Waarom werk je mee aan Retro Sur Mer?

Guy: "Eigenlijk is dat iets voor de hand liggend. Je vindt er een combinatie van retromuziek en klassieke auto's terug, lees oldtimers. En laat dat nu twee van mijn grootste passies en interesses zijn. Vanuit Retro Sur Mer hebben ze mij gevraagd om plaatjes te komen spelen, een dj-set te brengen. Twee jaar geleden stopte ik zelf met de optredens van De Pré Historie Live. Het leek mij nu hét moment om nog eens naar buiten te komen met de muziek van de jaren vijftig, zestig en zeventig. Vorig jaar was ik aan de rotonde in Wenduine met Plage Préférée, samen met Gunther Neefs. Dit was de dag voor we vertrokken naar de Route 66. Gunther en ik zijn na ons interview eens gaan kijken hoe fijn en tof dat het er allemaal uitzag. Eerlijk, ik probeer ook telkens wel een beetje de boot af te houden voor dit soort van retro-evenementen. Niet dat het mij niet interesseert, maar ik heb zelf een retro-evenement, namelijk De Pré Historie. Ik moet zien dat ik mijn eigen kindje niet verwaarloos en aan het weeskind niet te veel tijd en aandacht schenk. Ik denk echter dat we nu met Retro Sur Mer een goede balans hebben gevonden en dat het de moeite zal zijn om komend weekend af te zakken naar Wenduine."

Wat vind je zo bijzonder aan oldtimers?

Guy: "Bij mij zit dat er al van kinds af aan in : auto's, auto's en nog eens auto's. En het wordt nog erger. Waarom oude auto's ? Ik ben nog altijd autojournalist. Ik rij dus nog altijd met bijna alle nieuwe auto's en die zijn allemaal goed. De ene is natuurlijk wel beter dan de andere. Maar echt rijden als een chauffeur waar de auto niet met jou rijdt, dat heb je enkel met klassieke auto's. In een nieuwe auto zit er zoveel elektronica en ook rijhulpsystemen dat ik soms de indruk heb dat de auto met mij aan het rijden is. Dat vind ik niet zo tof. Er gaat natuurlijk een moment komen dat de auto helemaal zelfstandig gaat rijden en dat wij er gewoon maar gaan inzitten. Als die dag komt, ga ik het openbaar vervoer nemen (lacht)."

Op Retro Sur Mer draai je ook muziek. Wat mag het publiek van je verwachten?

Guy: "Twee jaar geleden ben ik gestopt met De Pré Historie in de Vooruit in Gent.Ik deed dat 20 jaar, 't was fantastisch. Ik heb er dan een punt achter gezet. Ik kreeg echter nog vaak de vraag van mensen of ik wil draaien op een fuif met retro-muziek. Die mensen kan ik nu goed nieuws melden : op zaterdagavond 27 juli zie je mij aan het werk in Wenduine. Dan zal ik een fuif geven, zoals we dat deden in de goede oude tijd van De Pré Historie."

Vertel, welke muziek ga je draaien?

Guy: "Een mix ! Dat werkt altijd een beetje chronologisch. We beginnen in de jaren vijftig, dan de jaren zestig (The Beatles, Rolling Stones...). We verschuiven naar de jaren zeventig (disco, punk), gaan naar de jaren tachtig."

Je bent officieel met pensioen bij Radio 2, maar je blijft toch doorgaan met De Pré Historie. Kan je het niet missen of is het Radio 2 die vragende partij is?

Guy: "Het was mijn nethoofd Jan Knudde die het vroeg en ik zat zelf ook met dezelfde vraag in mijn hoofd. Kan je blijven werken en mag ik blijven werken ? We kwamen al vlug bij De Pré Historie terecht. Dat is mijn kindje en een programma dat je door niemand anders kan laten presenteren. Er luisteren nog altijd veel mensen naar dit programma. Het bestaat al 35 jaar. Het maakt in veel gezinnen deel uit van de zondagochtend, zoals koffiekoeken en pistolets. Momenteel hoor je nu voor drie maanden Peter Verhulst met Yesterdayland. Ik moest gewoon vakantie nemen omdat ik blijkbaar nog rond de 100 vakantiedagen had staan en ik moest die opnemen. Dat is dus de reden dat ik voor de eerste keer in 35 jaar op zondagochtend geen uitzending presenteer van De Pré Historie. Op 1 september beginnen we er terug aan."

Hoe voelt dat aan een zomer zonder muziek, zonder programma presenteren?

Guy: "Dat is toch een beetje afkicken. Niet alleen voor mij, maar ook voor de luisteraars die zeggen dat ze mij missen. Onze buurvrouw zei: ik kan mijn strijk niet meer doen, ik kan dat alleen doen tijdens De Pré Historie. Ze zal dus na drie maanden een gigantische berg strijk hebben (lacht)."

Guy en schepen Marleen voor één van de vele kunstwerken in De Haan. © FODI

Klopt het dat er ook een nieuwe box van De Pré Historie uit is?

Guy: "Ik stelde nu al 240 cd's samen. Er zijn er meer dan 3,5 miljoen stuks van verkocht. We zijn daarmee begonnen in de jaren tachtig. In de jaren negentig waren het de gouden jaren voor de cd-verkoop. Nu is dat heel wat minder. Nu is volume twee van de jaren zeventig uit. Dat was niet gepland, maar de platenmaatschappij was vragende partij omdat volume één goed verkocht. Deze cd was vorig jaar de tweede meest verkochte compilatie-cd na Tomorrowland. We stonden 24 weken in de Top 20. Ik denk dat we tegen de 10.000 cd's hebben verkocht, zonder de downloads. Ik heb nu de laatste hand gelegd aan de volgende reeks. Dat zijn telkens 10 cd's met een boekje erbij van de jaren tachtig. Deze box komt uit in 't najaar."

Heb je daar nog veel werk aan of is dat een routine geworden?

Guy: "Ik heb daar nog altijd veel werk aan. Ik probeer een mooie selectie te maken en originele versies te zoeken, want heel veel oudere nummers worden later opnieuw opgenomen door dezelfde artiest maar dat klinkt niet als het origineel. Ik spendeer ook veel tijd aan de teksten. Ik maak een boekje van 45 pagina's met actualiteit uit dat decennium. Ik selecteer nummers, bepaal de volgorde enz."

Je bent bezig aan je eerste vrije zomer. Retro Sur Mer komt dus op het ideale moment. Juist?

Guy: "Dat is waar. Vorig jaar zag ik Retro Sur Mer voor 't eerst toen ik te gast was op Plage Préférée. Enkele maanden later contacteerde de organisatie mij. Ik was vlug geïnteresseerd. Dit is een fantastisch evenement met meer dan enkel maar muziek en oldtimers. Je kan je laten kleden in fifties stijl, er is heel veel live muziek, de dames kunnen geschminkt worden zoals vroeger... Het is één grote retro-kermis."

Wat maakt de Wenduine en de Haan zo aantrekkelijk voor jou?

Guy: "Wij wonen in 't Antwerpse. Komen wij naar de kust dan gaan we naar Knokke-Heist, Blankenberge of Oostende omdat er daar vrienden wonen. Het unieke aan de Haan is dat het gewoonweg uniek is. Die sfeer hier, de belle epoque, daarvan blijft maar heel weinig over aan de kust. In Blankenberge en Oostende heb je wel nog wat huizen in die stijl, maar hier heb je nog een volledig dorp in die sfeer van toen."

Het is de eerste keer dat de grote prijs van Guy De Pré wordt uitgereikt op Retro Sur Mer. Hoe bijzonder is dat voor jou?

Guy: "Heel bijzonder, heel plezant. Dat was een idee van de organisatoren en ik ben daar direct op ingegaan. Ik ga kiezen voor de plezantste, tofste, speciaalste oldtimer en die krijgt als prijs en een VIP-pakket van de organisatoren. Ik hoop dat er heel veel oldtimers zullen afzakken naar de kust voor Retro Sur Mer."

Guy De Pré, samen met onze showbizzmedewerker PADI, op de zeedijk in De Haan. Een interview doen en genieten van de zon in openlucht. © FODI

Heb je een zwak voor bepaalde merken?

Guy: "Ik heb een zwak voor alles wat Italiaans is, ook auto's. Ik denk dat er meer Amerikaanse auto's zullen aanwezig zijn, omdat dat meer past in de rockabilly sfeer . Ik heb niets tegen Amerikaanse auto's want die waren in de jaren 40 en 50 de mooiste auto's die gebouwd zijn. Dat wordt dus een heel lastige keuze (lacht)."

Retro Sur Mer vindt plaats op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 juli op De Rotonde van Wenduine, De Haan. Meer info over het festival met het optreden van Guy De Pré en de andere zomeractiviteiten, vind je op www.visitdehaan.be en www.retrosurmer.be

(PADI)

Waarom werk je mee aan Retro Sur Mer?Guy: "Eigenlijk is dat iets voor de hand liggend. Je vindt er een combinatie van retromuziek en klassieke auto's terug, lees oldtimers. En laat dat nu twee van mijn grootste passies en interesses zijn. Vanuit Retro Sur Mer hebben ze mij gevraagd om plaatjes te komen spelen, een dj-set te brengen. Twee jaar geleden stopte ik zelf met de optredens van De Pré Historie Live. Het leek mij nu hét moment om nog eens naar buiten te komen met de muziek van de jaren vijftig, zestig en zeventig. Vorig jaar was ik aan de rotonde in Wenduine met Plage Préférée, samen met Gunther Neefs. Dit was de dag voor we vertrokken naar de Route 66. Gunther en ik zijn na ons interview eens gaan kijken hoe fijn en tof dat het er allemaal uitzag. Eerlijk, ik probeer ook telkens wel een beetje de boot af te houden voor dit soort van retro-evenementen. Niet dat het mij niet interesseert, maar ik heb zelf een retro-evenement, namelijk De Pré Historie. Ik moet zien dat ik mijn eigen kindje niet verwaarloos en aan het weeskind niet te veel tijd en aandacht schenk. Ik denk echter dat we nu met Retro Sur Mer een goede balans hebben gevonden en dat het de moeite zal zijn om komend weekend af te zakken naar Wenduine."Wat vind je zo bijzonder aan oldtimers?Guy: "Bij mij zit dat er al van kinds af aan in : auto's, auto's en nog eens auto's. En het wordt nog erger. Waarom oude auto's ? Ik ben nog altijd autojournalist. Ik rij dus nog altijd met bijna alle nieuwe auto's en die zijn allemaal goed. De ene is natuurlijk wel beter dan de andere. Maar echt rijden als een chauffeur waar de auto niet met jou rijdt, dat heb je enkel met klassieke auto's. In een nieuwe auto zit er zoveel elektronica en ook rijhulpsystemen dat ik soms de indruk heb dat de auto met mij aan het rijden is. Dat vind ik niet zo tof. Er gaat natuurlijk een moment komen dat de auto helemaal zelfstandig gaat rijden en dat wij er gewoon maar gaan inzitten. Als die dag komt, ga ik het openbaar vervoer nemen (lacht)."Op Retro Sur Mer draai je ook muziek. Wat mag het publiek van je verwachten?Guy: "Twee jaar geleden ben ik gestopt met De Pré Historie in de Vooruit in Gent.Ik deed dat 20 jaar, 't was fantastisch. Ik heb er dan een punt achter gezet. Ik kreeg echter nog vaak de vraag van mensen of ik wil draaien op een fuif met retro-muziek. Die mensen kan ik nu goed nieuws melden : op zaterdagavond 27 juli zie je mij aan het werk in Wenduine. Dan zal ik een fuif geven, zoals we dat deden in de goede oude tijd van De Pré Historie."Vertel, welke muziek ga je draaien?Guy: "Een mix ! Dat werkt altijd een beetje chronologisch. We beginnen in de jaren vijftig, dan de jaren zestig (The Beatles, Rolling Stones...). We verschuiven naar de jaren zeventig (disco, punk), gaan naar de jaren tachtig."Je bent officieel met pensioen bij Radio 2, maar je blijft toch doorgaan met De Pré Historie. Kan je het niet missen of is het Radio 2 die vragende partij is?Guy: "Het was mijn nethoofd Jan Knudde die het vroeg en ik zat zelf ook met dezelfde vraag in mijn hoofd. Kan je blijven werken en mag ik blijven werken ? We kwamen al vlug bij De Pré Historie terecht. Dat is mijn kindje en een programma dat je door niemand anders kan laten presenteren. Er luisteren nog altijd veel mensen naar dit programma. Het bestaat al 35 jaar. Het maakt in veel gezinnen deel uit van de zondagochtend, zoals koffiekoeken en pistolets. Momenteel hoor je nu voor drie maanden Peter Verhulst met Yesterdayland. Ik moest gewoon vakantie nemen omdat ik blijkbaar nog rond de 100 vakantiedagen had staan en ik moest die opnemen. Dat is dus de reden dat ik voor de eerste keer in 35 jaar op zondagochtend geen uitzending presenteer van De Pré Historie. Op 1 september beginnen we er terug aan."Hoe voelt dat aan een zomer zonder muziek, zonder programma presenteren?Guy: "Dat is toch een beetje afkicken. Niet alleen voor mij, maar ook voor de luisteraars die zeggen dat ze mij missen. Onze buurvrouw zei: ik kan mijn strijk niet meer doen, ik kan dat alleen doen tijdens De Pré Historie. Ze zal dus na drie maanden een gigantische berg strijk hebben (lacht)."Klopt het dat er ook een nieuwe box van De Pré Historie uit is?Guy: "Ik stelde nu al 240 cd's samen. Er zijn er meer dan 3,5 miljoen stuks van verkocht. We zijn daarmee begonnen in de jaren tachtig. In de jaren negentig waren het de gouden jaren voor de cd-verkoop. Nu is dat heel wat minder. Nu is volume twee van de jaren zeventig uit. Dat was niet gepland, maar de platenmaatschappij was vragende partij omdat volume één goed verkocht. Deze cd was vorig jaar de tweede meest verkochte compilatie-cd na Tomorrowland. We stonden 24 weken in de Top 20. Ik denk dat we tegen de 10.000 cd's hebben verkocht, zonder de downloads. Ik heb nu de laatste hand gelegd aan de volgende reeks. Dat zijn telkens 10 cd's met een boekje erbij van de jaren tachtig. Deze box komt uit in 't najaar."Heb je daar nog veel werk aan of is dat een routine geworden?Guy: "Ik heb daar nog altijd veel werk aan. Ik probeer een mooie selectie te maken en originele versies te zoeken, want heel veel oudere nummers worden later opnieuw opgenomen door dezelfde artiest maar dat klinkt niet als het origineel. Ik spendeer ook veel tijd aan de teksten. Ik maak een boekje van 45 pagina's met actualiteit uit dat decennium. Ik selecteer nummers, bepaal de volgorde enz."Je bent bezig aan je eerste vrije zomer. Retro Sur Mer komt dus op het ideale moment. Juist?Guy: "Dat is waar. Vorig jaar zag ik Retro Sur Mer voor 't eerst toen ik te gast was op Plage Préférée. Enkele maanden later contacteerde de organisatie mij. Ik was vlug geïnteresseerd. Dit is een fantastisch evenement met meer dan enkel maar muziek en oldtimers. Je kan je laten kleden in fifties stijl, er is heel veel live muziek, de dames kunnen geschminkt worden zoals vroeger... Het is één grote retro-kermis."Wat maakt de Wenduine en de Haan zo aantrekkelijk voor jou?Guy: "Wij wonen in 't Antwerpse. Komen wij naar de kust dan gaan we naar Knokke-Heist, Blankenberge of Oostende omdat er daar vrienden wonen. Het unieke aan de Haan is dat het gewoonweg uniek is. Die sfeer hier, de belle epoque, daarvan blijft maar heel weinig over aan de kust. In Blankenberge en Oostende heb je wel nog wat huizen in die stijl, maar hier heb je nog een volledig dorp in die sfeer van toen."Het is de eerste keer dat de grote prijs van Guy De Pré wordt uitgereikt op Retro Sur Mer. Hoe bijzonder is dat voor jou?Guy: "Heel bijzonder, heel plezant. Dat was een idee van de organisatoren en ik ben daar direct op ingegaan. Ik ga kiezen voor de plezantste, tofste, speciaalste oldtimer en die krijgt als prijs en een VIP-pakket van de organisatoren. Ik hoop dat er heel veel oldtimers zullen afzakken naar de kust voor Retro Sur Mer."Heb je een zwak voor bepaalde merken?Guy: "Ik heb een zwak voor alles wat Italiaans is, ook auto's. Ik denk dat er meer Amerikaanse auto's zullen aanwezig zijn, omdat dat meer past in de rockabilly sfeer . Ik heb niets tegen Amerikaanse auto's want die waren in de jaren 40 en 50 de mooiste auto's die gebouwd zijn. Dat wordt dus een heel lastige keuze (lacht)." Retro Sur Mer vindt plaats op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 juli op De Rotonde van Wenduine, De Haan. Meer info over het festival met het optreden van Guy De Pré en de andere zomeractiviteiten, vind je op www.visitdehaan.be en www.retrosurmer.be(PADI)