Cavalluna met nieuwe paardenshow voor de hele familie in Antwerps Sportpaleis

Bartolo Messina in actie. © Cavalluna
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Cavalluna – de nieuwe naam voor Europa’s meest succesvolle familieshow met paarden – komt op zaterdag 2 en zondag 3 februari naar het Antwerpse Sportpaleis met een gloednieuwe show World of Fantasy.

Op beide dagen vinden er drie spectaculaire voorstellingen plaats, die échte paardenliefhebbers niet mogen missen. Grandioze paardrijkunst, acrobatiek, dans en muziek staan central in het nieuwe meeslepende verhaal van de makers van Apassionata World.

In Dortmund (Duitsland) woonden we een avondshow bij van Cavalluna. Precies dezelfde show werd er getoond, zoals ze die zullen brengen in het Antwerpse Sportpaleis. Voor de voorstelling mochten we backstage ook eens de voorbereidingen bijwonen, want een dergelijk paard kan niet van de ene op de andere seconde in de arena … We hadden ook een gesprek met de bekende ruiter Bartolo Messina, die we vorig jaar ook kort konden spreken.

Vorig jaar waren we te gast op de show en was het geplande interview met u geannuleerd omdat de paarden te onrustig waren en je ze moest kalmeren voor de show. Dat zeiden ze toch. Jullie zijn hier pas deze morgen gearriveerd. Stoort het transport de paarden ?

Bartolo : “Neen ze zijn het gewoon, mijn paarden zijn gewoon om door Europa te reizen. Ze zijn altijd samen en ze krijgen genoeg hooi en water. Paarden die niet gewoon zijn van te reizen zouden inderdaad onrustig zijn.”

Ik laat je kiezen uit 2 woorden: rijkunst of paardenfluisteraar ?

Bartolo : “Hmm, dat is een moeilijke. We doen natuurlijk wel iets rond rijkunst. Kijk, ik ben de leider, ze bekijken mij als een ander paard, het leidende paard. Ik geef graag het publiek de juiste dimensie van wat ik doe met de paarden. Ze kijken naar mij als het hoofd, de sterkste, de leider en ze volgen mij, ze vertrouwen mij. Daarom vind ik het beter om het horsemanship te noemen.”

Bartola Messina is bezig met zijn paard in orde te brengen.
Bartola Messina is bezig met zijn paard in orde te brengen.© Jolien

In welke mate beïnvloed het publiek het gedrag van de paarden?

Bartolo : “Ze zijn het gewoon en totaal gefocussed op mij. Ik ben het doel, het doet hen niets wat er daarbuiten gebeurt. De moeilijkheid voor mij is om hen altijd gemotiveerd te houden. Het blijven paarden, ze willen soms zomaar weglopen of iets anders doen. Daarom hou ik er ook van om telkens kleine details te veranderen, eens iets nieuws doen, zodat ze niet verveeld geraken tijdens de show. In elke show verander ik wel iets, geen enkele voorstelling is dezelfde, altijd verander ik wel een stuk van mijn nummer. Het is een goeie tactiek om hen geïnteresseerd te houden. Dit is de sleutel van de aandacht die ik krijg van hen. Het publiek merkt hier niets van, zelfs als je een paardenkenner bent, zal je dit niet merken. Ik heb ook de vrijheid om veel dingen te doen. Graag doe ik mijn nummer vlekkeloos, want ik ben een perfectionist, maar de paarden trekken zich daar niets van aan. Omdat alles heel natuurlijk verloopt, merken de mensen niets van de kleine veranderingen.”

Bartolo Messina tijdens de show.
Bartolo Messina tijdens de show.© Jolien

Mocht je de gelegenheid hebben om iets te vragen aan de mensen die naar buiten gaan na de show, wat zou je vragen?

Bartolo : “Als ik dat zou kunnen en ze waren gepassioneerd door het nummer, dan zou ik vragen of ik hun emotie bereikt heb. Ik zou graag hebben dat het publiek snapt dat paarden niet zomaar dieren zijn. Voor mij is dit heel spiritueel. Zeker weten dat paarden mijn leven veranderd hebben. Ik hou meer van paarden en dat is hard om te zeggen dan sommige mensen. Voor mij is het dan ook belangrijk dat mensen beseffen dat ze paarden goed moeten behandelen, niet als speelgoed, maar als een belangrijke creatie en dat we respect hebben voor paarden. Dat zou ik graag hebben.”

https://www.youtube.com/watch?v=lkYrfuk6aWc

(PADI & Sandro)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier