Gastvrouw Jacky Lafon: “We gaan ervoor zorgen dat straks iedereen gelukkig naar huis vertrekt”

Frank Van Erum op piano in een schitterende sketch. © Foto Jens
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Gastvrouw Jacky Lafon stond voor de eerste keer op het grote podium van Het Witte Paard in Blankenberge. In ‘t verleden bracht Jacky haar show in het gezellige Kusttheater Colisée net naast de grote zaal van Het Witte Paard. Nu mocht Jacky met Ambiance aan Zee en met Luc Steeno, Laura Lynn, Matthias Lens en Frank Van Erum verhuizen naar de grote zaal met een capaciteit van zo’n 600 zitplaatsen. We waren benieuwd of Jacky en haar gevolg ook in de grote zaal het publiek zouden meekrijgen.

We opteerden voor de namiddagshow op zondag. Start om 14.30 uur. Om 14.15 uur stond er echter buiten nog een lange rij bezoekers te wachten om binnen te gaan, zodat we dachten : olala, dat loopt hier fout af, dat zal veel te laat beginnen. Maar tegen 14.30 uur zat toch iedereen al neer op zijn stoel in de zaal. Vijf minuten later begon de show met het ballet Let’s Dance of hetzelfde ballet dat ook ‘s avonds bij Imagination op het podium staan. Alle artiesten zongen samen Ambiance aan Zee en meteen was de toon gezet voor een gezellige namiddag vol show en humor. Het welkomwoord door Jacky Lafon was er één met de nodige humor én wijze raad. “Wij gaan ervoor zorgen dat iedereen straks heel gelukkig naar huis gaat”, zegt ze en ook: “het mooiste cadeau dat je ons kan geven, is nog altijd applaus. Een warm zomers applaus.”

Laura Lynn zong een Ann Christy-medley. Jacky en Frank brachten Crosstalk. Dat komt ervan als twee mensen aan twee verschillende zaken aan het denken zijn. Heel ludiek. Matthias Lens kwam al een eerste keer op het podium met zijn accordeon. Luc Steeno bracht drie eigen songs: Ik voel me goed/Dan gaan de lichten aan/Hoe doe je dat ? En daarna stonden Jacky en alweer komisch man Frank op het podium met een politiesketch. Na een kort optreden van het ballet was er een Country-medley. Frank verscheen terug op het podium om een sketch te brengen rond een visser. Werkelijk prachtig! Ludiek én vernieuwend tot en met! Dit applaus was nog maar net weggedeemsterd of daar verschenen Laura Lynn en Matthias Lens al terug op het podium. Zij brachten hun nummer Naar de kermis met op de achtergrond natuurlijk de projectie van een kermismolen die draaide. Het ballet bracht Before The Parade Passes By, waarna iedereen – ook het ballet – een clown-medley bracht. En wat hoort er ook bij een clown-medley? Natuurlijk, Matthias Lens met zijn accordeon én Circus Renz. Dan was het opnieuw tijd voor humor. Frank en Jacky vertolkten zonder veel woorden de matroos, die op zoek was naar betaalde liefde. Daarna werd deel één afgesloten met een ambiance-medley. Einde : 16 uur of 1.25 minuten.

'Ambiance aan Zee', een show vol glitter en glamour.
‘Ambiance aan Zee’, een show vol glitter en glamour.© Foto Jens

Deel twee begon om 16.35 uur met het thema Rode Duivels. Matthias speelde op zijn accordeon tussen het publiek een walsmedley: Geef mij een kus/Klein café aan de haven/Zie ik de lichtjes van de Schelde/In de stille Kempen… Meezingers én daarvoor komt het publiek. Daarna mocht Jacky alias Wiske Spriet optreden met haar act Boule de Berlin. Ook deze humor was heel grappig. Het ballet bracht The Second Walz, gevolgd door Luc Steeno met zijn bekende songs : Ik mis je elke dag/Bel me, schrijf me/Holiday/Hij speelde accordeon… Eind dit jaar treedt Jacky terug op met HT&D. Ze bracht enkele grappen, die bij het publiek in de smaak vielen. Laura Lynn mocht ook enkele van haar hits brengen: Je hebt mij 1000 x belogen/Jij bent de mooiste… Het ballet bracht de French Cancan. Jacky stond op het podium met nummers van Edith Piaf. Na een Franse medley trad de internationale act J&J op. Laura en Luc zongen Diep in je ogen. De prachtigste sketch hield men tot bijna het laatste. Jacky en Frank waren heel sterk als begrafenisondernemer Vansnoeckeghem en de mevrouw die met het overlijden van haar man zat. Heel mooi gebracht, ondanks het thema een begrafenis. Het ballet sloot af met de Vengaboys, waarna iedereen op het podium verscheen voor een Caribbean Disco Medley. We waren dan al terug bijna anderhalf uur verder.

Prachtige decor, schitterende kostumering, sterke cast.
Prachtige decor, schitterende kostumering, sterke cast.© Foto Jens

Net voor de zomervakantie lazen we in de nationale media dat er maar twee zomershow aan de kust waren. Twee zomershows van dezelfde producent Ben Van den Keybus. Het zijn er maar twee, maar het zijn er wel degelijk twee die gezien mogen worden. Twee klasseshows met telkens een sterke cast en een professionele omkadering. Shows die inderdaad gezien mogen worden én die gezien moéten worden, met ook een schitterend ballet, prachtig decor én visuele voorstellingen. Shows waarin de cast in de voorbije weken ontzettend veel tijd en energie stak om alles tot in de details af te werken. Chapeau voor de bijna 73-jarige gastvrouw Jacky om op vrijdag, zaterdag én zondag daar nog altijd te staan in zo’n grote show als gastvrouw. Chapeau voor Luc Steeno die in ‘t verleden nog nooit in groep danspasjes deed, maar die dat nu ook schitterend doet.

Jacky alias Wiske Spriet én de Boule de Berlin.
Jacky alias Wiske Spriet én de Boule de Berlin.© Foto Jens

“Ik ben zeker 25 jaar ouder dan Matthias Lens. Ik leer dat zo goed niet meer aan”, zei Luc recent tegen ons. Maar hij deed dat wel uitstekend. Chapeau voor Laura Lynn en haar partner Matthias Lens – die nu in familiaal verdriet zitten, want zijn papa is op maandag 22 juli overleden – voor wat ze individueel én samen brengen op het podium van Het Witte Paard. En eveneens een grote chapeau voor Thuis-acteur Frank Van Erum, die we op een andere manier leerden kennen. Wat een kanjer om humor te brengen. Zijn piano-act doet ons denken aan de Nederlandse veelzijdige cabaretier Hans Liberg, maar hij deed het even schitterend. Werkelijk prachtig. Deze show willen we zeker méér dan één keer zien omwille van de professionaliteit waarmee Ambiance aan Zee werd opgebouwd en aan het publiek wordt voorgesteld. Onze score: 9,5/10! Proficiat aan iedereen van het team die iéts deed om van Ambiance aan Zee een pareltje te maken! Ochja, nog dit: Jacky hield inderdaad woord. Iedereen keerde gelukkig naar huis terug. Ook wij hoorden niets anders dan lof van het publiek toen ze de zaal verlieten.

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier