De grote eerste golf van het coronavirus ligt gelukkig achter ons en sinds vrijdag ligt je debuutalbum in de winkel. Maar ik stel toch de vraag Hoe gaat het met je ? Hoe heb je de voorbije periode beleefd ?

Davina : "Het is een gekke periode geweest, omdat er heel veel is uitgevallen. Het was ook voor mij een beetje van : Okee, wat kan je nu doen als artiest zijnde om toch nog een beetje artiest te zijn. Om toch nog op één of andere manieren zaken uit te kunnen voeren. Het is een moment ook wel heel moeilijk en confronterend geweest. Ik werd in ieder geval heel hard geconfronteerd met mezelf. Wanneer ik niet werkte, had ik wat last met mezelf. Ik had even een identiteitscrisis, als ik het zo kan noemen (lacht). Nu gaat het echt weer helemaal goed. Ik ben ook weer volop aan het werk, maar door heel die situatie kwam er sowieso veel meer tijd vrij om het album af te werken."

Je nam jaren terug deel aan 'Idool', maar je doorbraak kwam er pas echt door P!nk die reageerde op je cover van 'What about us'. Stel dat je die cover niet had geüpload, waar zou Davina Michelle dan vandaag gestaan hebben ?

Davina : "Nou, ik denk niet dat wij nu dit leuke interview hadden als P!nk niet zulke mooie dingen had gezegd. Maar ja, je weet het natuurlijk nooit. Maar ik ben uiteindelijk gewoon heel erg blij dat we die cover hadden gedaan en dat het werd opgepakt. Dit zal wel een grote duw in de goede richting zijn geweest. Had P!nk niet gereageerd, dan waren de zaken helemaal anders verlopen."

Je nam lang tijd voor je eerste album. Waarom zoveel tijd ? En voelt het nu goed aan ?

Davina : "Jaaaa! Want we zijn er echt van in het begin mee bezig geweest, een drietal jaar denk ik nu. Weet je, ik had altijd zoiets van 'als ik een album uitbreng, wil ik dat het perfect is'. In de voorbije jaren had ik het in Nederland zo druk, waardoor ik mijn cd niet kon afmaken. Er was helemaal geen tijd voor. Dan is het album ook uitgesteld omdat ik iets perfect wou neerzetten. Ik ga niet zomaar snel iets afraffelen, gewoon omdat ik 'moet' een album droppen ofzo... Ik denk dat we over de voorbije drie jaren wel 50 liedjes hebben geschreven, dus echt veel. En daaruit is nu dit album gekomen. Ik wou echt dat het gevarieerd was, dat elk liedje iets anders had en dat iedereen bij ieder liedje een ander gevoel of emotie kon krijgen. Het voelt voor mij een beetje als een best-of album ofzo, omdat ik al zoveel nummers heb uitgebracht, terwijl het eigenlijk mijn eerste album is... (lacht)."

Je hebt lang aan je album gewerkt maar je maakte pas één week voor de release, het album bekend. Was dat een bewuste keuze ?

Davina : "Ik zei altijd in interviews dat het ergens eind augustus, begin september ging uitkomen. Maar het mocht enkel uitkomen, wanneer het perfect was. Ik ben een perfectionistisch persoon. Eén of twee weken voor de release ben ik nog zaken gaan veranderen. Daardoor hebben we het pas last-minute aangekondigd. Maar ook daarom ging ik er met een goed gevoel door, omdat ik die zekerheid had dat er nog zaken aangepast konden worden, indien nodig."

Je werd bekend door je covers op YouTube en je maakt ook nog iedere maandag een cover op je YouTube kanaal. Was het bang afwachten om plots op eigen muziek over te schakelen ? Heb je lang nagedacht hoe je het zou aanpakken ? En wanneer was voor jou dan het goede moment ?

Davina : "Neen, eigenlijk niet. Het gekke is... wij zijn ongeveer drie jaar geleden een YouTube kanaal begonnen met het idee van eigen muziek te maken, maar we hadden geen fanbase, geen distributie, geen label. Of weet ik veel, eigenlijk helemaal niets... YouTube was voor ons een middel om meer bekendheid te genereren. En dan die bekendheid te kunnen gebruiken om over te gaan naar eigen werk. Het was voor mij niet persé, nu moet ik eigen werk doen, dat was altijd al in eerste instantie het idee. Alleen, wat voor mij het lastigste was, was dat ik besloot om Engelse songs te maken en in het Engels te zingen, terwijl ik in Nederland dan een heel erg grote hit had met een cover 'Het Duurt Te Lang'. Die overgang was eigenlijk het grootst, om dan plots voor Engels te gaan. Ik heb niet echt het gevoel dat de covers nu nog in de weg zitten met mijn eigen muziek. Ik bracht nu een album uit, ik breng ook singles uit en daarnaast heb ik ook een YouTube kanaal waar ik af en toe covers op upload. Dat doe ik en dat zal ik ook blijven doen. Ik heb niet echt het gevoel dat het met elkaar vloekt."

Davina Michelle., Universal Music
Davina Michelle. © Universal Music

Hoe was het om de tracklist van je album samen te stellen ? Ik zei al dat je meer dan 50 nummers schreef. Een moeilijke opdracht zou ik denken.... Misschien later een deluxe versie uitbrengen ?

Davina : "Weet je wat het grappige is ? Ik had het er natuurlijk over met mijn label en die laten mij en m'n team best wel vrij in alles wat we willen doen. Ik had dus een volgorde gemaakt, maar ik heb helemaal geen muzikale achtergrond en een album had ik natuurlijk nog nooit gedaan. Ik had alle liedjes staan en zoals gezegd wou ik dat alle nummers verschillend waren. Dan heb ik in zo'n 5 minuten tijd (het klinkt super onartistiek) heel die volgorde in elkaar gezet. Ik wist wel dat ik wou beginnen met de album titeltrack 'My Own World' en wou afsluiten met 'Liar' de live track, omdat ik ook wou afsluiten met publiek met de mensen die me steunen. Op het album staan er een paar uptempo nummers en wat ballads. Die wou ik zowat door elkaar laten lopen. Op die manier heb ik het eigenlijk gedaan. Mijn label zei op dat moment ook van 'maar daar zijn mensen gewoon weken mee bezig en die zijn allemaal aan het rekenen...' Ik deed er in totaal zo'n tien minuten over om de tracklist in elkaar te zetten. Maar er is natuurlijk wel over nagedacht... Aan de andere kant denk ik, ja, in Nederland wordt er vooral naar muziek geluisterd via Spotify. De mensen zetten het toch ook gewoon maar op 'shuffle'. Het is tof dat alles wat gebalanceerd is met elkaar. Maar uiteindelijk ben ik heel erg blij met de volgorde."

Door de covers op YouTube heb je ook een soort team uitgebouwd. Was het met datzelfde team dat je ook dit volledige album hebt gemaakt ? En wie vinden we terug in dat team ?

Davina : "Ik heb een vast team. Voordat ik met dat YouTube kanaal begon, hebben die jongens mij ontdekt door mijn deelname aan 'Idool'. Dat is eigenlijk een productieteam dat bestaat uit vier jongens, waarvan drie instrumentalisten (drum, piano, basgitaar) en één grafische jongen (filmen, editen en photoshop). Daarnaast produceren de drie jongens alle covers, maar ook mijn eigen werk. Ze zijn ook mijn management en zij hadden ook het idee om het YouTube kanaal te beginnen. Tot op de dag van vandaag doe ik nog steeds alles met hen. Zijn produceren mijn eigen muziek, ik doe met hun YouTube en natuurlijk ook liveoptredens. Maar ook management en strategische dingen... Die staan altijd aan mijn zijde."

Iets dat steeds terugkomt is de vlinder. We zien het in de cover van je eerste single'Skyward', 'Better Now' en nu ook in de album cover. Je hebt het ook getatoeëerd staan op je arm, het heeft iets met je oma te maken. Kan je het verhaal erachter even vertellen ?

Davina : "Mijn oma heet Davina. Ik ben genoemd naar mijn oma. Ik heet eigenlijk 'Michelle Davina', maar om een beetje interessant te doen heb ik er 'Davina Michelle' van gemaakt. Ik werd dus genoemd naar mijn oma en die vond me altijd als een vlindertje, want ik was altijd zo aan het fladderen, chaotisch en all over the place. Die vond mij dus een vlindertje. Ik wilde eigenlijk al lang een tatoeage, maar mijn moeder zei altijd 'dat mag pas als je 18 jaar bent en dan hoop ik dat je verstandig genoeg bent om het niet te doen'. De dag dat ik 18 werd, was ik helemaal blij. Ik zei heel de tijd dat ik een tatoeage wou, maar ik wist nog niet wat of waar en iedereen zei 'je bent gek'. Alleen mijn oma zij tegen mij 'Oh, ja, leuk !' Ik wilde al altijd een vlindertje. Dan zei ik 'oma, waarom ga je niet mee ? Dan gaan we dat samen doen.' Mijn oma is echt een super lieve, keurige en nette vrouw, het is niet zo'n rock-and-roll oma weet je wel. Mijn oma had ook nog geen tatoeage. Oma zei dat ze niet gek was. Ik bleef maar aandringen tot ze op een bepaald moment toch 'ja' zei. We zochten samen een vlindertje uit en we zijn samen naar een tattooshop geweest om de hoek in Rotterdam. Daar hebben ze de vlinder uitgetekend en heeft zij hem op haar enkel laten tatoeëren, ik op mijn bovenarm met haar naam in haar handschrift erbij. Dat was volgens mij ook nog voor ik 'Davina Michelle artiest' was. Bij mijn oma is de tattoo helemaal beginnen zweren en ontsteken. Maar nu is ze echt dolgelukkig, want nu rolt ze expres haar broekjes op zodat je die vlinder er ziet onderuit komen. Ik ben er uiteindelijk ook heel erg blij mee. Het is iets dat ik en m'n oma hebben, we heten ook allebei Davina. Het gaat er ook over dat zei mij een vlindertje vond en dat wou ik heel graag naar voren brengen op mijn album. En in het album artwork zie je een soort vlinder die op mij schijnt, met projectie. Je ziet eigenlijk Davina en dan Michelle erachter, dat is eigenlijk een beetje hoe ik het in m'n hoofd wou doen. Ik denk wel dat het gelukt is."

Zoals gezegd bracht je enige tijd terug ook singles uit 'Skyward', 'Better Now', 'Beat Me', ...) uit. Hoe ben je veranderd en op welke manier gegroeid ten opzichte van toen je die singles uitbracht ?

Davina : "In Nederland ging het heel hard. In het maken van eigen muziek merk ik dat ik nu veel meer zelfvertrouwen heb in vergelijking met vroeger. Dat komt omdat ik me volgens mij al - zeker in Nederland - een stuk heb bewezen. En daardoor durf ik ook andere liedjes te maken... Luister bijvoorbeeld naar 'Lucky', dat is echt een soort sexy track en die zou ik bijvoorbeeld drie jaar geleden niet durven uitgebracht hebben. Doordat ik nu al wat dingen deed, mezelf kon ontwikkelen en hier mezelf al heb kunnen bewijzen, voelt dat anders aan. Ik wil in België ook heel hard er tegenaan gaan, maar ik heb nog een lange weg te gaan. Daardoor voel je je zelf wel zelfzekere en bij een album is dat echt nodig om te experimenteren en het 'durven' schrijven van dingen. Dat je denkt : 'dit mag en kan ik'. "

Op het album horen we verschillende stijlen. Hoe kan jij je sound het beste omschrijven ? Is het iets dat zal blijven of experimenteer je graag ? Met welke artiest vergelijk je je wel eens ?

Davina : "Dat is een heel lastige vraag. Ik zeg zelf altijd, 'een beetje edgy pop' ofzo ? Het is wel popmuziek maar het heeft wel altijd een randje, denk ik. In de productie laten we er altijd een soort synthesizer onder, een geluid om het wat nasty te maken. De zang is wel pop, maar toch ook edgy. Ik ben het ook nog helemaal aan het uitzoeken, het kan dus nog veranderen. (lacht)"

Davina Michelle., Universal Music
Davina Michelle. © Universal Music

Wie waren je grootste inspiratiebronnen tijdens het writing productieproces ? Welke invloeden heeft het album ?

Davina : "Ik kan me nog het 'I Am... Sasha Fierce' album van Beyoncé herinneren en wat ik zo fantastisch aan dat album vond was wanneer je het opzette dat elk liedje totaal verschillend was. Zelf 'Halo' stond erop, ook 'Broken Heart Girls'. Dat waren echt super grote hits, super commerciële pop. Maar er stonden ook gewoon liedjes op die waren geschreven om boodschappen over te brengen en mensen te raken. Dat waren liedjes die niet gemaakt werden om heel grote hits te worden, maar meer om echt een verhaal te vertellen. Wanneer je dat album opzet, verander je bij ieder nummer van mood. Dat is wel een heel erg grote inspiratiebron van het album geweest. Ik zei altijd: wanneer ik later ooit een album ga maken, dan wil ik dat het ook zo divers is én dat ik een verhaal of boodschap kan achtermlaten bij de mensen."

Laten we even naar de nummers kijken : 'Purpose' is een heel erg krachtige track. Je zingt (als ik het juist heb) over 'even' verloren te zijn, ook in je relatie. Kan je het verhaal achter de track uitleggen ? Is het iets uit je persoonlijk leven ?

Davina : "'Purpose' gaat eigenlijk gewoon over dat ik een beetje zoek was en dat ik nooit wist wat ik later graag wilde doen. Ik was ook gestopt met mijn opleiding. Ik had eigenlijk niet echt een doel in het leven toen, een 'purpose'. Toen kwamen de jongens van het productieteam, die hebben me toen opgepikt en me 'purpose' gegeven, die geloofden in mij. Toen zijn we samen gaan werken. Op een bepaald moment zing ik ook 'Clean your slate, you said. We'll rule, I swear'. Dat wil eigenlijk zeggen, dat ze mij vertelden om alles achter mij te laten, m'n mindset te veranderen en dan gaan we het gewoon maken in de muziek. Het is eigenlijk gewoon een enorme dankbaarheid dat ik wil zeggen naar de jongens toe in die track."

'Torn Apart' is een song over hoe je je zelf weg cijfert voor de andere persoon in de relatie. Het nummer barst helemaal open bij het refrein. Wat is het verhaal achter dit nummer ?

Davina : "Wacht hoor, ik ga heel even nadenken. Ik vind het altijd vreemd om te doen alsof ik al een enorme heartbreak heb meegemaakt, want ik was toen nog maar 18, dus dan kan je dat nooit echt zeggen. Maar 'Torn Apart' gaat eigenlijk over dat een ex het had uitgemaakt en daar was ik compleet van de baan door geveegd. Wanneer je dan terug iemand nieuw ontmoet, mag je niet bang zijn dat het weer gaat gebeuren... Ik dacht ook voortdurend van: 'Ik ga nooit meer iemand vinden zoals hem...' Het nummer gaat over die angst dat je niet iets nieuws durft aan te gaan, omdat je bang bent dat je weer gebroken gaat worden zoals toen."

Uiteraard hebben we ook nog de albumtrack 'My own world', een heel fris nummer. De muziekvideo is ook heel erg graaf. Wat is het idee achter de video en hoe ben je tot het eindresultaat gekomen ?

Davina : "Ik wilde dat de muziekvideo een beetje zou lijken, zoals alles in mijn hoofd afspeelde. Omdat het liedje ook één grote chaos is. Ik wilde een contrast neer zetten tussen donker en licht. Je hebt de shots waarin ik in een witte cirkel sta, maar je hebt ook de shots in het donkere rode licht. Het liedje heeft best wel veel tegenstellingen van okee, ben ik dit of ben ik dat. Het gaat echt over een identiteitscrisis, omdat ik ook gewoon soms niet weet wie ik ben of dat ik vragen heb over bepaalde zaken. Dat wilde ik duidelijk terugbrengen in het licht door met twee karakters te spelen. Het is gewoon een weerspiegeling van alle emoties die zich binnenin mij afspelen. En in the bridge komt het stukje dat je de omgekeerde stad ziet geprojecteerd staan boven m'n hoofd. Dat is een weerspiegeling dat je even uit die drukke wereld stapt voor heel even. Weet je wel ? Zo van, ik sta hier nu boven of ik sta hier nu onder... Je droomt eigenlijk over wie je eigenlijk echt bent in dat drukke leven. Ow, ik heb eigenlijk nog één shot, dat heel wat mensen niet doorhebben. Op een bepaald moment is er een shot dat de projector me precies gaat inscannen. Dat vond ik echt vet omdat het natuurlijk ook bijdraagt hoe ik mezelf nu zie, denk ik. Omdat ik heel hard in de picture sta en dat ik dan ook in de war raakte van ja wie ben ik nu eigenlijk. Ik ga nu echt diep hé ! (lacht) Het is zo moeilijk om dit liedje uit te leggen... We wilden het echt heel gek en trippy maken. "

Naast je album heb je ook een eigen film gemaakt. Het is een soort recap van je carrière met live performances. Over wat gaat de film en wat mogen we verwachten als we er naar kijken ?

Davina : "Het is een concertopname, want ik ging in Nederland een paar grote shows geven. Er is heel hard en lang naartoe gewerkt, maar toen kwam corona. En toen werd alles plots afgelast. We hadden het toen verplaatst én nog eens verplaatst. Maar het bleek toen snel dat heel deze situatie redelijk lang zou aanslepen en toen hebben we gekozen om de shows te annuleren, omdat ik niet voortdurend wou verplaatsen en uitstellen. De kaartkopers van de geannuleerde AFAS shows ontvingen een Pathé Thuis code als tegemoetkoming. Hiernaast konden ze ook kiezen voor een volledige teruggave van de kosten van het kaartje of voor een voucher met de waarde van de kosten van het kaartje. Deze kunnen ze dan gebruiken voor alle shows die ticketmaster aanbied. Het kwam alleen maar goed uit omdat we ook de albumrelease hadden. Dan konden we lekker veel liedjes spelen, zodat we de kijkers warm konden maken voor het album of twee vliegen in één klap."

Een heel moeilijke vraag om in deze vreemde tijden te beantwoorden, maar wat brengt de toekomst voor Davina ?

Davina (zucht) : "Een kutvraag (lacht). Ik hoop heel veel geluk en gezondheid. Ik hoop natuurlijk dat corona snel voorbijgaat. Je hoopt in deze tijden vooral op een goede gezondheid en geluk. Dat niet enkel voor mezelf, maar ook voor mijn familie en iedereen om mij heen. Op dit moment vind ik muziek en carrière minder belangrijk. Ik wil vooral dat we er allemaal goed doorkomen. Ik snap dat alle grote evenementen niet door gaan en ik snap dat we allemaal lekker met mondkapjes op straat moeten lopen, maar nu is het gewoon zo, het is nodig voor de gezondheid ! Ik hoop natuurlijk dat het snel voorbij gaat. Ik zou dingen niet willen overhaasten...." (PADI & Jérémie)

Het nieuwe album vind je in alle platenzaken en ook grote streamingsplatformen terug.

De grote eerste golf van het coronavirus ligt gelukkig achter ons en sinds vrijdag ligt je debuutalbum in de winkel. Maar ik stel toch de vraag Hoe gaat het met je ? Hoe heb je de voorbije periode beleefd ?Davina : "Het is een gekke periode geweest, omdat er heel veel is uitgevallen. Het was ook voor mij een beetje van : Okee, wat kan je nu doen als artiest zijnde om toch nog een beetje artiest te zijn. Om toch nog op één of andere manieren zaken uit te kunnen voeren. Het is een moment ook wel heel moeilijk en confronterend geweest. Ik werd in ieder geval heel hard geconfronteerd met mezelf. Wanneer ik niet werkte, had ik wat last met mezelf. Ik had even een identiteitscrisis, als ik het zo kan noemen (lacht). Nu gaat het echt weer helemaal goed. Ik ben ook weer volop aan het werk, maar door heel die situatie kwam er sowieso veel meer tijd vrij om het album af te werken."Je nam jaren terug deel aan 'Idool', maar je doorbraak kwam er pas echt door P!nk die reageerde op je cover van 'What about us'. Stel dat je die cover niet had geüpload, waar zou Davina Michelle dan vandaag gestaan hebben ?Davina : "Nou, ik denk niet dat wij nu dit leuke interview hadden als P!nk niet zulke mooie dingen had gezegd. Maar ja, je weet het natuurlijk nooit. Maar ik ben uiteindelijk gewoon heel erg blij dat we die cover hadden gedaan en dat het werd opgepakt. Dit zal wel een grote duw in de goede richting zijn geweest. Had P!nk niet gereageerd, dan waren de zaken helemaal anders verlopen."Je nam lang tijd voor je eerste album. Waarom zoveel tijd ? En voelt het nu goed aan ?Davina : "Jaaaa! Want we zijn er echt van in het begin mee bezig geweest, een drietal jaar denk ik nu. Weet je, ik had altijd zoiets van 'als ik een album uitbreng, wil ik dat het perfect is'. In de voorbije jaren had ik het in Nederland zo druk, waardoor ik mijn cd niet kon afmaken. Er was helemaal geen tijd voor. Dan is het album ook uitgesteld omdat ik iets perfect wou neerzetten. Ik ga niet zomaar snel iets afraffelen, gewoon omdat ik 'moet' een album droppen ofzo... Ik denk dat we over de voorbije drie jaren wel 50 liedjes hebben geschreven, dus echt veel. En daaruit is nu dit album gekomen. Ik wou echt dat het gevarieerd was, dat elk liedje iets anders had en dat iedereen bij ieder liedje een ander gevoel of emotie kon krijgen. Het voelt voor mij een beetje als een best-of album ofzo, omdat ik al zoveel nummers heb uitgebracht, terwijl het eigenlijk mijn eerste album is... (lacht)."Je hebt lang aan je album gewerkt maar je maakte pas één week voor de release, het album bekend. Was dat een bewuste keuze ?Davina : "Ik zei altijd in interviews dat het ergens eind augustus, begin september ging uitkomen. Maar het mocht enkel uitkomen, wanneer het perfect was. Ik ben een perfectionistisch persoon. Eén of twee weken voor de release ben ik nog zaken gaan veranderen. Daardoor hebben we het pas last-minute aangekondigd. Maar ook daarom ging ik er met een goed gevoel door, omdat ik die zekerheid had dat er nog zaken aangepast konden worden, indien nodig."Je werd bekend door je covers op YouTube en je maakt ook nog iedere maandag een cover op je YouTube kanaal. Was het bang afwachten om plots op eigen muziek over te schakelen ? Heb je lang nagedacht hoe je het zou aanpakken ? En wanneer was voor jou dan het goede moment ?Davina : "Neen, eigenlijk niet. Het gekke is... wij zijn ongeveer drie jaar geleden een YouTube kanaal begonnen met het idee van eigen muziek te maken, maar we hadden geen fanbase, geen distributie, geen label. Of weet ik veel, eigenlijk helemaal niets... YouTube was voor ons een middel om meer bekendheid te genereren. En dan die bekendheid te kunnen gebruiken om over te gaan naar eigen werk. Het was voor mij niet persé, nu moet ik eigen werk doen, dat was altijd al in eerste instantie het idee. Alleen, wat voor mij het lastigste was, was dat ik besloot om Engelse songs te maken en in het Engels te zingen, terwijl ik in Nederland dan een heel erg grote hit had met een cover 'Het Duurt Te Lang'. Die overgang was eigenlijk het grootst, om dan plots voor Engels te gaan. Ik heb niet echt het gevoel dat de covers nu nog in de weg zitten met mijn eigen muziek. Ik bracht nu een album uit, ik breng ook singles uit en daarnaast heb ik ook een YouTube kanaal waar ik af en toe covers op upload. Dat doe ik en dat zal ik ook blijven doen. Ik heb niet echt het gevoel dat het met elkaar vloekt."Hoe was het om de tracklist van je album samen te stellen ? Ik zei al dat je meer dan 50 nummers schreef. Een moeilijke opdracht zou ik denken.... Misschien later een deluxe versie uitbrengen ?Davina : "Weet je wat het grappige is ? Ik had het er natuurlijk over met mijn label en die laten mij en m'n team best wel vrij in alles wat we willen doen. Ik had dus een volgorde gemaakt, maar ik heb helemaal geen muzikale achtergrond en een album had ik natuurlijk nog nooit gedaan. Ik had alle liedjes staan en zoals gezegd wou ik dat alle nummers verschillend waren. Dan heb ik in zo'n 5 minuten tijd (het klinkt super onartistiek) heel die volgorde in elkaar gezet. Ik wist wel dat ik wou beginnen met de album titeltrack 'My Own World' en wou afsluiten met 'Liar' de live track, omdat ik ook wou afsluiten met publiek met de mensen die me steunen. Op het album staan er een paar uptempo nummers en wat ballads. Die wou ik zowat door elkaar laten lopen. Op die manier heb ik het eigenlijk gedaan. Mijn label zei op dat moment ook van 'maar daar zijn mensen gewoon weken mee bezig en die zijn allemaal aan het rekenen...' Ik deed er in totaal zo'n tien minuten over om de tracklist in elkaar te zetten. Maar er is natuurlijk wel over nagedacht... Aan de andere kant denk ik, ja, in Nederland wordt er vooral naar muziek geluisterd via Spotify. De mensen zetten het toch ook gewoon maar op 'shuffle'. Het is tof dat alles wat gebalanceerd is met elkaar. Maar uiteindelijk ben ik heel erg blij met de volgorde."Door de covers op YouTube heb je ook een soort team uitgebouwd. Was het met datzelfde team dat je ook dit volledige album hebt gemaakt ? En wie vinden we terug in dat team ?Davina : "Ik heb een vast team. Voordat ik met dat YouTube kanaal begon, hebben die jongens mij ontdekt door mijn deelname aan 'Idool'. Dat is eigenlijk een productieteam dat bestaat uit vier jongens, waarvan drie instrumentalisten (drum, piano, basgitaar) en één grafische jongen (filmen, editen en photoshop). Daarnaast produceren de drie jongens alle covers, maar ook mijn eigen werk. Ze zijn ook mijn management en zij hadden ook het idee om het YouTube kanaal te beginnen. Tot op de dag van vandaag doe ik nog steeds alles met hen. Zijn produceren mijn eigen muziek, ik doe met hun YouTube en natuurlijk ook liveoptredens. Maar ook management en strategische dingen... Die staan altijd aan mijn zijde."Iets dat steeds terugkomt is de vlinder. We zien het in de cover van je eerste single'Skyward', 'Better Now' en nu ook in de album cover. Je hebt het ook getatoeëerd staan op je arm, het heeft iets met je oma te maken. Kan je het verhaal erachter even vertellen ?Davina : "Mijn oma heet Davina. Ik ben genoemd naar mijn oma. Ik heet eigenlijk 'Michelle Davina', maar om een beetje interessant te doen heb ik er 'Davina Michelle' van gemaakt. Ik werd dus genoemd naar mijn oma en die vond me altijd als een vlindertje, want ik was altijd zo aan het fladderen, chaotisch en all over the place. Die vond mij dus een vlindertje. Ik wilde eigenlijk al lang een tatoeage, maar mijn moeder zei altijd 'dat mag pas als je 18 jaar bent en dan hoop ik dat je verstandig genoeg bent om het niet te doen'. De dag dat ik 18 werd, was ik helemaal blij. Ik zei heel de tijd dat ik een tatoeage wou, maar ik wist nog niet wat of waar en iedereen zei 'je bent gek'. Alleen mijn oma zij tegen mij 'Oh, ja, leuk !' Ik wilde al altijd een vlindertje. Dan zei ik 'oma, waarom ga je niet mee ? Dan gaan we dat samen doen.' Mijn oma is echt een super lieve, keurige en nette vrouw, het is niet zo'n rock-and-roll oma weet je wel. Mijn oma had ook nog geen tatoeage. Oma zei dat ze niet gek was. Ik bleef maar aandringen tot ze op een bepaald moment toch 'ja' zei. We zochten samen een vlindertje uit en we zijn samen naar een tattooshop geweest om de hoek in Rotterdam. Daar hebben ze de vlinder uitgetekend en heeft zij hem op haar enkel laten tatoeëren, ik op mijn bovenarm met haar naam in haar handschrift erbij. Dat was volgens mij ook nog voor ik 'Davina Michelle artiest' was. Bij mijn oma is de tattoo helemaal beginnen zweren en ontsteken. Maar nu is ze echt dolgelukkig, want nu rolt ze expres haar broekjes op zodat je die vlinder er ziet onderuit komen. Ik ben er uiteindelijk ook heel erg blij mee. Het is iets dat ik en m'n oma hebben, we heten ook allebei Davina. Het gaat er ook over dat zei mij een vlindertje vond en dat wou ik heel graag naar voren brengen op mijn album. En in het album artwork zie je een soort vlinder die op mij schijnt, met projectie. Je ziet eigenlijk Davina en dan Michelle erachter, dat is eigenlijk een beetje hoe ik het in m'n hoofd wou doen. Ik denk wel dat het gelukt is."Zoals gezegd bracht je enige tijd terug ook singles uit 'Skyward', 'Better Now', 'Beat Me', ...) uit. Hoe ben je veranderd en op welke manier gegroeid ten opzichte van toen je die singles uitbracht ?Davina : "In Nederland ging het heel hard. In het maken van eigen muziek merk ik dat ik nu veel meer zelfvertrouwen heb in vergelijking met vroeger. Dat komt omdat ik me volgens mij al - zeker in Nederland - een stuk heb bewezen. En daardoor durf ik ook andere liedjes te maken... Luister bijvoorbeeld naar 'Lucky', dat is echt een soort sexy track en die zou ik bijvoorbeeld drie jaar geleden niet durven uitgebracht hebben. Doordat ik nu al wat dingen deed, mezelf kon ontwikkelen en hier mezelf al heb kunnen bewijzen, voelt dat anders aan. Ik wil in België ook heel hard er tegenaan gaan, maar ik heb nog een lange weg te gaan. Daardoor voel je je zelf wel zelfzekere en bij een album is dat echt nodig om te experimenteren en het 'durven' schrijven van dingen. Dat je denkt : 'dit mag en kan ik'. "Op het album horen we verschillende stijlen. Hoe kan jij je sound het beste omschrijven ? Is het iets dat zal blijven of experimenteer je graag ? Met welke artiest vergelijk je je wel eens ?Davina : "Dat is een heel lastige vraag. Ik zeg zelf altijd, 'een beetje edgy pop' ofzo ? Het is wel popmuziek maar het heeft wel altijd een randje, denk ik. In de productie laten we er altijd een soort synthesizer onder, een geluid om het wat nasty te maken. De zang is wel pop, maar toch ook edgy. Ik ben het ook nog helemaal aan het uitzoeken, het kan dus nog veranderen. (lacht)"Wie waren je grootste inspiratiebronnen tijdens het writing productieproces ? Welke invloeden heeft het album ?Davina : "Ik kan me nog het 'I Am... Sasha Fierce' album van Beyoncé herinneren en wat ik zo fantastisch aan dat album vond was wanneer je het opzette dat elk liedje totaal verschillend was. Zelf 'Halo' stond erop, ook 'Broken Heart Girls'. Dat waren echt super grote hits, super commerciële pop. Maar er stonden ook gewoon liedjes op die waren geschreven om boodschappen over te brengen en mensen te raken. Dat waren liedjes die niet gemaakt werden om heel grote hits te worden, maar meer om echt een verhaal te vertellen. Wanneer je dat album opzet, verander je bij ieder nummer van mood. Dat is wel een heel erg grote inspiratiebron van het album geweest. Ik zei altijd: wanneer ik later ooit een album ga maken, dan wil ik dat het ook zo divers is én dat ik een verhaal of boodschap kan achtermlaten bij de mensen."Laten we even naar de nummers kijken : 'Purpose' is een heel erg krachtige track. Je zingt (als ik het juist heb) over 'even' verloren te zijn, ook in je relatie. Kan je het verhaal achter de track uitleggen ? Is het iets uit je persoonlijk leven ?Davina : "'Purpose' gaat eigenlijk gewoon over dat ik een beetje zoek was en dat ik nooit wist wat ik later graag wilde doen. Ik was ook gestopt met mijn opleiding. Ik had eigenlijk niet echt een doel in het leven toen, een 'purpose'. Toen kwamen de jongens van het productieteam, die hebben me toen opgepikt en me 'purpose' gegeven, die geloofden in mij. Toen zijn we samen gaan werken. Op een bepaald moment zing ik ook 'Clean your slate, you said. We'll rule, I swear'. Dat wil eigenlijk zeggen, dat ze mij vertelden om alles achter mij te laten, m'n mindset te veranderen en dan gaan we het gewoon maken in de muziek. Het is eigenlijk gewoon een enorme dankbaarheid dat ik wil zeggen naar de jongens toe in die track."'Torn Apart' is een song over hoe je je zelf weg cijfert voor de andere persoon in de relatie. Het nummer barst helemaal open bij het refrein. Wat is het verhaal achter dit nummer ?Davina : "Wacht hoor, ik ga heel even nadenken. Ik vind het altijd vreemd om te doen alsof ik al een enorme heartbreak heb meegemaakt, want ik was toen nog maar 18, dus dan kan je dat nooit echt zeggen. Maar 'Torn Apart' gaat eigenlijk over dat een ex het had uitgemaakt en daar was ik compleet van de baan door geveegd. Wanneer je dan terug iemand nieuw ontmoet, mag je niet bang zijn dat het weer gaat gebeuren... Ik dacht ook voortdurend van: 'Ik ga nooit meer iemand vinden zoals hem...' Het nummer gaat over die angst dat je niet iets nieuws durft aan te gaan, omdat je bang bent dat je weer gebroken gaat worden zoals toen."Uiteraard hebben we ook nog de albumtrack 'My own world', een heel fris nummer. De muziekvideo is ook heel erg graaf. Wat is het idee achter de video en hoe ben je tot het eindresultaat gekomen ?Davina : "Ik wilde dat de muziekvideo een beetje zou lijken, zoals alles in mijn hoofd afspeelde. Omdat het liedje ook één grote chaos is. Ik wilde een contrast neer zetten tussen donker en licht. Je hebt de shots waarin ik in een witte cirkel sta, maar je hebt ook de shots in het donkere rode licht. Het liedje heeft best wel veel tegenstellingen van okee, ben ik dit of ben ik dat. Het gaat echt over een identiteitscrisis, omdat ik ook gewoon soms niet weet wie ik ben of dat ik vragen heb over bepaalde zaken. Dat wilde ik duidelijk terugbrengen in het licht door met twee karakters te spelen. Het is gewoon een weerspiegeling van alle emoties die zich binnenin mij afspelen. En in the bridge komt het stukje dat je de omgekeerde stad ziet geprojecteerd staan boven m'n hoofd. Dat is een weerspiegeling dat je even uit die drukke wereld stapt voor heel even. Weet je wel ? Zo van, ik sta hier nu boven of ik sta hier nu onder... Je droomt eigenlijk over wie je eigenlijk echt bent in dat drukke leven. Ow, ik heb eigenlijk nog één shot, dat heel wat mensen niet doorhebben. Op een bepaald moment is er een shot dat de projector me precies gaat inscannen. Dat vond ik echt vet omdat het natuurlijk ook bijdraagt hoe ik mezelf nu zie, denk ik. Omdat ik heel hard in de picture sta en dat ik dan ook in de war raakte van ja wie ben ik nu eigenlijk. Ik ga nu echt diep hé ! (lacht) Het is zo moeilijk om dit liedje uit te leggen... We wilden het echt heel gek en trippy maken. "Naast je album heb je ook een eigen film gemaakt. Het is een soort recap van je carrière met live performances. Over wat gaat de film en wat mogen we verwachten als we er naar kijken ?Davina : "Het is een concertopname, want ik ging in Nederland een paar grote shows geven. Er is heel hard en lang naartoe gewerkt, maar toen kwam corona. En toen werd alles plots afgelast. We hadden het toen verplaatst én nog eens verplaatst. Maar het bleek toen snel dat heel deze situatie redelijk lang zou aanslepen en toen hebben we gekozen om de shows te annuleren, omdat ik niet voortdurend wou verplaatsen en uitstellen. De kaartkopers van de geannuleerde AFAS shows ontvingen een Pathé Thuis code als tegemoetkoming. Hiernaast konden ze ook kiezen voor een volledige teruggave van de kosten van het kaartje of voor een voucher met de waarde van de kosten van het kaartje. Deze kunnen ze dan gebruiken voor alle shows die ticketmaster aanbied. Het kwam alleen maar goed uit omdat we ook de albumrelease hadden. Dan konden we lekker veel liedjes spelen, zodat we de kijkers warm konden maken voor het album of twee vliegen in één klap."Een heel moeilijke vraag om in deze vreemde tijden te beantwoorden, maar wat brengt de toekomst voor Davina ?Davina (zucht) : "Een kutvraag (lacht). Ik hoop heel veel geluk en gezondheid. Ik hoop natuurlijk dat corona snel voorbijgaat. Je hoopt in deze tijden vooral op een goede gezondheid en geluk. Dat niet enkel voor mezelf, maar ook voor mijn familie en iedereen om mij heen. Op dit moment vind ik muziek en carrière minder belangrijk. Ik wil vooral dat we er allemaal goed doorkomen. Ik snap dat alle grote evenementen niet door gaan en ik snap dat we allemaal lekker met mondkapjes op straat moeten lopen, maar nu is het gewoon zo, het is nodig voor de gezondheid ! Ik hoop natuurlijk dat het snel voorbij gaat. Ik zou dingen niet willen overhaasten...." (PADI & Jérémie)Het nieuwe album vind je in alle platenzaken en ook grote streamingsplatformen terug.