Frank Boeijen bezoekt met nieuwe theatertour ook Brugge en Oostende

Frank Boeijen. © Corb!no
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Brugge en Oostende zijn nog twee West-Vlaamse locaties die Frank Boeijen aandoet met zijn nieuwe Theatertour 2020. Maar Frank komt nog naar meer locaties in Vlaanderen, namelijk naar Sint-Niklaas, Heist-op-den-Berg, Hasselt, Beringen, Maaseik, Gent en Antwerpen.

Echte fans van deze Nederlandse zanger en liedjesschrijver kunnen dus regelmatig een verplaatsing maken in Vlaanderen om Frank aan het werk te zien. Met dezelfde Theatertour 2020 staat Frank ook vele keren op een podium in Nederland. In totaal zijn er een 50-tal optredens gepland.

De Nijmeegse zanger Frank Boeijen was één van de eerste Nederlandse popartiesten die koos voor het theater. Het was de beste ambiance voor zijn liedjes, met hun meeslepende melodieën en poëtische teksten. Ruim 30 jaar later geldt dat nog steeds. En ook in het geliefde Vlaanderen is zijn muziek inmiddels verankerd in het muzikale landschap. Bijna overal waar hij komt, speelt hij voor uitverkochte zalen. “Ik voel me hier in Vlaanderen thuis”, onderstreept Boeijen. Daarom besloot hij om ook in het voorjaar van 2020 weer een Vlaamse theatertournee te doen. We spraken met Frank Boeijen in de Hopper in Antwerpen.

Onze vorige babbel dateert van het voorjaar 2018 in Crown Plaza in Wilrijk. We zijn nu al twee jaar verder. Hoe zijn de voorbije twee jaar voor je op muzikaal vlak verlopen ?

Frank : “Ik werk heel veel samen met mijn pianist Ton Snijders, die over een studio beschikt. We spreken vaak af om aan nieuw materiaal te werken. Ondertussen tourden we in 2018 en 2019 door Nederland en Vlaanderen. Ik begon met de voorbereiding van mijn nieuwe tournee 2020. Ik deed ook festivals, die vooral in Vlaanderen plaatsgrepen. In Nederland spelen we alleen in theaters. Ik speel daar al 20 jaar niet op festivals. Ik doe dat wel al vanaf de jaren negentig in België.”

Je begon je nieuwe tournee op zondag 16 februari jl. in Kortrijk. Vertel eens wat meer erover ? Hoe is dit optreden opgebouwd ?

Frank : “Deze tour bevat een aantal nieuwe liedjes. Ik maakte ook een keuze uit de liedjes van de voorbije 40 jaar. Daar was ik maandenlang mee bezig. We traden al op in Nederland en Kortrijk. Een terugblik op mijn voorbije carrière ? Zeker, dat is het ook maar we beginnen met een nieuw lied, daarna één uit de jaren tachtig, daarna één uit de jaren negentig.. Ik keek er enorm naar uit, omdat het een gedurfde selectie is. Natuurlijk komen er herkenningspunten terug, zoals uit mijn bekend oeuvre de klassiekers De Verzoening, Kronenburg Park, Zwart Wit, Koud in mijn hart… Maar deze klassiekers worden altijd van nieuwe muzikale invalshoeken of arrangementen voorzien, zodat ze passen bij de recente songs.”

Je verkiest nog altijd de intimiteit van een theater dan een grote zaal. Gewoon omdat je dan closer bij het publiek bent ?

Frank : “Om te beginnen vind ik de omstandigheden, de faciliteiten in een theater veel beter dan in andere zalen, alhoewel het nu verandert. Ik wil dat de mensen kunnen zitten. Ik wil dat de focus op het podium ligt, niet op de bar, het feest. De mensen moeten kunnen weggevoerd worden naar een andere wereld en dat kan, omdat een schouwburg een zwarte doos is. Je weet precies niet meer waar je zit en dat is de bedoeling. Je moet ergens kunnen zitten met je ogen dicht en genieten. Afreizen naar een heel andere wereld, dat is mijn bedoeling en dat kan enkel in een theater.”

Je sprak over nummers uit de voorbije 40 jaar. Ben je misschien gestart met een jubileumtournee ?

Frank : “Niet echt. Mijn eerste plaat kwam uit in 1978 met het duo Boeijen & Pennings. Er zat nog één plaat voor. Ik ben 43 jaar bezig, maar ik ben niet zo bezig met jubilea en allerlei feesten.”

Je tournee stopt op 3 juni 2020 in Antwerpen. Ga je daarna op korte vakantie of heb je dan al nieuwe muzikale plannen ?

Frank : “Zoals het er nu uitziet komt er in het najaar nieuw materiaal uit. Ik heb al heel veel nieuwe liedjes. Ik ga er iets mooi van maken. Ik denk aan een cd met een boek of een andere geluidsdrager. De mensen kunnen bijna geen cd’s meer draaien, zelfs niet in de auto. Ik denk dan aan een USB of iets anders. Ik vrees dat mijn fans een persoonlijke code zullen krijgen om de muziek tot zich te nemen. Mensen kunnen immers nog weinig cd’s draaien. Jammer, heel jammer. Je kan iets op Spotify zetten, dat kan ook via streamingdiensten, maar met een persoonlijke code kan je extra teksten, foto’s en afbeeldingen bezorgen.”

Frank Boeijen op het podium.
Frank Boeijen op het podium.© Corb!no

Je komt elk jaar weer naar Vlaanderen. Kom je hier graag ?

Frank : “Ik kom heel graag naar Vlaanderen. Ik kom hier al sinds de jaren zeventig, ik treed hier al op sinds de jaren negentig. In 1991 brak ik door in Vlaanderen. Bijna 30 jaar hé. Vlaanderen is voor mezelf als zanger belangrijk.”

Je bent 62 jaar. Wat wil je nog bereiken in je muzikale leven of laat je alles zomaar op je afkomen ?

Frank : “Wat ik wil bereiken, is dat ik nooit zal stoppen zoals Bob Dylan, Neil Young, Johnny Cash, wijlen David Bowie, Prince, Charles Aznavour… Ik wil gewoon doorgaan. Ik wil iedere keer mezelf en mijn publiek verrassen met iets nieuws. Een drukke periode ? Nu valt dat wel mee. We touren vaak, maar tussenin zitten er rustige dagen tussen.” (PADI)

Frank Boeijen zie je met zijn theatertournee nog aan het werk op zondag 5 april in de Stadsschouwburg van Brugge en op zondag 26 april in Kursaal Oostende, maar ook nog in Sint-Niklaas (vrijdag 6 maart), Heist-op-den-Berg (zaterdag 28 maart), Beringen (3 april), Hasselt (vrijdag 24 april), Maaseik (25 april), Gent (zaterdag 16 mei) en Antwerpen (woensdag 3 juni). Info : www.frankboeijen.nl.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier