Gewezen Bruggeling Peter Monbailleu haalt grote internationale namen naar Vlaanderen

Peter Monbailleu tussen Chris White en Terence Reis van Dire Straits Experience. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

The Great Gatsby, Corteo, Murray Head, Clannad, Hauser, Riverdance, The Dire Straits Experience… Allemaal bekende namen van internationale producties en/of artiesten. Deze namen zijn ook hét werkterrein van Peter Monbailleu, die vroeger verantwoordelijk was voor de marketing en programmering bij Kursaal Oostende en nu met Shakalaka! en MB Presents werkt met én voor grote entertainment merken. Sinds de zomer van 2017 woont hij in de hoofdstad Brussel.

Peter Monbailleu zag het levenslicht in Brugge. Hij kreeg de reiskriebels mee van zijn vader, die truckchauffeur was en de entertainmentkriebels van mijn moeder, die al heel haar leven gek is op ballet en dans én die Peter als kind al – flink tegen zijn zin – het podium opstuurde. “Maar toen ik twaalf was, mocht ik meespelen in het schooltheaterstuk Kabouters in de Stad in de Frères. Zo ontdekte ik mijn liefde om op het podium te staan. Eerst voor de schermen met Aglaja, Up With People en The Dream. Nu vooral achter de schermen van shows zoals The Great Gatsby, Cirque du Soleil, Riverdance, 2Cellos en… The Dire Straits Experience natuurlijk”, vertelt Peter, die inderdaad in West-Vlaanderen opgroeide. Als 18-jarige trok hij de wereld rond met Up With People. Twee jaar geleden verhuisde hij naar Brussel. “Maar West-Vlaming én Bruggeling ben je voor het leven hé. Op professioneel vlak werkte ik mee aan onder meer het Zandsculptuurfestival Zeebrugge, de cultuurcommunicatie van de Stad Kortrijk, The Flemish Primitives en ik was inderdaad ook zeven jaar lang verantwoordelijk voor de marketing en programmering van Kursaal Oostende.”

Peter was thuis in Kursaal Oostende en toch koos hij plots voor een andere uitdaging. Waarom die ommezwaai in zijn leven ? “Het is niet echt een ommezwaai. Eigenlijk zit er best wel een rode draad in alles. Ik zeg altijd dat ik mijn succes meet aan de fonkeling in de ogen van de mensen die onze evenementen verlaten. Ik heb heel veel van die fonkeling gezien tijdens mijn tijd in Kursaal Oostende en ik kom er nog altijd graag. Ook de voldoening om een wereldproductie als MAMMA MIA! naar Oostende te kunnen halen – na jaren onderhandelen – zal ik nooit vergeten. Maar op een bepaald moment zoek je nieuwe horizonten op en die lagen voor mij buiten Oostende. Concreet hou ik mij nu nog vooral bezig met pers, PR en alles wat zich online afspeelt. Ik probeer er dus voor te zorgen dat journalisten (en influencers) over de juiste en boeiende informatie beschikken om over onze shows te schrijven. Daarnaast zorg ik voor de content op onze websites, Facebook pagina’s, Instagram,… Samengevat is het eigenlijk er mee voor zorgen dat de mensen tickets kopen voor onze shows”, trekt Peter een knipoog in onze richting. Dankzij zijn inzet kon hij al internationale toppers naar ons land halen. “Euh, volgens mij is dat vooral een kwestie van goede relaties opbouwen”, vertelt Peter verder. “Eigenlijk zijn wij één van de underdogs, maar we hebben wel onze niche gevonden en af en toe krijgen we ook eens het vertrouwen van het management van één van de grote sterren, zoals in het geval van 2Cellos bijvoorbeeld, waarbij we klein begonnen en mee konden blijven groeien tot in de grote zalen. En vaak is het ook puur een kwestie van centen natuurlijk…”

Doen internationale sterren wel eens lastig ? “Ik heb er geen slechte ervaringen mee. De anekdotes zijn natuurlijk quasi eindeloos. Engelbert Humperdinck schrok zich rot toen hij zag wat we voor hem aan lekkers hadden voorbereid in Oostende… Hij had er zelf geen idee van wat er allemaal op zijn rider stond. Percy Sledge had een goeie fles whisky op zijn rider staan. Die bleek achteraf niet voor hem, maar voor de technische ploeg van Kursaal Oostende te zijn. Zo’n dingen warmen je hart op…”, lacht Peter, die het in de komende weken en maanden enorm druk heeft. “We hebben dit jaar nog tot 13 december The Great Gatsby lopen in Viage Brussel, echt een aanrader. Dit maakte je nooit eerder mee, beloofd. Daarnaast produceren we het Lichtkunstfestival in Knokke-Heist en in januari starten we met David Hallyday, gevolgd door Corteo in Antwerpen, Murray Head in Luik, een speciaal filmconcert van Le Grand Bleu mét componist Eric Serra op het podium, Clannad komt afscheid nemen van Vlaanderen in april in Oostende en een week erna staat het fenomeen HAUSER op het podium in Brussel. En tijdens de zomer brengen we een week door in Oostende met de jubileumshow van Riverdance. Voor 2021 staat er nogal wat in potlood in de agenda… Er komt een nieuwe Cirque du Soleil show aan, waar ik erg naar uitkijk. En verder moet ik nog even stil zijn, maar er komen zeker nog mooie dingen aan, ook dus in 2021. En neen, ik zit niet stil. Vroeger niet en in de komende maanden zeker en vast ook niet.”

(PADI)

Voor een volledig overzicht, surf naar mbpresents.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier