"Zes jaar geleden vroeg ik op mijn Facebook-pagina aan mijn fans of ze het leuk zouden vinden wanneer ik solo een kerstalbum zou uitbrengen. Ik kreeg direct een reactie van Filip. Hij stelde voor om samen zo'n kerstalbum uit te brengen", zegt Eveline. "Dat was de start van een samenwerking."

Zes jaar geleden : duurde het zolang om een kerstalbum op te nemen ?

Eveline (lacht) : "Neen, maar 't is ieder jaar maar één keer kerst hé. Filip en ik zijn ook met zoveel dingen bezig."

Of waren het misschien moeilijke liedjes ?

Filip : "Helemaal niet. Het had enkel te maken met tijd. In de voorbije jaren bracht Eveline albums uit en ikzelf ook met Swoop. Daarnaast heb ik nog een solo-carrière met heel wat singles. Het bleef maar aanslepen en duren. We besloten er dan toch eens werk van te maken. Dit is misschien onze allerlaatste cd die we kunnen maken, want de cd-verkoop ligt op sterven. Het zou nostalgisch jammer geweest zijn wanneer we het nooit deden. Vandaar dat we besloten om er werk van te maken, met het oog ook op onze kerstconcerten."

Eveline én Filip tijdens hun optreden., FODI/Daniël
Eveline én Filip tijdens hun optreden. © FODI/Daniël

Eveline : "De tijd was rijp. Het is een mini-album geworden. Er staan acht liedjes op, waarvan drie nieuwe. Er staan twee solo singles op. Eén van Filip Ik wil van jou zijn en een van mij Hartje voor Kerstmis en één duet Vrolijk Kerstfeest. Het duet is geschreven door Sabine Tiels. Het was leuk om dat te bundelen in een mini-album."

Filip : "De andere songs zijn de liedjes die we in de voorbije zes jaar hebben uitgebracht en waar altijd wel veel vraag naar was. Die kerstsongs worden nog verkocht. Ik koop ook ieder jaar de kerst-cd van Robbie Williams. Dat is leuk, je kan eens iets anders opleggen. We kozen geen liedjes die al 36.000 keer gezongen zijn geweest. Het zijn onze eigen nummers, we zijn er fier op."

Hoelang hebben jullie er dit jaar aan gewerkt ?

Filip : "Het was vooral tussen de soep en de patatten. Eerlijk, het was allemaal een beetje last-minute. We hadden de nummers. De drie nieuwe hebben we opgenomen in september."

Eveline : "Ben je dat zeker ? Ik denk dat we het laatste nummer hebben opgenomen in november. We namen op bij David Vervoort. We moesten dan nog foto's laten nemen. Christelle Verstraete deed dat heel goed. We kregen een leuk ontwerp van Grafica Bureau in Oudenaarde waar ik al jaren mee samenwerk. Sasha & Davy brachten ook een kerst-cd uit. We maakten een WhatsApp groepje met ons vier. Davy Gilles liet weten dat Ik wil een kerstboom versieren met jou zijn favoriet liedje is. Collegialiteit in tijden van kerst, dat mag en tijdens die periode mag dat meer naar boven komen hoor."

Jullie houden ook kerstconcerten ?

Eveline : "Vandaag is eigenlijk de aftrap van een heel leuke periode. We trekken richting Olen, Rotselaar, Oudenaarde, in Pittem doen we er twee en daarna gaan we drie dagen naar Londen waar we onze kerstshow gaan brengen."

Hebben jullie bepaalde herinneringen aan kerst ?

Eveline : "Ik bewaar fantastische herinneringen aan kerst. Alleen al aan de geur van een bord waar de kip op ligt. Mijn oma kon zo lekker koken. Ze kookte altijd lekker, maar met kerst was het altijd dat tikkeltje meer. De typische dingen koester ik ook , zoals allemaal gezellig rond de boom zitten, samen zijn, verhalen uitwisselen... Soms mis ik dat echt wel. Sommige mensen zijn er al niet meer... Het gezelligste was altijd bij oma en opa. Ik bewaar er alleen maar goede herinneringen aan."

Er kwamen heel wat collega's-artiesten af naar de voorstelling van het eerste kerst-album van Eveline en Filip., FODI/Daniël
Er kwamen heel wat collega's-artiesten af naar de voorstelling van het eerste kerst-album van Eveline en Filip. © FODI/Daniël

Filip : "Ik hoorde net het woordje oma vallen. Bij mij was dat ook zo. Zowel de kant van mijn ma als de kant van mijn pa hadden cafés. Op Kerstmis sloten ze de cafés en dan werd er een groot feest gehouden, want ik kom uit een heel grote familie. Een mooiere kerst dan vroeger bestaat er niet. Is dat nu toeval of niet, het voelt niet meer zo aan. Ik denk dat het komt door de verbondenheid tussen de families. Vroeger waren er grotere families en werden er waarschijnlijk grotere feesten gegeven. Alleen het moment dat we naar achteren moesten om ons zwart te maken met een kurk om dan later herder te spelen met de hond. Zalig !"

Eveline : "Oh, dat heb ik ook nog gedaan. Met mijn nicht en zus - we waren toen met drie - speelden wij ook altijd Drie Koningen. Wij gingen toen zingen en we kregen meestal de roste centjes. Dat was geweldig. Ik hoop - want ik heb zelf nog geen kinderen -, maar ik ga er alles aandoen om kinderen een warme thuis te geven en om dat zelfde gevoel weer te geven. Dat ze later - net als wij - daarover kunnen vertellen."

Filip : "De sfeer van toen gaat nooit meer terug komen. Weet je hoe dat komt ? Door alle gsm's en die sociale media... Als onze kinderen later kerst vieren, gaan we ze uit die zetel moeten sleuren met hun iPad's en hun gsm. Het zal niet meer zijn dat ze zich zwart gaan maken met een kurk en met een schapenvacht rond gaan lopen. Dat is verdwenen ..."

Filip, jij zingt nu kerstliedjes. Met Swoop spring jij van links naar rechts, kan jij nu wel stilstaan ?

Eveline (lacht): " Neen !!"

Filip : "Héél moeilijk. De concerten die we doen zijn doorspekt met een Eveline- en Filip-sausje. Elk op zijn eigen manier. Ik moet mij nu wel serieus aanpassen. Gelukkig staan er ook swingende nummers op de cd. Er zijn ook bepaalde nummers - en dat is ook zo opgebouwd in onze shows - dat de mensen wel iets van mij verwachten dat wel typisch Filip is, maar wat ze niet verwachten kunnen ze ook krijgen, begrijp je ? En dat komt op een moment wanneer ze het niet verwachten. De concerten die we nu doen, kan ik uitbouwen tot unieke concerten die niet helemaal traditionele kerstconcerten zijn. We willen er iets theaterachtig mee doen."

Eveline : "Met humor,enz. We gaan een aantal live-concerten doen met live-muzikanten en met een verteller. Die gaat het vooral niet hebben over het traditionele kerstverhaal dat Jezus wordt geboren. We brengen de moderne versie, waarom niet ? We gaan over bepaalde woorden praten, bepaalde emotie, geloof, liefde, ... Dat willen we ook wel doen, we willen de mensen iets meegeven."

Filip : "Geen enkel concert zal hetzelfde zijn. Het zal heel gevoelsmatig verlopen. Als ik op een concert een slechte dag heb, ga ik dat ook kunnen weerspiegelen in de dingen die ik dan ga doen. De bindteksten zijn zodanig uitgeschreven dat ik zelfs niet te beroerd ben om te zeggen dat ik een slechte dag heb. We kunnen terug blikken tijdens het kerstconcert naar het voorbije jaar. Er zijn heel veel leuke dingen gebeurd maar ook minder leuke dingen. Dan pik ik in wat jij zegt, ik zal nummers zingen die mensen niet van mij verwachten maar ik ben er dan ook vrij zeker van dat het zal binnen komen."

Als ik jullie zo hoor praten gaan jullie volgend jaar nog niet stoppen met kerstconcerten te brengen.

Eveline : "Zeker niet, deze december-maand wordt de start van een heel mooi verhaal. Jaren geleden was december voor veel artiesten een heel rustige maand, maar bij mij was het vorig jaar wel redelijk druk. Dit jaar hebben we gezegd tegen elkaar dat we het gewoon met ons twee moeten doen. Laat ons gewoon met twee op een podium staan in de maand december. Misschien zitten we binnen 20 jaar hier terug en zitten we te babbelen over onze beginperiode."

Filip : "Toen Eveline het scenario zag, stuurde ze me direct dat ze het super vond. Ze ziet het visueel waar we samen naar toe willen. We willen daar gewoon beeld, geluid bij en we kunnen daar heel veel mee doen. Het is een start. Nu is het maar een klein zaadje dat binnen vele jaren iets moois en groots kan worden. "

Eveline : "We zijn er al lang mee bezig. We hebben niet iets rap in elkaar gestoken. Integendeel, het zit al maanden in ons hoofd, ons eigen kerstverhaal. Het moet eens starten. Alle begin is moeilijk, maar ik denk dat zowel Filip als ik al een beetje de ervaring hebben wat er kan mislopen of waaraan we kunnen werken. Het voordeel dat we hebben is dat we elkaar door en door kennen. Niet alleen door MENT TV, maar we hebben ook zoveel jaren geleden samen Whoops gedaan. We hebben elkaar altijd gesteund. Als we samen op een podium staan en eens naar elkaar kijken, moest er iets mislopen, dan hebben we direct weer die drive, we tillen elkaar altijd op."

De cd 'Kerst met Eveline & Filip' is aan de fanstand of in de winkel te verkrijgen. Alle kerstconcerten vind je terug in de agenda's van Eveline en Filip : www.evelinecannoot.be - www.filipdhaeze.be.

"Zes jaar geleden vroeg ik op mijn Facebook-pagina aan mijn fans of ze het leuk zouden vinden wanneer ik solo een kerstalbum zou uitbrengen. Ik kreeg direct een reactie van Filip. Hij stelde voor om samen zo'n kerstalbum uit te brengen", zegt Eveline. "Dat was de start van een samenwerking."Zes jaar geleden : duurde het zolang om een kerstalbum op te nemen ?Eveline (lacht) : "Neen, maar 't is ieder jaar maar één keer kerst hé. Filip en ik zijn ook met zoveel dingen bezig."Of waren het misschien moeilijke liedjes ?Filip : "Helemaal niet. Het had enkel te maken met tijd. In de voorbije jaren bracht Eveline albums uit en ikzelf ook met Swoop. Daarnaast heb ik nog een solo-carrière met heel wat singles. Het bleef maar aanslepen en duren. We besloten er dan toch eens werk van te maken. Dit is misschien onze allerlaatste cd die we kunnen maken, want de cd-verkoop ligt op sterven. Het zou nostalgisch jammer geweest zijn wanneer we het nooit deden. Vandaar dat we besloten om er werk van te maken, met het oog ook op onze kerstconcerten."Eveline : "De tijd was rijp. Het is een mini-album geworden. Er staan acht liedjes op, waarvan drie nieuwe. Er staan twee solo singles op. Eén van Filip Ik wil van jou zijn en een van mij Hartje voor Kerstmis en één duet Vrolijk Kerstfeest. Het duet is geschreven door Sabine Tiels. Het was leuk om dat te bundelen in een mini-album."Filip : "De andere songs zijn de liedjes die we in de voorbije zes jaar hebben uitgebracht en waar altijd wel veel vraag naar was. Die kerstsongs worden nog verkocht. Ik koop ook ieder jaar de kerst-cd van Robbie Williams. Dat is leuk, je kan eens iets anders opleggen. We kozen geen liedjes die al 36.000 keer gezongen zijn geweest. Het zijn onze eigen nummers, we zijn er fier op."Hoelang hebben jullie er dit jaar aan gewerkt ?Filip : "Het was vooral tussen de soep en de patatten. Eerlijk, het was allemaal een beetje last-minute. We hadden de nummers. De drie nieuwe hebben we opgenomen in september."Eveline : "Ben je dat zeker ? Ik denk dat we het laatste nummer hebben opgenomen in november. We namen op bij David Vervoort. We moesten dan nog foto's laten nemen. Christelle Verstraete deed dat heel goed. We kregen een leuk ontwerp van Grafica Bureau in Oudenaarde waar ik al jaren mee samenwerk. Sasha & Davy brachten ook een kerst-cd uit. We maakten een WhatsApp groepje met ons vier. Davy Gilles liet weten dat Ik wil een kerstboom versieren met jou zijn favoriet liedje is. Collegialiteit in tijden van kerst, dat mag en tijdens die periode mag dat meer naar boven komen hoor."Jullie houden ook kerstconcerten ?Eveline : "Vandaag is eigenlijk de aftrap van een heel leuke periode. We trekken richting Olen, Rotselaar, Oudenaarde, in Pittem doen we er twee en daarna gaan we drie dagen naar Londen waar we onze kerstshow gaan brengen."Hebben jullie bepaalde herinneringen aan kerst ?Eveline : "Ik bewaar fantastische herinneringen aan kerst. Alleen al aan de geur van een bord waar de kip op ligt. Mijn oma kon zo lekker koken. Ze kookte altijd lekker, maar met kerst was het altijd dat tikkeltje meer. De typische dingen koester ik ook , zoals allemaal gezellig rond de boom zitten, samen zijn, verhalen uitwisselen... Soms mis ik dat echt wel. Sommige mensen zijn er al niet meer... Het gezelligste was altijd bij oma en opa. Ik bewaar er alleen maar goede herinneringen aan."Filip : "Ik hoorde net het woordje oma vallen. Bij mij was dat ook zo. Zowel de kant van mijn ma als de kant van mijn pa hadden cafés. Op Kerstmis sloten ze de cafés en dan werd er een groot feest gehouden, want ik kom uit een heel grote familie. Een mooiere kerst dan vroeger bestaat er niet. Is dat nu toeval of niet, het voelt niet meer zo aan. Ik denk dat het komt door de verbondenheid tussen de families. Vroeger waren er grotere families en werden er waarschijnlijk grotere feesten gegeven. Alleen het moment dat we naar achteren moesten om ons zwart te maken met een kurk om dan later herder te spelen met de hond. Zalig !"Eveline : "Oh, dat heb ik ook nog gedaan. Met mijn nicht en zus - we waren toen met drie - speelden wij ook altijd Drie Koningen. Wij gingen toen zingen en we kregen meestal de roste centjes. Dat was geweldig. Ik hoop - want ik heb zelf nog geen kinderen -, maar ik ga er alles aandoen om kinderen een warme thuis te geven en om dat zelfde gevoel weer te geven. Dat ze later - net als wij - daarover kunnen vertellen."Filip : "De sfeer van toen gaat nooit meer terug komen. Weet je hoe dat komt ? Door alle gsm's en die sociale media... Als onze kinderen later kerst vieren, gaan we ze uit die zetel moeten sleuren met hun iPad's en hun gsm. Het zal niet meer zijn dat ze zich zwart gaan maken met een kurk en met een schapenvacht rond gaan lopen. Dat is verdwenen ..."Filip, jij zingt nu kerstliedjes. Met Swoop spring jij van links naar rechts, kan jij nu wel stilstaan ?Eveline (lacht): " Neen !!"Filip : "Héél moeilijk. De concerten die we doen zijn doorspekt met een Eveline- en Filip-sausje. Elk op zijn eigen manier. Ik moet mij nu wel serieus aanpassen. Gelukkig staan er ook swingende nummers op de cd. Er zijn ook bepaalde nummers - en dat is ook zo opgebouwd in onze shows - dat de mensen wel iets van mij verwachten dat wel typisch Filip is, maar wat ze niet verwachten kunnen ze ook krijgen, begrijp je ? En dat komt op een moment wanneer ze het niet verwachten. De concerten die we nu doen, kan ik uitbouwen tot unieke concerten die niet helemaal traditionele kerstconcerten zijn. We willen er iets theaterachtig mee doen."Eveline : "Met humor,enz. We gaan een aantal live-concerten doen met live-muzikanten en met een verteller. Die gaat het vooral niet hebben over het traditionele kerstverhaal dat Jezus wordt geboren. We brengen de moderne versie, waarom niet ? We gaan over bepaalde woorden praten, bepaalde emotie, geloof, liefde, ... Dat willen we ook wel doen, we willen de mensen iets meegeven."Filip : "Geen enkel concert zal hetzelfde zijn. Het zal heel gevoelsmatig verlopen. Als ik op een concert een slechte dag heb, ga ik dat ook kunnen weerspiegelen in de dingen die ik dan ga doen. De bindteksten zijn zodanig uitgeschreven dat ik zelfs niet te beroerd ben om te zeggen dat ik een slechte dag heb. We kunnen terug blikken tijdens het kerstconcert naar het voorbije jaar. Er zijn heel veel leuke dingen gebeurd maar ook minder leuke dingen. Dan pik ik in wat jij zegt, ik zal nummers zingen die mensen niet van mij verwachten maar ik ben er dan ook vrij zeker van dat het zal binnen komen."Als ik jullie zo hoor praten gaan jullie volgend jaar nog niet stoppen met kerstconcerten te brengen.Eveline : "Zeker niet, deze december-maand wordt de start van een heel mooi verhaal. Jaren geleden was december voor veel artiesten een heel rustige maand, maar bij mij was het vorig jaar wel redelijk druk. Dit jaar hebben we gezegd tegen elkaar dat we het gewoon met ons twee moeten doen. Laat ons gewoon met twee op een podium staan in de maand december. Misschien zitten we binnen 20 jaar hier terug en zitten we te babbelen over onze beginperiode."Filip : "Toen Eveline het scenario zag, stuurde ze me direct dat ze het super vond. Ze ziet het visueel waar we samen naar toe willen. We willen daar gewoon beeld, geluid bij en we kunnen daar heel veel mee doen. Het is een start. Nu is het maar een klein zaadje dat binnen vele jaren iets moois en groots kan worden. "Eveline : "We zijn er al lang mee bezig. We hebben niet iets rap in elkaar gestoken. Integendeel, het zit al maanden in ons hoofd, ons eigen kerstverhaal. Het moet eens starten. Alle begin is moeilijk, maar ik denk dat zowel Filip als ik al een beetje de ervaring hebben wat er kan mislopen of waaraan we kunnen werken. Het voordeel dat we hebben is dat we elkaar door en door kennen. Niet alleen door MENT TV, maar we hebben ook zoveel jaren geleden samen Whoops gedaan. We hebben elkaar altijd gesteund. Als we samen op een podium staan en eens naar elkaar kijken, moest er iets mislopen, dan hebben we direct weer die drive, we tillen elkaar altijd op."