Eerste repetitiedag voor Liesbeth Roose en Tim Saey voor 40-45 in Puurs

De hele cast van 40-45 start zet de eerste repetitiedag feestelijk in. Onder hen ook twee West-Vlamingen die nu in Gent wonen. © PADI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

In het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs kwamen de blauwe en groene cast dinsdag samen voor de allereerste repetitie. Na een deugddoende vakantie vielen de vele acteurs en actrices elkaar in de armen, waarna iedereen aandachtig luisterde naar regisseur Frank Van Laecke die de allereerste richtlijnen gaf voor de nieuwe productie.

Twee van die castleden hebben West-Vlaamse roots en wonen nu allebei in Gent, namelijk Liesbeth Roose, afkomstig uit Tielt, en Tim Saey, afkomstig uit Beernem.

“Ik hoorde al de muziek, ik las al het script. Het zal fantastisch worden, net zoals 14-18. Toen kwam ik drie keren kijken en deze productie vond ik al fantastisch en ontroerend. In 14-18 speelde ik niet mee. Ik luisterde vooral naar de zang en kwam kijken naar de mensen die ik ken die meespeelden. Voor deze productie deed ik een viertal keren op maandag auditie. Er waren heel wat kandidaten.”

“Ik speel mee in het ensemble en ben ook de understudy van Nathalie Meskens en Clara Cleymans. Twee jaar na elkaar speelde ik mee in de zomershows van Luc Caals. In april stond ik eveneens op het podium van Blood Brothers in het Fakkeltheater in Antwerpen. In september hernemen we deze productie. Vanaf 7 oktober begint dan de wereldpremière van 40-45”, vertelt Liesbeth Roose.

Het was waanzinnig om in 14-18 te mogen meespelen, zo’n grootse productie

Tim Saey speelde mee in Mozart, de Musical. Hij was ook te zien in de vorige grootse musical 14-18. “Dat was een fantastische ervaring” bekent hij. “Aan die musical werkte een heel dorp mee. We waren een gigantische familie en het was waanzinnig van daarin te mogen meespelen, zo’n grootse productie. In 40-45 ben ik ensemble. Ik ben ook understudy van o.a. Kobe Van Herwegen, Peter Van de Velde, Hans De Munter… Ik moet alle teksten uit het hoofd kennen. We zijn met een grote cast. Er zullen altijd twee mannen en twee vrouwen van het ensemble niet erbij zijn. We krijgen dus wel eens een rustpauze.”

Liesbeth Roose is afkomstig uit Tielt en Tim Saey uit Beernem. Beiden wonen nu in Gent.
Liesbeth Roose is afkomstig uit Tielt en Tim Saey uit Beernem. Beiden wonen nu in Gent.© PADI

Uitzonderlijk

Regisseur Frank Van Laecke verwelkomde de talrijke castleden en sprak ook een woord toe tot de pers. “Toen ik hier deze morgen aankwam, rondwandelde en iedereen goedendag zei, vielen er mij twee zaken op. Dat ik na 40 jaar nog altijd een gevoel heb dat ik aan mijn eerste schooldag begin én bij mij blijft het woord uitzonderlijk hangen. Het is uitzonderlijk, want ik werk al 22 jaar samen met Studio 100. Er zijn er niet zoveel die het uithouden…”

“Dit is ook uitzonderlijk door de manier waarop de voorstelling wordt gemaakt. Vier jaar geleden verschenen de eerste zwarte woorden op een wit blad. Wanneer ik nu zie hoe op alle fronten alles geconcretiseerd wordt, dan kan ik alleen maar emotioneel en ontroerd zijn. Die locatie die we straks bekijken was ooit een wei, maar nu staat er daar een schouwburg op om onze droom waar te maken. Ook dat is uitzonderlijk !”

200.000 bezoekers

“Uitzonderlijk is ook deze dag wanneer ik rond mij kijk en zie met welke mensen ik deze voorstelling mag maken, met welke crew ik mag samenwerken.. Uitzonderlijk is eveneens het feit dat tot op vandaag al 200.000 mensen 40-45 willen zien. We zitten niet in Amerika, wel in Vlaanderen, maar zo’n groot aantal al, uitzonderlijk. Uitzonderlijk is het vertrouwen van de mensen die nu al een kaartje hebben gekocht. Waarschijnlijk komt dat vertrouwen er door Daens en onze voorgeschiedenis met 14-18.”

Uitzonderlijk is het vertrouwen van de mensen die nu al een kaartje hebben gekocht

“Uitzonderlijk is eveneens dit moment, het moment waarop de aftrap wordt gegeven, het moment waarop iedereen vandaag elkaar goedendag zegt én we weten dat deze reis ontzettend lang zal duren. Ik voel dat aan als uitzonderlijk. Ik hoop dat we straks op 7 oktober – wanneer we deze voorstelling als een geschenk met een rode strik aan de mensen gaan aanbieden – iedereen hetzelfde gevoel zal hebben dat dit uitzonderlijk zal zijn. Ook de toekomstige weken zullen uitzonderlijk zijn. Ik hoop dat iedereen die meewerkt er àlles zal aan doen om van 40-45 een uitzonderlijke voorstelling te maken.”

(PADI)

Info en tickets : www.40-45.live.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier