Eveline Cannoot over haar album Hartslag: “Dertien is niét mijn ongeluksgetal, wél mijn geluksgetal”

© (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Eveline Cannoot uit Erpe-Mere bracht een nieuw album Hartslag uit. De zangeres is eveneens bekend als presentatrice bij MENT TV. Op haar nieuwe cd staan er dertien songs. Volgens Eveline is dat geen ongeluksgetal, maar voor haar wél een geluksgetal.

We hadden met haar een gesprek op een gezellige locatie in Nazareth.

‘Hartslag’ is de titel van je nieuw album. Waar komt die titel vandaan ?

Eveline : “Ik kan diverse redenen opsommen. Mijn hartslag slaat wat sneller door de muziek, omdat dat mijn grootste passie is. Er staat ook een lied op het album dat Hartslag heet, een cover van Ruth Jacott. Hartslag was ook mijn zomersingel. Denk ik aan muziek, dan slaat mijn hart sneller. Ik krijg adrenaline van muziek. Ik heb lang getwijfeld of ik Hartslag of Adrenaline zou kiezen als titel van het album. Hartslag vond ik uiteindelijk mooier en die titel past beter bij mijn album.”

Even ons geheugen opfrissen: hoelang ben je al bezig met muziek?

Eveline : “Ik moet zelf al beginnen tellen. In 2005 deed ik mee aan Star Academy en nu zijn we dertien jaar later. Maar daarvoor was ik ook al bezig met muziek. Ik speelde saxofoon, dwarsfluit en toneel. Door Star Academy is de bal aan het rollen gegaan. Hoe cliché het ook klinkt. De bal is beginnen rollen, er gingen deuren open, ik leerde veel mensen kennen. Opeens kwam er iemand met een leuk voorstel af of ik iets wilde inzingen in een studio. Ik kwam snel bij Filip D’haeze terecht om samen met hem het project Whoopz te lanceren. Wij beleefden drie geweldige jaren. Ik leerde veel van Filip, vooral qua ambiance maken. Ik zing nu al vijf jaar solo.”

Is het een moeilijke wereld om hogerop te geraken?

Eveline : “Ik denk dat we allemaal een beetje geluk moeten hebben. Je moet niet de beste zangeres zijn maar je moet het ook goed kunnen brengen. Schoonheid is ook wel een pluspunt, maar de schoonheid zit vooral binnenin. Kom je echter de juiste mensen tegen, dan kan je gelanceerd worden. Of het daarna gemakkelijker gaat ? Ik weet het niet, het blijft knokken. Iedere dag wanneer ik mijn ogen open doe moet ik knokken. Sta ik op, dan denk ik al aan wat ik die dag ga doen in het teken van een optreden. Ik ben altijd al een planner geweest. Ik regel alles zelf. Ik vind dat wel leuk, want zo moet ik nooit toestemming vragen. Ik overleg wel met mijn vriend, familie en soms collega’s. Zij geven mij raad, maar uiteindelijk doe ik toch mijn goesting (lacht).”

Er staan dertien nummers op het album. Voor velen is dat een ongeluksgetal. Voor jou niet ?

Eveline : “Neen, dat is mijn geluksgetal. Het is allemaal begonnen bij MENT TV. Wij nemen altijd alles op in takes. Doe ik een interview, dan is de dertiende take altijd de béste. Ik ben daar beginnen aan denken. Ik zei tegen mezelf dat er dertien nummers op het album moeten staan, want dat brengt mij geluk.”

Eveline Cannoot over haar album Hartslag:
© (Foto FODI)

Was het voor jezelf moeilijk om te zoeken naar geschikte songs ? Om de juiste muzikale richting te vinden ?

Eveline : “Ik koos heel bewust om in het Vlaams te zingen. Waarom? Iedereen verstaat het, ik kan mij het best uitdrukken in mijn eigen taal, het kan veel meer mensen raken en ik voel mij er gewoon het best bij. Ik bracht Lief en Leven uit met levensliedjes, die mij ook raakten. Dat was een album vol met covers. Enkele Jaren later kwam AnderSterker uit. Ik had een heel goede samenwerking met Peter Keereman. In de voorbije jaren ben ik veranderd. Ik ging op zoek naar mezelf. Ik wil niet zomaar een doorsnee Vlaamse zangeres zijn. Ik wil iets anders, dat tikkeltje meer. Zo kwam ik bij David Vervoort terecht, die een leuke sound voor mij vond.”

Kan je die sound omschrijven ?

Eveline : “Poppie. Akkoord, dat wordt wel veel gedaan bij artiesten, maar de mijne heeft een bepaalde beat. Ik kan het moeilijk uitleggen. Je moet het album horen en pas erna zal je kunnen zeggen dat alles een beetje in dezelfde lijn ligt. Ik wilde mijn eigen stijl, daarin ben ik geslaagd.”

Hoe moeilijk was het om geschikte liedjes te vinden? Ik ben zelfs heel blij dat je een nummer opdraagt aan mij, namelijk Ben jij gelukkig met mij ?

Eveline(lacht) : “Ohh, dat is moeilijk en weer niet moeilijk. Ik had maanden op voorhand een lijstje klaar met nummers die in aanmerking kwamen, inclusief mijn singles die al uit waren gekomen. Ik moest maar zes nieuwe nummers hebben. Ik zat met mijn producer aan tafel en ik begon te vertellen. We hebben veel gepraat over wat muzikaal mogelijk was. Ik zat met een idee in mijn hoofd om het liedje Het Spijt Me van Anita Meyer te brengen. Dat stond op m’n verlanglijstje, maar het staat toch niet op de cd omdat we een super mooi voorstel kregen van Udo Mechels. Sabine Tiels had ook nog een nummer Zeg me hoe klaar en ik dacht bij mezelf : geen covers meer. Je moet daarin niet overdrijven. Udo had een nummer Als ik dans dat in feite niet voor mij was, maar hij hoorde wel telkens mijn stem erbij wanneer hij met dat liedje bezig was. Hij schreef in een sms naar mij: Eveline, tot vervelens toe hoor ik bij een nieuw nummer van mij jouw stem. We zongen samen de demo in, het was super.! Het is een magisch speciaal nummer geworden. Het is echt anders dan mijn andere nummers.”

Hoe verliep het met Sabine Tiels ?

Eveline : “Toen ik op vakantie ging, heb ik enorm veel oudje liedjes gedownload op mijn gsm. Er zaten er veel bij van Sabine. Haar liedjes zijn zo melodisch. Ik vond dat ik daar iets mee moest doen. Ze was een aantal weken later voor Fashion Date bij MENT. Ik trok mijn stoute schoenen aan en ik vroeg aan haar beleefd of ik iets met dat nummer mocht doen. Ze was laaiend enthousiast. Ik mocht er direct aan beginnen. Het grappige is wel dat ze zelf nooit dat liedje graag heeft gezongen. Ze had het geschreven met haar voormalige producer, maar ze vond het niet echt een Sabine Tiels nummer. Alles werd ook opgepikt door Radio 2. Zeg me hoe, het tweede nummer dat ze schreef voor m’n album komt in januari uit. Het gaat over een liefde die we verloren zijn en die we niet meer terug vinden. Ik denk dat het een lied is waar velen zich in herkennen.”

Wie de cd koopt, krijgt er drie bonussen bovenop. Een leuk cadeau.

Eveline : “Ik kan nooit stoppen (lacht). Ik doe na mijn optreden van 40 minuten er ook altijd nog enkele bij maar enkel als de mensen enthousiast waren. Ik zette er een Zomermedley en een Hitmedley bij als toetjes. Het zijn nummers die iedereen kan meezingen en natuurlijk ook Nederlandstalig. We maakten ook een remix van Adrenaline. Dat wordt veel gedraaid bij DJ’s. De bekende DJ Kurt Frederickx draait het ook regelmatig.”

Drie jaar geleden bracht je een album uit. Vond je dat het nu eindelijk tijd was voor iets nieuws ?

Eveline : “Ja, dat werd echt tijd. Ik voelde het zelf ook aan. Je kan heel lang teren op een album, maar je bent wel op een bepaald moment uitgezongen. Ik was al een tijdje bezig met nieuw materiaal, maar het moest eens aan elkaar worden gebundeld. Het probleem is nu dat er weinig of geen singles meer worden verkocht. Mensen betalen geen ? 5 meer voor één liedje. Ik ben ook 32 jaar geworden en samen met mijn verjaardagsconcert stelde ik mijn nieuw album voor. Ik maakte geen baby of trouwde, maar ik koos voor een album. Dat kost ook veel geld hoor (lacht).”

Hoelang zit je al bij de kern van MENT ?

Eveline : “Al drie jaar. Het wordt leuker en leuker, want we groeien. Ik ben super gelukkig dat ik drie jaar geleden begon aan dit tv-avontuur. De klik was er snel met Marc en Magali. We maken leuke programma’s. Ik presenteer nu ook een extra programma, bijvoorbeeld om 12 uur. Een kort babbeltje of een simpele goeiedag maakt hen zo gelukkig. Dat is toch ook wel mijn bedoeling. Ik heb nooit het gevoel dat het mijn werk is bij MENT. Het is leuk, niet stresserend behalve als we met een bepaalde deadline zitten.”

Eveline Cannoot over haar album Hartslag:
© (Foto FODI)

Durf je toegeven dat door je presentatiewerk bij MENT je succes als zangeres is gestegen ?

Eveline : “Vast en zeker. Ik heb er geen moeite mee om dat toe te geven, maar ik moet het als zangeres ook nog altijd wel zelf waar maken. Ik kom iedere dag met mijn gezicht op tv en daar krijg ik wel extra optredens door. Ik krijg er veel boekingen door en het jaar erop mag ik al terug gaan, met dank aan MENT.”

Je bent van Erpe-Mere, wij schrijven voor een West-Vlaams weekblad en hebben ook een sterke site. Heb je een band met West-Vlaanderen ?

Eveline : “Ja hoor, ik heb vijf luxe-appartementen aan de kust, die te huur zijn aan 500 euro per nacht (lacht). Nee, ik heb geen familie in West-Vlaanderen, maar ik heb er wel een band mee door mijn Whoopz-periode. Wij hadden enorm veel optredens in West-Vlaanderen. Ik heb nog altijd veel West-Vlaamse fans én optredens. Ik denk dat muziek in jullie provincie het meest leeft. Ga ik shoppen in Antwerpen, dan word ik nauwelijks aangesproken. Ga ik winkelen in Roeselare, dan word ik constant aangesproken. Raar he, ‘t verschilt echt veel.”

Uw vriend zijn familienaam Van Damme klinkt toch West-Vlaams ?

Eveline : “Stijn is afkomstig uit Oudenaarde. Het is geen West-Vlaming. Ik wou in Erpe-Mere wonen, omdat ik anders teveel mijn familie mis. Ik vroeg aan hem heel lief om daar te gaan wonen (lacht). We kochten bouwgrond op 100 meter van waar we nu wonen, dichtbij m’n zus en tien minuten van mijn ouders…”

Uw partner moet veel opofferingen doen voor je muziekcarrière. Hoe leg je hem in de watten ?

Eveline : “Oei, een gevaarlijke vraag. We zijn tien jaar samen. Toen hij mij leerde kennen, was ik ook al bezig met muziek maar nog niet zo professioneel. Hij gaat wel eens mee, maar het is niet zijn bedoeling om ook in de belangstelling te staat. Stijn is geen grote babbelaar, maar bij mij wel hoor. Mijn mondje staat niet vaak stil. Hij voelt hem daar goed bij. Hij vindt het leuk om zo naar zijn eigen madam te kijken en hij is ook wel fier. Hij doet veel achter de schermen. Hij maakt mijn website. Ik heb lang nagedacht of ik ook iemand moest zoeken die in de showbusiness zit. Stijn heeft een job van maandag tot vrijdag, ik treed meestal op in het weekend. Als hij niet meegaat, dan gaan mijn ouders mee. Hij spreekt dan eens af met kameraden of gaat sporten.”

Tot slot : waar wil je binnen vijf jaar staan ?

Eveline : “Bezig blijven en mezelf overtreffen, de lat wat hoger leggen. Wat ik heel graag wil doen zijn theatershows. Geen tien maar klein starten en we zien wel waar we uitkomen. Ik wil ook een baby en ons eigen huisje komt eraan, dus lekker spannend. Een liveprogramma bij MENT zou ook wel zorgen voor een kick, maar dat komt eraan, zeer binnenkort. Laat maar komen dus !”

Hartslag, het album van Eveline Cannoot kan je vinden in de winkel of aan haar fanstand tijdens optredens – info@evelinecannoot.bewww.evelinecannoot.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier