In deze badstad - die ze al meer dan 30 jaar kennen - brengen ze hun show Intiem. Voor één keer doen ze het samen als team én intiem. Vorig jaar tourden ze voor de eerste keer rond met deze theatershow en het publiek vroeg naar meer. Dit jaar staan er opnieuw diverse theatershows Intiem op het programma, waaronder één namiddagshow in Kursaal Oostende. Zowel Bart als Luc heeft een speciale band met Oostende. Ze bewaren al veel mooie herinneringen aan deze badstad en ze weten ook hoe ze zich een beetje kunnen verschuilen voor de massa, wanneer ze bijvoorbeeld op een zonnige dag een wandeling maken in Oostende.

Hoelang zijn jullie al Oostende trouw?

Luc : "In Oostende hebben we meer dan 30 jaar al een tweede verblijf. Misschien wordt dat ooit ons eerste verblijf... We hebben een hechte band met Oostende. Alles wat met de zee te maken heeft, zalig. Bart nam hier ook ooit een cd op, Noord & Zuid, met zelfs een opname met Lucy Loes in 't Staminee in Oostende. Op initiatief van Niko Geldhof mogen we hier met ons tweeën staan in deze geweldige mooie kustzaal. We traden hier al elk apart op tijdens gala's, bedrijfsfeesten, shows, maar nog nooit stonden we hier samen op dit podium en moeten we zelf deze zaal vullen. Onze show vindt plaats in het allerheiligenverlof. Hopelijk komen de tweedeverblijvers die hier dan zijn eveneens af."

Wat brengen jullie precies?

Bart : "Luc en ik staan met twee op het podium. Het is in feite raar begonnen. Wij rijden altijd apart naar één of ander optreden. Het kwam ook al voor dat we samen konden rijden, omdat Luc presenteerde en ik mocht optreden voor dezelfde organisatie. Ik zei een keer tegen Luc dat het gezelliger was wanneer we samen rijden en daarna zei ik : waarom doen we niet eens iets samen ? Tussen die eerste woorden én de eerste voorstelling zat er 2,5 jaar. We begonnen samen alles uit te schrijven in een soort dialoog."

Luc : "Wat we brengen, is een theatertour met twee titels : Bart & Luc Eén Team én Intiem. We nemen de mensen in de zaal mee op onze levensloop vanaf het kleuter tot heden. We gaan geen enkel verhaal uit de weg. We praten over verschillende dingen die ons hebben geraakt, zowel financieel, professioneel en privé. Vorig seizoen deden we zo'n 24 optredens. Alle voorstellingen waren uitverkocht. We kregen ook iedere keer op 't einde een staande ovatie, dat heeft ons telkens verbaasd. Een bewijs dat we de mensen raakten met ons verhaal. Onze babbels worden afgewisseld met liedjes, ook met Franse songs van Bart. Ik doe eveneens een poging om te zingen. Om het een beetje te actualiseren, brengt Bart zelfs nummers uit Liefde Voor Muziek waaraan hij deelnam. We hebben fans die vorig seizoen alle voorstellingen kwamen bekijken, die kenden het beter dan wij zelf. Als ik vorig jaar aarzelde, had ik direct een soufleur vanuit de zaal. In die optiek gaan we het nu een beetje acutaliseren met liedjes uit Liefde Voor Muziek."

De band met Oostende is wel heel hecht?

Luc : "Als kind gingen wij nooit op vakantie of het was eens met de ziekenkas naar Zwitserland. Later kwamen mijn ouders vaak op vakantie naar de kust en dan logeerden we in deze badstad. Ik werkte toen ook heel veel. We zagen elkaar dus niet veel. We hadden direct een klik met Oostende. Vroeger kwamen ook Barts ouders naar hier. Alhoewel we Oostende al zo goed kennen, leren we nog altijd nieuwe dingen kennen. We dachten dat we alles al wisten. Vorige week zijn we toevallig in de Japanse tuin beland aan de Koninklijke Villa. Ik heb er vroeger nog gelogeerd. Ik deed op dat moment een tournee met De Nationale Loterij en Het Laatste Nieuws. Toen sliepen we in de Koninklijke Villa. Die Japanse tuin kwamen we toevallig tegen en het was Bart die erdoor wilde wandelen. We zijn ook naar de kerkhoven gaan kijken. Prachtig!"

Bart en Luc in het Kursaal Oostende, waar ze gaan optreden. © (Foto FODI)

Waarom koos je ooit voor Oostende als tweede verblijfplaats?

Luc: "Dat is organisch gekomen. Toen ik begon, deed ik veel kusttournees, van De Panne tot in Knokke. We toerden twee maanden en ik wilde een rustplaats hebben. Ik moest wel centraal blijven, Oostende kwam mij goed uit. Bart is later erbij gekomen. Hij vindt Oostende - in verhoudingen met andere badsteden - écht een stad. Je hebt hier alles. Dat is de reden waarom Bart zei dat Oostende onze tweede thuis is."

Worden jullie hier niet lastiggevallen? Ik herinner mij nog een gesprek met Urbanus, waarin hij vertelde dat hij niet graag naar de kust komt omdat hij continu wordt herkend. "Ik ben precies een gratis attractie", zei hij.

Luc: "Wij hebben daar een trucje voor. Wij dragen een bril en een pet. De mensen herkennen ons dan nauwelijks. Hier in Vlaanderen zeggen de meeste mensen gewoon een goeiendag. Sommige mensen vragen enkel een foto en dat duurt niet lang. Vlamingen zijn heel beleefd. In Nederland worden bekende mensen door fans echt benaderd."

Jullie eten graag culinair. Waar is het hier lekker?

Luc: "Ik denk dat we hier al alle restaurantjes hebben gedaan van de Marina tot de Matilda. We doen dat graag, eens lekker eten."

Bart: "Ik kook ook zelf met verse groentjes en garnalen. Dan maak ik een lekkere tomaat-crevette klaar. Het is in Oostende ook leuk in de winter. Het hoeft niet altijd volle seizoen te zijn. Ik hou zelfs vooral van Oostende in de winter. Het mag koud zijn, je moet je dan maar warm kleden. We waaien graag eens uit, dan is het even alle stress weg."

Luc: "Tot nu toe kwamen we enkel naar hier als het werkgerelateerd was. We overnachtten toen meestal hier. Bart sliep toen tot 's middags en terwijl hij sliep, deed ik inkopen in een grootwarenhuis. Dan aten we laat een ontbijt. Daarna trokken we naar buiten voor een stevige wandeling. We kennen elk plekje hier."

Jullie blijven hier in de zomer ongetwijfeld langer, want dan zijn de meeste optredens dicht bij de kust?

Luc: "Toen ik die tournees van de Nationale Loterij deed, was ik permanent twee maanden hier. We deden tot 50 optredens in die vakantie. Ik woonde dus hier. Nu is er zoveel verkeer bijgekomen. 't Zou ook niet meer lukken om iedere dag vanuit Leuven naar Oostende te komen. Niet te doen, zo druk op onze wegen."

Is Oostende een dure stad?

Bart: "Neen, dat vind ik nu niet."

Luc: "Ik vind het een stad, zoals een stad hoort te zijn. En het is leuk om na zoveel jaren nog altijd iets nieuws te ontdekken."

Bart en Luc met middenin Niko Geldhof, organisator van Concertenaanzee. © (Foto FODI)

(PADI)

Zondag 27 oktober om 15 uur in Kursaal Oostende : Bart & Luc Intiem. Duur : 1 u.45 minuten, zonder pauze. Tickets : 30 en 40 euro, inclusief reservatiekosten. Reserveren : concertenaanzee.be, kursaaloostende.be, 070 222 107.