Filip D’haeze (Swoop) : “Het coronavirus : ik geloof dat dit de wraak is van de natuur !”

Filip : "Wie dacht in 2020 aan zoiets. Ik dacht eerder aan een oorlog...". © PADI/Jens
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Filip D’haeze slentert graag eens op vrije dagen langs onze kust. Op zondag 8 maart jl. trad hij ook nog solo op tijdens het carnaval in Oostende. Dat was zijn laatste optreden in vele weken, want op vrijdag 13 maart ging de lockdown in. “Tijdens mijn laatste optreden lachte ik – net zoals zovelen – nog met corona. Enkele dagen later kon ik er al niet meer mee lachen toen we binnen moesten blijven. Ik dacht dat het maar voor even ging zijn, maar het duurt nu al twee maanden”, vertelt Filip vanuit zijn kot.

Filip is iedere dag op de baan en nu zit hij thuis. Lastig ? “In ‘t begin vloekte ik wel eens en begreep ik niet waarom die maatregelen zo drastisch moesten zijn. Tot ik de eerste cijfers zag verschijnen, wist ik ook wel hoe laat het was. Ook ik moest mij daar dus bij neerleggen. Ik had tijd voor andere zaken. Het wel zelfs even leuk om wat meer vrije tijd te hebben. Nu ik bemerk wat de impact is op mijn leven wil ik zo snel mogelijk weer de baan op, van de ene opdracht naar de andere.”

Slaat de verveling al toe ? Of met wat je kan je je allemaal bezig houden ?

Filip : “Nee, ik verveel me niet en werk aan projecten die al een tijdje op mij liggen te wachten. Ik ben ook alternatieven aan het zoeken om misschien heel binnenkort, naast de optredens, met iets anders te starten, want mijn agenda loopt al leeg tot oktober. Er staat een champagne-trailer op mij te wachten in Frankrijk. Van zodra de grenzen weer open gaan, ga ik die halen en mijn idee verder uitwerken, samen met de zaakvoerder van Residence Pierre (FR). Het is ook wel fijn om wat meer tijd met mijn kinderen te kunnen doorbrengen, alhoewel ik voel dat bij hun de verveling begint toe te slaan.”

Had je gedacht dat zoiets in 2020 nog mogelijk zou zijn ? Een lockdown ! Stel je voor !

Filip : “Nee, wie was daar wel mee bezig ? Ik dacht eerder aan een oorlog dan aan zoiets. Waarschijnlijk zullen we daar ook moeten mee leren leven en al wie na ons komt zal er rekening moeten mee houden dat zoiets echt wel mogelijk is. Ik geloof wel dat dit de wraak is van de natuur.”

Hoeveel optredens werden er van je geannuleerd ? Valt het jaar 2020 nog wat te redden ?

Filip : “Van een overvolle agenda naar niks. SWOOP staat in de top 5 van meest geboekte acts in Vlaanderen in het populaire genre. Dan weet je het wel zeker. 2020 is een verloren jaar en heb ook schrik dat een deel van 2021 problematisch gaat worden door een eventuele tweede golf van corona. Om niet vooruit te lopen op de feiten, moeten we hopen op een vaccin en dat het er zo snel mogelijk is.”

Vanaf wanneer hoop je dat het licht op groen staat om opnieuw te mogen optreden ? Ik vernam tot 31 augustus nog zeker niet… Een ramp toch !

Filip : “Làter dan 31 augustus. Voor midden oktober sta ik niet meer op een podium. Misschien, in het beste geval een klein privé-optreden, maar dan denk ik dat dat eerder als solo-artiest zal zijn. De muzieksector wordt heel zwaar getroffen en we hebben allemaal het gevoel dat niemand van hogerop daar mee in zit. Het is al vaker gebleken dat wanneer je in die sector werkt, je precies geen echte job uitoefent. We staan machteloos en veel van mijn toekomstplannen gaan nu al de kast in …”.

Filip met zijn groep SWOOP :
Filip met zijn groep SWOOP : “Met Swoop zijn we van een overvolle agenda naar op niets geëindigd.”© PADI/Jens

Hopelijk word je gespaard van familieleden of vrienden die al met corona worden geconfronteerd of toch niet ?

Filip : “Mijn jongste zus Sofie werkt in de zorgsector en heeft een paar weken geleden positief getest op corona, als enige van haar afdeling. Dat kwam zeer hard aan bij haar, omdat ze vooral schrik had dat ze als enige de bewoners zou kunnen besmet hebben en uiteraard ook omdat ze per direct moest stoppen met werken. Gelukkig had ze maar een milde vorm van het virus en is ze ondertussen weeral aan het werk.”

Valt het ‘thuiszijn’ dus toch nog mee of wordt dat na een tijd ook een sleur ?

Filip : “Ik ben niet iemand die veel thuis is. Ik ben graag op de baan en onder de mensen. De eerste weken was het dus echt wel wennen. Als je thuis bent eet en drink je ook meer en dat zie ik nu ook aan mijn weegschaal. Ik probeer zoveel mogelijk te bewegen, maar dat is niet zoals voorheen dus verlang ik ook om snel weer ZUMBA te kunnen geven aan een hoger tempo, te repeteren met SWOOP en vooral mijn optredens te kunnen doen want ook daarbij verloor ik toch wel wat calorieën.”

Welke muzikale plannen waren er in de maanden maart/april/mei/juni. Ik bedoel daarmee niet enkel optredens die niet kunnen doorgaan, maar misschien ook nieuwe single/cd die werden opgenomen en/of uitgebracht ? Speciale events waaraan je ging meewerken, enz.

Filip : “De geplande SWOOP-single ‘Laissez moi danser’ is nu toch uitgebracht met bijhorende videoclip, die we ondanks het corona-probleem toch hebben kunnen realiseren. Solo-werk was er ook voorzien tegen juni, maar dat plan wordt opgeborgen omdat investeren een groot risico zou zijn. De SWOOP-agenda stond propvol en dat waren stuk voor stuk optredens waar we naar uitkeken. De zomer-optredens zoals traditiegetrouw de maandagavonden van Oostende Koerse gaan ook niet door en dat is echt een hele zware streep door de rekening van SWOOP. Letterlijk en figuurlijk. Maar zo kan ik nog wel even doorgaan, want ook onze jaarlijkse fanreis naar Egypte is van de agenda gehaald.”

Hoe zal corona verder ons leven (blijven) bepalen ?

Filip : “Ik vermoed dat we één jaar op ons tanden gaan moeten bijten, maar een jaar in deze toestand kan heel veel schade toebrengen. Zoals het dus was zal het waarschijnlijk nooit meer worden. Voor de muzieksector kan dat nefast zijn, maar laat ons positief eindigen en hopen dat het nadien weer normaal kan worden en we corona voorgoed achter ons kunnen laten.” (PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier