Bart Herman : “Ik dacht dat enkel zieke mensen moesten thuisblijven, maar de ontnuchtering volgde vlug”

Bart Herman : "Het zijn niet enkel de zieke mensen, maar iedereen die in z'n kot mag blijven." © PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op zaterdagavond 7 maart jl. trad Bart Herman op voor een volle zaal in Maaseik. Het was de eerste keer in 25 jaar dat hij daar optrad. Omdat het niet bij de deur was, had hij – samen met zijn partner Liesbeth – een hotel geboekt. Na de voorstelling kon hij zich rustig settelen in zijn hotelkamer, ‘s morgens uitgebreid ontbijt nemen en dan rustig naar huis rijden. Bart dacht bij zichzelf : Dat moeten we meer doen, zo’n combinatie. Helaas zal dat nog een tijdje duren, want één week later ging de lockdown in. “Het was in ieder geval een afsluiter in stijl”, lacht Bart.

Toen Bart – geboren in Wevelgem – de eerste berichten vernam van de lockdown en dat we in ons kot moesten blijven, dacht hij dat dit vooral bedoeld was op zieke mensen. “Maar de ontnuchtering volgde al vlug. Het was iederéén in zijn kot ! En hier zit ik nu, maar ik verveel mij niet. Ik treed niet iedere dag op, enkel in het weekend. Mijn routine tijdens de week blijft dus dezelfde : sport, op mijn gitaar spelen, lezen, eventueel iets schrijven. Enkel het repeteren van de voorstelling valt nu weg.”

Had je nog gedacht dat we zoiets in 2020 zouden meemaken ?

Bart : “In de verste verte had ik daar nooit aan gedacht en ook dus niet verwacht. Het is heel confronterend te realiseren dat ongeveer alle wat je doet gericht is op ‘buiten uw kot’ : zelf het schrijven, repeteren, gitaar spelen (wat je binnen doet) is in functie van het performen, het naar buiten brengen.”

Werden er al veel optredens geannuleerd ?

Bart : “Dat zijn er nu toch al een 30-tal. In de zomer zijn de CC’s dicht, dus dat is niet zo’n ramp. De zomer is toch meestal kalm, afgezien van een aantal stadsfestivals die nu zijn weggevallen.”

Wanneer denk je dat de overheid terug het licht op groen zal zetten ?

Bart : “Ik hoop toch dat we onder één of andere vorm nà de zomer in de theaters mogen optreden. Ik overweeg om eventueel solo te gaan, een soort Bart Herman-light, zolang de voorwaarden van toepassing zijn. Op die manier kunnen de organisatoren er financieel nog aan uit en ben ik ‘uit mijn kot.”

Werd je al binnen je familie- of vriendenkring geconfronteerd met mensen die werden besmet met corona ?

Bart : “Een nichtje van mij kreeg corona maar ze kwam niet uit skiverlof. Ze werd besmet op haar werk. Ze is nog steeds herstellende. Naar het schijnt is corona een heel taai beestje.”

Slaat de verveling niet toe thuis ?

Bart : “Ik ben graag thuis. Ik heb een leuke muziekruimte, een grote tuin. We zijn hier ook (maar) met twee. Eenzaam is het dus niet en ook niet te druk. Ik kan me best bezighouden. Op dat vlak is er niet veel verschil, maar we snakken wel allebei weer naar het leven on the road : het inladen, de rit naar het optreden, de soundcheck met de muzikanten (altijd weer een leuk weerzien en een hoop onnozelheid), samen eten, spelen, uurtje met de fans, one for the road en dan naar huis. Jesus, I miss it!”

Heb je muzikale plannen moeten opbergen ?

Bart : “Ik moest mijn nieuw single “Bleke Lena” opnemen in Eindhoven, waar onze studio is. Plots waren de grenzen gesloten. Gelukkig hebben we alles online kunnen doen, een waar huzarenstukje maar het resultaat mag er zijn. Het nummer wordt veel gedraaid op de radio, dus dat doet deugd. Ondertussen werk ik op die manier verder aan nieuw materiaal. Wie weet nemen we de nieuwe cd helemaal zo op ?”

Denk je dat corona ons dit én volgend jaar zal blijven achtervolgen ?

Bart : “Op hoop dat ze snel een vaccin vinden, zodat volgend jaar alles weer in zijn plooi valt. Er zullen wel dingen blijvend veranderen, denk ik : op vlak van hygiene, woonzorgcentra (!), meer thuiswerken. Enfin : zolang WIJ maar niet moeten thuiswerken. Wij zijn artiesten en moeten de baan op. Ik heb er alle vertrouwen in, we komen er wel uit.” (PADI)

Naar het schijnt is corona een heel taai beestje.
Naar het schijnt is corona een heel taai beestje.© PADI/Daniël

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier