Ook Christoff schrok dat het coronavirus zich zo vlug verspreidde en dat plots iedereen thuis moest blijven. "Enkele dagen ervoor waren we nog gezellig gaan eten met vrienden. Plots hoorden we dat we vanaf de vrijdag thuis moesten blijven. Toen dacht ik : oei, dat gaat hier allemaal ineens heel snel. Ik denk nog vaak terug aan die avonden, want dat waren zo'n gezellige avonden. Ik had nooit gedacht dat het coronavirus zo'n impact op ons leven zou krijgen."

Als artiest ben je praktisch iedere dag op de baan. Hoe lastig is het voor jezelf om 'in je kot' te moeten blijven ?

Christoff : "Voor mij is het een enorme aanpassing. Er waren weken, soms maanden dat ik 's avonds niet thuis was. En nu is het al enkele weken geleden dat ik nog buiten ben geweest. Een omgekeerde wereld. De aanpassing is heel groot geweest. De eerste weken leken een beetje op 'vakantie' en dat kwam vooral door het mooie weer. Maar op hetzelfde moment dacht ik wel na : wat gaat er allemaal gebeuren ? Wat staat er ons te wachten ? Je denkt aan je familie, vrienden en aan de fans. Gaan die gezond blijven ? Het is een beetje onwerkelijk. Het is eens fijn om thuis te zijn, maar er hangt toch wel een soort van schaduw boven je."

Slaat de verveling toe ? Of met wat je kan je je allemaal bezig houden ?

Christoff : "Ik ga niet ontkennen dat de verveling soms niet toeslaat. Sowieso, maar Ritchie en ik proberen dit zo goed mogelijk aan te pakken. Wij koken nu regelmatig, de auto's wassen, gaan wandelen met de honden, ons bezighouden met de katten, we hebben ook de kasten opnieuw gesorteerd, bezig geweest in de tuin. Op zich valt het dus wel mee. Het is ook wel fijn dat het ook al langer 'klaar' is overdag. Maar eens de avond komt, settel je je in je zetel, begin je Netflix te kijken, maar dit kun je ook niet blijven doen."

Had je gedacht dat zoiets in 2020 nog mogelijk zou zijn ? Een lockdown ! Stel je voor !

Christoff : "Eerlijk gezegd, neen. Dit is een hele onwennige situatie dat België in 'lockdown' ging en het zo'n grote proporties ging aannemen. Ik denk dat het van mijn kindertijd geleden is dat ik nog zoveel thuis ben geweest. Toen was het meer onbezonnen dan nu. Nu denk je toch wel na over de gevolgen van dit ganse gebeuren."

Hoeveel optredens ben je nu al 'kwijt gespeeld' ? Valt het jaar 2020 nog wat te reden ?

Christoff : "Ik ben al een heel pak optredens 'kwijt gespeeld'. Nu, er is gelukkig nog geen enkel optreden dat volledig geannuleerd is. Ze worden allemaal verschoven naar een latere datum. Daar ben ik heel blij om. Daarvoor wil ik wel even de organisatoren bedanken. Dat ze ondanks deze situatie toch de moeite doen om te zoeken naar een andere datum. Of er nog iets te redden valt ? Dat is heel moeilijk te zeggen. Ze spreken nu al dat er eventueel een opflakkering zou zijn in het najaar. Dan hebben wij een heel grote concerttour, onze kersttournee. Als dat zou wegvallen, dan weet ik het niet meer. Een mens heeft wel een klein beetje reserve, maar het zou toch fijn zijn mocht ik weer kunnen optreden voor mijn fans. Ook voor de mensen zou het jammer zijn dat er in 2020 niets meer zou doorgaan. Mensen hebben ook dat verzetje nodig om even te ontspannen en te genieten van een concert. Eens alles duidelijk is, gaan wij er volop beginnen invliegen om alles terug op gang te krijgen, zodat mensen opnieuw kunnen genieten."

Vanaf wanneer hoop je dat het licht op groen staat om opnieuw te mogen optreden ? Ik vernam tot 31 augustus nog zeker niet... Een ramp toch !

Christoff : "Dit is een moeilijke vraag. We moeten gewoon de situatie goed opvolgen. Gezondheid is belangrijk voor ieder van ons."

Hopelijk werden jullie al gespaard van familieleden of vrienden die al met corona werden geconfronteerd of toch niet ?

Christoff : "Gelukkig zijn al mijn familieleden en mijn vriend tot op heden gespaard gebleven. Godzijdank ! Buiten één vriend in Spanje, maar na een week was hij er terug bovenop. Ik blijf bidden dat iedereen gezond mag blijven, ook mijn talrijke fans."

Je vertelde al wat je nu thuis deed en doet, maar valt dat nu nog mee of wordt dat na een tijd toch een sleur ?

Christoff : "Ik vind dat we het 'thuiszitten' ook positief moeten bekijken. Het is een 'Once in a lifetime'. We moeten het er beste van maken. Nu hebben we tijd om dingen te doen die we anders niet kunnen doen. Je kan jezelf alle dagen naar beneden trekken, maar uiteindelijk heeft dat weinig zin. We moeten er met z'n allen door."

"Ik ben al een heel pak optredens 'kwijt gespeeld', maar de gezondheid telt.", PADI/Jens
"Ik ben al een heel pak optredens 'kwijt gespeeld', maar de gezondheid telt." © PADI/Jens

Welke muzikale plannen waren er in de maanden maart/april/mei/juni... Ik bedoel daarmee niet enkel optredens die niet kunnen doorgaan, maar misschien ook een nieuwe single/cd die werd opgenomen en/of uitgebracht ? Speciale events waaraan je ging meewerken, enz.

Christoff : "Ik had redelijk wat muzikale plannen staan, zoals een Moederdagconcert, verjaardagsconcert... We waren ook gestart met de plannen en voorbereiding van 30 jaar Christoff. En dat valt nu allemaal een beetje in het water. Ook waren we volop bezig aan een nieuw album, nieuwe single, videoclip, ... Maar dat zijn dingen die we nu allemaal moeten afwachten. We kunnen nu jammer genoeg niet veel plannen. Ik kijk er wel enorm naar uit, want we hebben leuke dingen in petto."

Hoe zal corona verder ons leven (blijven) bepalen ?

Christoff : "Het zal wel een aanpassing zijn. Ik denk dat mensen sowieso sneller afstand zullen houden. Ook is het zo dat - eens de maatregelen worden opgeheven - niet direct alles zal zijn zoals vroeger. De events zullen sowieso als laatste opnieuw worden opgestart. Wanneer de mensen een optreden boeken, gebeurd dit meestal een jaar op voorhand. Er komt daar veel bij kijken, reclame, organisatie, ticketverkoop.. Ik denk dat zolang er geen vaccin is het een heel spannende tijd zal worden. Onze sector is niet een sector die heel vlug weer is opgestart. Het is niet omdat morgen de lockdown wordt opgegeven, dat wij morgen ook direct kunnen gaan optreden."

Zaten er ook buitenlandse optredens en/of tv-opnames enz. al in die weken van 'verplichte rust' ? Eens skypen mét de Jan Smit deed je dan wel al, dat vernam ik toch van mijn medewerker Jens Dhaenens.

Christoff : "Er stonden ook enkele buitenlandse optredens en een tv-show op de planning. Maar deze zijn nu ook allemaal geannuleerd. Ook was er een nieuw album van KLUBBB3 gepland, dus het wordt even afwachten. Ik ben wel blij dat alles okee is met Jan en Florian. Vorige week ben ik inderdaad even met Jan Smit live gegaan op instagram. We horen elkaar regelmatig. Ik hoor ook vaak Florian. Maar met Florian is het wat moeilijker om live te gaan, want niet iedereen verstaat Duits. Maar misschien gaan we het wel eens doen met ons drietjes. Ik probeer er ook te zijn voor mijn fans in tijden van corona, want normaal komen zij wekelijks naar een optreden. Voor de fans is dat dus een enorme aanpassing. Zo ga ik wekelijks live op facebook of instagram. Zo hebben ze me nog eens gezien en gehoord én vooral, zo heb ik hen ook even gehoord. Het doet wel deugd om zo even terug wat contact te hebben met mijn fans, want ik mis ze wel."

Naar ik vernam lanceerde je ook boodschappen ?

Christoff : "Ik had een tijdje terug een oproep gedaan naar de mensen, dat ik een leuke en persoonlijke videoboodschap ging maken, om familie of vrienden een hart onder de riem te steken. Oorspronkelijk was het idee om de 25 mooiste verhalen uit te kiezen. Maar na het lezen van alle aanvragen, kreeg ik het niet over mijn hart om niet iedereen eentje te bezorgen. Ik heb dus iedere aanvraag beantwoord. En ze boodschappen komen nog binnen. Weet je, het is fijn om te weten dat ik toch op zo'n manier de mensen een beetje kan helpen en hen een glimlach op hun gezicht kan brengen. Als je dan mailtjes krijgt om ons te bedanken. Ja, daar krijg ik het er warm van. Ik heb ook al honderden foto's gesigneerd en die hebben we rondgestuurd naar woon/zorg centra."

"In mijn agenda stonden deze maanden redelijk wat muzikale projecten.", PADI/Jens
"In mijn agenda stonden deze maanden redelijk wat muzikale projecten." © PADI/Jens

Tot slot : heb je nog een goede raad ?

Christoff : "We moeten gewoon onszelf en anderen blijven beschermen, zodat we dit samen overwinnen. En we moeten positief blijven, want eens het coronavirus voorbij is, moeten we allemaal weer vooruit." (PADI)

www.christoff.be.

Ook Christoff schrok dat het coronavirus zich zo vlug verspreidde en dat plots iedereen thuis moest blijven. "Enkele dagen ervoor waren we nog gezellig gaan eten met vrienden. Plots hoorden we dat we vanaf de vrijdag thuis moesten blijven. Toen dacht ik : oei, dat gaat hier allemaal ineens heel snel. Ik denk nog vaak terug aan die avonden, want dat waren zo'n gezellige avonden. Ik had nooit gedacht dat het coronavirus zo'n impact op ons leven zou krijgen."Als artiest ben je praktisch iedere dag op de baan. Hoe lastig is het voor jezelf om 'in je kot' te moeten blijven ?Christoff : "Voor mij is het een enorme aanpassing. Er waren weken, soms maanden dat ik 's avonds niet thuis was. En nu is het al enkele weken geleden dat ik nog buiten ben geweest. Een omgekeerde wereld. De aanpassing is heel groot geweest. De eerste weken leken een beetje op 'vakantie' en dat kwam vooral door het mooie weer. Maar op hetzelfde moment dacht ik wel na : wat gaat er allemaal gebeuren ? Wat staat er ons te wachten ? Je denkt aan je familie, vrienden en aan de fans. Gaan die gezond blijven ? Het is een beetje onwerkelijk. Het is eens fijn om thuis te zijn, maar er hangt toch wel een soort van schaduw boven je."Slaat de verveling toe ? Of met wat je kan je je allemaal bezig houden ?Christoff : "Ik ga niet ontkennen dat de verveling soms niet toeslaat. Sowieso, maar Ritchie en ik proberen dit zo goed mogelijk aan te pakken. Wij koken nu regelmatig, de auto's wassen, gaan wandelen met de honden, ons bezighouden met de katten, we hebben ook de kasten opnieuw gesorteerd, bezig geweest in de tuin. Op zich valt het dus wel mee. Het is ook wel fijn dat het ook al langer 'klaar' is overdag. Maar eens de avond komt, settel je je in je zetel, begin je Netflix te kijken, maar dit kun je ook niet blijven doen." Had je gedacht dat zoiets in 2020 nog mogelijk zou zijn ? Een lockdown ! Stel je voor !Christoff : "Eerlijk gezegd, neen. Dit is een hele onwennige situatie dat België in 'lockdown' ging en het zo'n grote proporties ging aannemen. Ik denk dat het van mijn kindertijd geleden is dat ik nog zoveel thuis ben geweest. Toen was het meer onbezonnen dan nu. Nu denk je toch wel na over de gevolgen van dit ganse gebeuren."Hoeveel optredens ben je nu al 'kwijt gespeeld' ? Valt het jaar 2020 nog wat te reden ?Christoff : "Ik ben al een heel pak optredens 'kwijt gespeeld'. Nu, er is gelukkig nog geen enkel optreden dat volledig geannuleerd is. Ze worden allemaal verschoven naar een latere datum. Daar ben ik heel blij om. Daarvoor wil ik wel even de organisatoren bedanken. Dat ze ondanks deze situatie toch de moeite doen om te zoeken naar een andere datum. Of er nog iets te redden valt ? Dat is heel moeilijk te zeggen. Ze spreken nu al dat er eventueel een opflakkering zou zijn in het najaar. Dan hebben wij een heel grote concerttour, onze kersttournee. Als dat zou wegvallen, dan weet ik het niet meer. Een mens heeft wel een klein beetje reserve, maar het zou toch fijn zijn mocht ik weer kunnen optreden voor mijn fans. Ook voor de mensen zou het jammer zijn dat er in 2020 niets meer zou doorgaan. Mensen hebben ook dat verzetje nodig om even te ontspannen en te genieten van een concert. Eens alles duidelijk is, gaan wij er volop beginnen invliegen om alles terug op gang te krijgen, zodat mensen opnieuw kunnen genieten."Vanaf wanneer hoop je dat het licht op groen staat om opnieuw te mogen optreden ? Ik vernam tot 31 augustus nog zeker niet... Een ramp toch !Christoff : "Dit is een moeilijke vraag. We moeten gewoon de situatie goed opvolgen. Gezondheid is belangrijk voor ieder van ons."Hopelijk werden jullie al gespaard van familieleden of vrienden die al met corona werden geconfronteerd of toch niet ?Christoff : "Gelukkig zijn al mijn familieleden en mijn vriend tot op heden gespaard gebleven. Godzijdank ! Buiten één vriend in Spanje, maar na een week was hij er terug bovenop. Ik blijf bidden dat iedereen gezond mag blijven, ook mijn talrijke fans."Je vertelde al wat je nu thuis deed en doet, maar valt dat nu nog mee of wordt dat na een tijd toch een sleur ?Christoff : "Ik vind dat we het 'thuiszitten' ook positief moeten bekijken. Het is een 'Once in a lifetime'. We moeten het er beste van maken. Nu hebben we tijd om dingen te doen die we anders niet kunnen doen. Je kan jezelf alle dagen naar beneden trekken, maar uiteindelijk heeft dat weinig zin. We moeten er met z'n allen door."Welke muzikale plannen waren er in de maanden maart/april/mei/juni... Ik bedoel daarmee niet enkel optredens die niet kunnen doorgaan, maar misschien ook een nieuwe single/cd die werd opgenomen en/of uitgebracht ? Speciale events waaraan je ging meewerken, enz.Christoff : "Ik had redelijk wat muzikale plannen staan, zoals een Moederdagconcert, verjaardagsconcert... We waren ook gestart met de plannen en voorbereiding van 30 jaar Christoff. En dat valt nu allemaal een beetje in het water. Ook waren we volop bezig aan een nieuw album, nieuwe single, videoclip, ... Maar dat zijn dingen die we nu allemaal moeten afwachten. We kunnen nu jammer genoeg niet veel plannen. Ik kijk er wel enorm naar uit, want we hebben leuke dingen in petto."Hoe zal corona verder ons leven (blijven) bepalen ?Christoff : "Het zal wel een aanpassing zijn. Ik denk dat mensen sowieso sneller afstand zullen houden. Ook is het zo dat - eens de maatregelen worden opgeheven - niet direct alles zal zijn zoals vroeger. De events zullen sowieso als laatste opnieuw worden opgestart. Wanneer de mensen een optreden boeken, gebeurd dit meestal een jaar op voorhand. Er komt daar veel bij kijken, reclame, organisatie, ticketverkoop.. Ik denk dat zolang er geen vaccin is het een heel spannende tijd zal worden. Onze sector is niet een sector die heel vlug weer is opgestart. Het is niet omdat morgen de lockdown wordt opgegeven, dat wij morgen ook direct kunnen gaan optreden." Zaten er ook buitenlandse optredens en/of tv-opnames enz. al in die weken van 'verplichte rust' ? Eens skypen mét de Jan Smit deed je dan wel al, dat vernam ik toch van mijn medewerker Jens Dhaenens.Christoff : "Er stonden ook enkele buitenlandse optredens en een tv-show op de planning. Maar deze zijn nu ook allemaal geannuleerd. Ook was er een nieuw album van KLUBBB3 gepland, dus het wordt even afwachten. Ik ben wel blij dat alles okee is met Jan en Florian. Vorige week ben ik inderdaad even met Jan Smit live gegaan op instagram. We horen elkaar regelmatig. Ik hoor ook vaak Florian. Maar met Florian is het wat moeilijker om live te gaan, want niet iedereen verstaat Duits. Maar misschien gaan we het wel eens doen met ons drietjes. Ik probeer er ook te zijn voor mijn fans in tijden van corona, want normaal komen zij wekelijks naar een optreden. Voor de fans is dat dus een enorme aanpassing. Zo ga ik wekelijks live op facebook of instagram. Zo hebben ze me nog eens gezien en gehoord én vooral, zo heb ik hen ook even gehoord. Het doet wel deugd om zo even terug wat contact te hebben met mijn fans, want ik mis ze wel."Naar ik vernam lanceerde je ook boodschappen ?Christoff : "Ik had een tijdje terug een oproep gedaan naar de mensen, dat ik een leuke en persoonlijke videoboodschap ging maken, om familie of vrienden een hart onder de riem te steken. Oorspronkelijk was het idee om de 25 mooiste verhalen uit te kiezen. Maar na het lezen van alle aanvragen, kreeg ik het niet over mijn hart om niet iedereen eentje te bezorgen. Ik heb dus iedere aanvraag beantwoord. En ze boodschappen komen nog binnen. Weet je, het is fijn om te weten dat ik toch op zo'n manier de mensen een beetje kan helpen en hen een glimlach op hun gezicht kan brengen. Als je dan mailtjes krijgt om ons te bedanken. Ja, daar krijg ik het er warm van. Ik heb ook al honderden foto's gesigneerd en die hebben we rondgestuurd naar woon/zorg centra."Tot slot : heb je nog een goede raad ?Christoff : "We moeten gewoon onszelf en anderen blijven beschermen, zodat we dit samen overwinnen. En we moeten positief blijven, want eens het coronavirus voorbij is, moeten we allemaal weer vooruit." (PADI)www.christoff.be.