"Het was al twee jaar geleden dat ik een nieuwe cd uitbracht", vertelt Bart Kaëll. "Mijn nieuwe cd bestaat uit de zeven liedjes die ik zong tijdens Liefde voor Muziek en drie extra songs die exact passen in de stijl die ik tijdens Liefde voor Muziek bracht. Drie covers van Stan Van Samang, Belle Perez en Coco Junior. Ik sluit af met Avond, het nummer met mijn partner Luc."

Stond je zelf te popelen om een nieuw album uit te brengen of is het op vraag van de platenfirma ?

Bart : "Ik vind het altijd heel boeiend om cd's uit te brengen, maar op dat vlak is het een moeilijke wereld geworden. Muzikaal is het helemaal versnippert naar alle soorten digitale wegen. Toch blijft het boeiend. Ik maak graag liedjes en als mijn liedjes bij mensen in de smaak vallen, is er herkenning. Als je ergens op een podium staat en de mensen kunnen meezingen is dat leuk."

Je deed mee aan 'Liefde voor Muziek'. Het was dus logisch dat je een nieuw album uitbracht. Al je voorgangers deden het ook.

Bart : "Er zitten er ook bij die een nieuwe cd uitbrengen met volledig nieuwe nummers. Iedereen heeft zijn eigen kijk daarop. Het was niet zo evident, want we hebben die nummers maar één keer gezongen. We konden dat enkel zingen de avond van de opnames en tegelijk was het ook een cd-opname. Het was heel stresserend en je moest je echt concentreren. Het is toch wel topsport wat we daar als artiesten deden. We hadden ook meerdere opnames per dag."

Bart Kaëll, samen met echtgenoot Luc Appermont. © FODI

Bewaar je mooie herinneringen aan 'Liefde voor Muziek' ?

Bart : "Absoluut ! Het was intens. Overdag werden er nog andere filmpjes opgenomen en 's avonds moesten we zingen. In de namiddag werd er ook nog eens gerepeteerd, maar elk apart want we mochten elkaars nummers niet horen. Tot 2 uur s nachts waren wij aan het opnemen. Ik heb heel veel geleerd over liedjes. Je haalt alles uit elkaar en bouwt het dan weer op net als Legoblokjes. Je leert daar enorm veel over. Het was ook heel emotioneel. Veel mensen stelden mij de vraag of het allemaal echt is, want sommigen vliegen in elkaars armen, beginnen te huilen, ... Wanneer je ziet dat de artiesten echt met je muziek bezig zijn geweest om je te plezieren, dan raakt je dat emotioneel. Ieder eigen liedje is een kindje en als eraan wordt gesleuteld doet het je wel iets."

Was je vragende partij om mee te doe naan Liefde voor Muziek ? Of heb je zelf moeten bellen ?

Bart : "Ik stond al verschillende jaren op de lijst. Ze proberen altijd een goeie mix te maken en dat begrijp ik ook. Ze proberen diverse genres bij elkaar te brengen en dat is heel interessant. Ik moest een liedje brengen van Stef Kamiel en dat lag heel ver van mij weg. Ik kende hem niet, hij mij niet. Eigenlijk is hij één van mijn favorieten geworden. We hebben sympathie voor elkaar en voor elkaars werk. Zo bemerken ze ook dat ieder genre professioneel kan zijn. Een genre blijft een genre."

Met al het respect voor je nieuwe cd, maar nam de platenfirma geen gemakkelijke keuze. Liedjes van 'Liefde voor Muziek' gewoon op één album zetten ?

Bart : ""Ik denk dat het makkelijker is om zelf liedjes te schrijven dan de liedjes te nemen van Liefde voor Muziek. Eind november 2018 begon ik aan die liedjes. Ik trok naar de studio om demo's te maken voor het orkest. Bij de eerste repetities hebben we veel veranderd. Ik heb me echt goed moeten voorbereiden. Het was veel zwaarder dan een andere cd opnemen."

Zijn nieuwe cd. © GF

Hoe ging je te werk om het juiste nummer van een andere collega-artiest voor jezelf te vinden ?

Bart : "Ik googelde want je kan nooit alle nummers kennen wat sommige artiesten hebben in hun repertoire. Van zodra ik aanvoelde dat ik met een bepaalde song een klik had, begon ik daaraan te sleutelen en een eigen versie ervan te maken."

Op welk nummer ben je het meest trots ?

Bart : "Eerlijk, ik kan dat niet zeggen. Dat is geen goedkoop antwoord, maar er is geen enkel nummer dat ik minder vind. Ik vind alle nummers waardevol. Ik dacht enkel na hoe ik de artiest van het liedje kan plezieren, dat ze fier zijn omdat hun nummer werd herwerkt. Ik wou wel dat de ziel bewaard bleef. Ik heb niets anders dan blije gezichten gezien bij de college-artiesten en dat maakt het af."

Waarom koos je voor extra covers ?

Bart : " Ik koos voor collega's die al ooit deelnamen aan Liefde voor Muziek. Wanneer je centrale gast bent, dan zing je een liedje dat jezelf mag kiezen en waar je een band mee hebt. Ik koos voor Annelies uit Sas van Gent, omdat ik tien jaar de vtm-Soundmixshow heb gepresenteerd. Ik zag veel mensen de revue passeren en er hebben misschien maar drie procent dit vak overleefd. Ik vind het heel erg voor de anderen die er ook gepassioneerd mee bezig waren, maar er niet in slaagden om een carrière uit te maken. Dat raakte mij. Soms kom ik nog ex-kandidaten tegen die vroegen of ik ze nog ken. Ze doen dan compleet iets anders in hun leven dan muziek. Daarom raakte mij dat liedje. Het is ook een goeie song van Louis Neefs. Ik wou niet dat dit liedje in de doofpot zou belanden."

Nog plannen voor de toekomst ?

Bart : "Volgend jaar wil ik meer werken met orkest. We zijn nu bezig met een eigen band samen te stellen. ik wil ook het land intrekken om hier en daar concerten te geven. Het vraagt veel voorbereidingswerk, maar dit is wel de toekomst.Volgend jaar is zelfs een beetje een feestjaar... (Bart viert zijn 60ste verjaardag op 2 augustus 2020, padi). We zijn dus met van alles bezig.

(PADI)

Het album 'Onwaarschijnlijk mooi' van Bart Kaëll ligt te koop in de platenhandel.