jaar geleden of zelfs nog langer deed ik mee aan deze auditie en ik werd geselecteerd. We hebben al enkele repetities achter de rug en natuurlijk volgen er nog meer repetities naargelang de première nadert.”

Tevreden over deze productie?

Floris: “Dat stond al redelijk lang op mijn verlanglijstje. Sweeny Todd was één van de musicals die ik echt nog eens wilde doen. Het is ook leuk om een sondheim-repertoire op mijn CV te mogen zetten. Toen ik zag dat er voor deze musical audities waren, moest ik niet lang nadenken en schreef ik mij in.”

‘Sweeney Todd’ is een ander genre. Een moeilijker genre?

Floris: “Het is niet heel moeilijk, maar het is vooral minder commercieel. Het vergt wel wat moeite voor het publiek. Als je meegaat in de wereld en in het verhaal, dan ga je er echt veel aan hebben. Het is zelfs een prachtig verhaal. Het is schrijnend, maar het is ook humoristisch met heel veel zwarte humor. Ik ben fan !”

Is het moeilijker om te zingen?

Floris: “Dat wel. Het is moeilijke muziek. Ik heb echt goed moeten repeteren. Ook thuis oefen ik veel. Het is ingewikkeld.”

Hans Peter Janssens over 'Sweeney Todd':

Het gaat goed met je in musicalland. We komen je – net zoals andere West-Vlamingen – vaak tegen bij de voorstelling van een nieuwe rol. Combineer je dat nog met iets anders?

Floris: “De laatste tijd kan ik van de ene in de andere rol stappen. Ik mag dus niet klagen qua werk. In het najaar speel ik mee in La Cage au Folles. En de West-Vlamingen doen het natuurlijk altijd goed. Het is ook leuk om steeds dezelfde West-Vlamingen tegen te komen. Ik ben heel blij hoe mijn pad tot nu toe is verlopen en verder loopt.”

HANS PETER JANSSENS

Is het een moeilijke productie?

Hans Peter Janssens: “Het is één van de moeilijkste muzikale productie. Het is een moderne opera. De partituren zijn ingewikkeld, maar met veel afwisseling geschreven. Het personage kan je al in de muzikaliteit ontleden. Het vraagt wat werk om het in te studeren maar eenmaal je het kent, komt de melodie vanzelf en dan besef je dat het eigenlijk toch niet zo moeilijk was. Het is toegankelijk om naar te luisteren, maar om het in te studeren moet je wel serieus je inzetten.”

Je deed al veel mee in producties, maar heb je in zo’n productie al gespeeld?

Hans Peter: “Dit is nu ook het vreemde en unieke, want dat is een klassieker binnen de musicals. Dat is één van de mooiste dingen die al ooit werd geschreven. Het is wellicht daarom dat het werd verfilmd met Johnny Depp. Maar dat het nog nooit in België is gespeeld, snap ik niet. Zoveel te beter voor mij. Dit stond al lang op mijn verlanglijstje en uiteindelijk kan ik nu erin meespelen.”

Deed je daarvoor auditie?

Hans Peter: “Hier deed ik geen auditie voor. Vorig jaar deed ik met dezelfde producent een productie en nu werd ik gevraagd.”

Jij hebt al zoveel ervaring en toch hoor ik je zeggen dat je voor die rol nog goed moet studeren?

Hans Peter: “Je moet voor alles studeren, maar nu vooral omdat het muzikaal redelijk ingewikkeld is met veel maatwisselingen, enz. Je moet de partituren serieus bekijken. Sommige melodieën kan je makkelijk nazingen. Maar hier lukt dat niet zomaar. Je moet de partituur grondig bestuderen om het toch goed te kunnen brengen.”

Hans Peter Janssens over 'Sweeney Todd':

Jij speelt Sweeney Todd, dus één van de hoofdrollen. De andere hoofdrol is voor An Lauwereins, die de rol van Mrs. Lovett voor haar rekening neemt. Speelde je al ooit samen?

Hans Peter: “Al verschillende keren. We stonden ooit samen in de Vlaamse opera met Parsifal en ook met Jekyll & Hyde. Nu is het de eerste keer een dragende rol én zijn we een koppel op het podium.”

Bellen jullie ook naar elkaar om overleg te plegen?

Hans Peter: “Natuurlijk wisselen we gedachten uit. De teksten zijn in ‘t Nederlands geschreven ,maar we hebben ze toch wat Vlaamser gemaakt. Dat was nodig.”

Hoe zal het publiek reageren? Geef toe, deze musical is toch iets anders dan dat we gewoon zijn?

Hans Peter: “Het is inderdaad geen commerciële musical. Het is meer een musical voor een kennerspubliek. Het is niet voor niets dat deze musical wordt beschouwd als één van de knapste musical aller tijden. Ik denk dat het publiek onder de indruk zal zijn, omdat we met één van de beste casts zitten en ook een heel goed ensemble hebben. Iedereen die musical minnend is, die opleiding volgde, doet zijn best om erbij te zijn wanneer zo’n productie naar je land komt. Je moét daar bij zijn, dat is uniek. Akkoord, ‘t is niet commercieel. Daarom zochten we een heel sterke cast bijeen. Ik denk dat het publiek onder de indruk zal zijn wat we doen én wat we brengen.”

Info en tickets: www.fakkeltheater.be – 070 24 60 36.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier