Via jouw sociale media las ik dat het album één jaar in beslag nam vooraleer het was afgewerkt. Je schreef er ook bij dat het je bloed, zweet en tranen heeft gekost. Washet zo moeilijk om dit nieuwe album klaar te stomen, om misschien de juiste woorden én muziek te vinden ?

André : "Ik merkte dat ik op zoek was naar : wie ben ik ? Wat wil ik maken ? Als je naar mijn albums luistert, geen een is hetzelfde. Ik had best wel eens de neiging om bepaalde dingen op een album te plaatsen die niet op z'n plaats zijn. We maakten wel eens liedjes die we dan niet gebruikten. Het duurde nu zo lang omdat ik er pas nu achter kwam wat mijn sound is. Wat hoort in feite bij mij ? Ik was zoekende, een beetje verdwaald, maar dit album is nu precies wie ik ben én wat ik wil brengen."

Heb je dat zelf ontdekt of heb je daarvoor de hulp van andere mensen ingeroepen ?

André : "Enkele mensen hebben aan mijn oren getrokken en zeiden : jij bent wel Hazes, goed onthouden. Nu is het gewoon Hazes. Als ik iets anders wil proberen, krijg ik de vrijheid maar als ik een Hazes-album maak, dan moét het wel een Hazes zijn."

De cd kreeg als titel mee 'Thuis'. Wat is voor je een thuis, een échte thuis ?

André : "Ik ben nu vaak thuis en ik ben heel dankbaar voor wat ik heb. Als ik dan gisteren op de bank lig en we liggen lekker naar een serie te kijken, dan is dat super. De mensen denken misschien dat ik nooit genoeg heb, maar als ik nu zie : ik heb alles wat mijn hartje begeerd. Ik ben gelukkig en ik ben vaak écht thuis."

Door corona was je nu ook vaker thuis dan anders en dat is ongetwijfeld ook voor uw zoontje een opsteker. Heb je nu ook beseft dat je - door vaak op de baan te zijn - veel mist ?

André : "We hebben thuis een heel goede en duidelijke takenverdeling. Toen ik aan onze relatie begon, kreeg ik succes. Monique weet wat mijn doelen zijn, mijn plannen. Ik heb altijd luid geroepen wat ik wil, namelijk ik wil de grootste worden, ik wil Marco Borsato van zijn troon stoten. Zoiets krijg je niet door stil te zitten. Thuis weten ze dat. Wat ik niet zo heel slim deed in de eerste jaren van André dat was van na mijn optredens naar de kroeg te trekken. Dan kwam ik pas 's morgens thuis, was ik 's morgens niet te genieten en had ik geen zin in bepaalde dingen. Het probleem ligt niet bij mijn werken, maar wel wat ik ernaast deed. Maar ik kan niet wachten om weer op de baan te zijn en te genieten van een vrije dag. Nu is elke dag een vrije dag en geniet ik van één dag werk."

Maar tijdens de corona besloot je van niet meer te drinken. Wees nu eens eerlijk, een echte Hazes houdt toch van een fris biertje én jij toch zeker ook ?

André : "Ik drink stiekem (lacht), neen dat is geen waar. Ik ben geen alcoholist die niet meer mag drinken, maar nu heb ik mijn sportschema. Ik maak van deze tijd gebruik om zo fit mogelijk eruit te komen. Ik zit al veel op de bank. Als je dan nog veel alcohol drinkt en ongezond eet, dan wordt er daar niemand blij van. Ik heb dan zelf besloten : ik laat de drank even staan en ik focus me vooral op sporten. Recent was ik op een verjaardagsfeest en ik was ook dronken. Dat moet wel eens kunnen, maar ik weet nu mijn dagen uit te kiezen."

En voel je je ook fitter ?

André : "Dat is niet normaal. Ik sta nu 's morgens soms op, wanneer ik vroeger pas naar bed ging. Ik zet mijn wekker rond 5.30/6 uur om als eerste in de sportschool te zijn, zodat het dan rustig is. Ik voelde mij nog nooit zo fit. Ik wil het zo houden."

André Hazes voelt zich nu heel gelukkig., PADI
André Hazes voelt zich nu heel gelukkig. © PADI

Je nieuwe cd begint met de song 'Doodgewone man'. Daarin hoorde ik weerklinken 'dat je soms een klootzak bent'. Blijkbaar is dat een autobiografisch nummer, maar die periode van 'klootzak zijn' is nu toch voorbij ?

André : "Zeker en vast ! Ik kan dat volmondig zeggen. Ik ben wel een bepaald persoon. Ik ben geen standaardvader die op zondag naar de kinderboerderij gaat. Ik ben geen standaardpartner die uit zichtzelf de vaatwas gaat ledigen, dat ben ik niet. Alleen als ik kijk naar de progressie die ik maak als vader, als persoon, als mens, dan durf ik zeggen dat ik nu en de voorbije maanden de beste versie van mezelf ben. En als er nu wat mis gaat dan kan ik in de spiegel kijken en kan ik zeggen : ik heb er alles aan gedaan. Ik merk dat ook thuis. De sfeer is al maandenlang goed en het wordt ook gewaardeerd. Het is echt goed, zoals het nu is."

Was het moeilijk om die klik te maken of viel dat nog mee ?

André : "Het was in de zomertijd. Ging ik ergens spelen... Het is zo normaal om dan ergens een biertje te pakken, het is lekker en heel gezellig. Ik heb nu geleerd om dat te doseren. Dat gaat niet vanzelf, maar ik zie wat ik ervoor terug krijg : ik zie hoe blij Monique is, hoe blij Dré is wanneer ik er ben, hoe blij Dré kijkt wanneer ik hem op bed leg. Dat is mij meer waard dan er niet hard voor werken."

'Proosten op het leven' : met wie zou jij nog eens willen proosten, even toosten op het leven ? Met mij ?

André (lacht) : "Dat komt nog wel een keer. Ik denk dat ik vooral zou willen proosten met mensen die nu al allemaal overleden zijn, zoals met Herman Brood. Dat soort mensen. Of een Ozzy Osbourne in vervlogen tijden. Als je al die verhalen van hem hoort. Daar zou ik wel eens als een soort vlieg erbij willen zijn."

Je nam deel aan 'Liefde voor Muziek', maar je bent al zo populair. Na dit programma ging je populariteit er dus enkel nog maar op vooruit. Juist ?

André : "Nog meer om mijn persoon is het gestegen, dat heb ik gemerkt. Mensen kennen 'Leef' heel goed, maar ze kennen niet de persoon er achter. Ik heb nu door 'Liefde voor Muziek" en door andere programma's een andere kant van mezelf laten zien, waardoor mensen zien dat ik toch niet zo gek ben. Veel mensen vinden dat leuk en dat komt dankzij die programma's."

Wat mij opviel is dat er op de bonus-cd twee singles uit 'Liefde voor Muziek' ontbreken, namelijk de cover van Regi en Sean Dhondt. Was je toch niet tevreden over de resultaten of is er een andere reden ?

André : "We mochten zelf uitkiezen welke singles we op Spotify wilden zetten. Ik vond dit mijn beste liedjes die ik heb gedaan. Dat heeft niet met hun persoon te maken. Hun liedjes passen ook bij mijn muziek... Dat van Karen was het eerste en heel spannend. Achter ieder liedje zit er een verhaaltje. Maar deze twee songs staan er inderdaad niet bij."

Peter Van Laet van Mama's jasje is precies je boezemvriend geworden. Hoe gaat het nog met jullie als boezemvrienden ? Of is die vriendschap - door de corona - misschien al wat aan het wegdeemsteren ?

André : "Vijf dagen geleden heb ik hem nog gezien. Toen zaten we samen in een tv-programma. Binnenkort nemen we ook samen een programma op. Het is vooral een tv-vriend geworden. Als je kijkt naar de Vlaamse artiesten, heb ik wel Peter het diepst in mijn hart zitten."

'Getekend door het leven' gaat over de littekens, de donkere momenten in het leven. Eerst dacht ik dat het over uw vele tattoos ging, maar blijkbaar niet. Stond die song vlug op papier ?

André : "Ik heb nergens spijt van alles wat in mijn leven is gebeurd. Ik kon ook in een hoekje zitten huilen, maar ik zie alles als een les. Wat ik in mijn jeugd meemaakte, daar kan ik niets aan veranderen. Ik kan wel ervoor zorgen dat mijn zoon andere dingen meemaakt en andere dingen ziet. Ik probeer van alles te leren. Je hebt wel door gebeurtenissen dat je getekend bent voor het leven. Dat werd dus wel vlug op papier geplaatst."

'De liefde van mijn leven' is vast en zeker ook autobiografisch, een verwijzing naar je partner Monique. Een moeilijke song ? Je geeft je bloot op dit album.

André : "Dat is een song voor jou hé (lacht). Ik vond heel fijn om zo open te zijn op dit album. Ik ben een man die ook het boetekleed wil aantrekken. Ik weet ook waar ik fout zit. De liefde van mijn leven, dat verdient ze wel. Als er een mooi muziekje achter zit en het is vereeuwigd op een plaat, dat is mijn manier van het echt menen. Dat is nu haar eigen song."

Ik haalde het al aan : je gaf je bloot op dit album. Deed je dat wel degelijk om een nieuw hoofdstuk te starten in je leven, om een donkere periode in dat leven af te sluiten ? Om te zeggen : hier is de nieuwe Hazes ?

André : "Vast en zeker. Ieder liedje heeft zijn eigen verhaal, maar dit is het hele album, de afsluiter. Daarom ben ik positief geëindigd met 'Thuis'. Als je naar ieder nummer luistert, hoor je de periodes en eindig ik positief. Het is dus zeker de start van een nieuw hoofdstuk."

'Leef' is je allergrootste hit. Als er nog zo'n hit op je nieuwe cd zou staan, welk nummer heb je dan in je hoofd ? Wel liedje kan écht een topper worden ?

André : "De song met de meeste potentie is 'Proosten op het leven'. Het gaat over waar we nu inzitten, de coronatijd, we willen zoveel doen maar we mogen niet zoveel doen. Het moment dat we echter uit die shit komen, zijn we nog steeds dezelfde mensen als toen. Als wij ook een nieuw leven krijgen, die regels zijn voorbij, dan wordt het ook echt wennen voor iedereen. Ik heb die song geschreven voor wanneer de regels voorbij zijn en dat we weer de feesttenten hebben, dat iedereen tegen elkaar staat, dat het zweet van jouw op mijn schouder ligt. Daar kan ik niet op wachten. Ook ik let nu op. Ik geef geen hand meer. Ik vind dat nu superrelaxed. Mensen raken mij altijd aan, maar daar ben ik het niet altijd mee eens. Jij raakt toch ook je buurman niet aan ? En die mondkapjes dan, ik vind dat chill. We hebben de Chinezen er altijd mee uitgelachen. Maar werk ik nu op drukke plekken, dan vind ik dat toch lekker. Soms vind ik het ook lastig, maar dat lichamelijke mis ik wel. Dat doe ik wel met de mensen die ik iedere dag zie." (PADI)

Het nieuwe album 'Thuis' van André Hazes ligt vanaf vrijdag 18 september in de betere platenzaak en op alle grote streamingsplatformen.

Via jouw sociale media las ik dat het album één jaar in beslag nam vooraleer het was afgewerkt. Je schreef er ook bij dat het je bloed, zweet en tranen heeft gekost. Washet zo moeilijk om dit nieuwe album klaar te stomen, om misschien de juiste woorden én muziek te vinden ?André : "Ik merkte dat ik op zoek was naar : wie ben ik ? Wat wil ik maken ? Als je naar mijn albums luistert, geen een is hetzelfde. Ik had best wel eens de neiging om bepaalde dingen op een album te plaatsen die niet op z'n plaats zijn. We maakten wel eens liedjes die we dan niet gebruikten. Het duurde nu zo lang omdat ik er pas nu achter kwam wat mijn sound is. Wat hoort in feite bij mij ? Ik was zoekende, een beetje verdwaald, maar dit album is nu precies wie ik ben én wat ik wil brengen."Heb je dat zelf ontdekt of heb je daarvoor de hulp van andere mensen ingeroepen ?André : "Enkele mensen hebben aan mijn oren getrokken en zeiden : jij bent wel Hazes, goed onthouden. Nu is het gewoon Hazes. Als ik iets anders wil proberen, krijg ik de vrijheid maar als ik een Hazes-album maak, dan moét het wel een Hazes zijn."De cd kreeg als titel mee 'Thuis'. Wat is voor je een thuis, een échte thuis ?André : "Ik ben nu vaak thuis en ik ben heel dankbaar voor wat ik heb. Als ik dan gisteren op de bank lig en we liggen lekker naar een serie te kijken, dan is dat super. De mensen denken misschien dat ik nooit genoeg heb, maar als ik nu zie : ik heb alles wat mijn hartje begeerd. Ik ben gelukkig en ik ben vaak écht thuis."Door corona was je nu ook vaker thuis dan anders en dat is ongetwijfeld ook voor uw zoontje een opsteker. Heb je nu ook beseft dat je - door vaak op de baan te zijn - veel mist ?André : "We hebben thuis een heel goede en duidelijke takenverdeling. Toen ik aan onze relatie begon, kreeg ik succes. Monique weet wat mijn doelen zijn, mijn plannen. Ik heb altijd luid geroepen wat ik wil, namelijk ik wil de grootste worden, ik wil Marco Borsato van zijn troon stoten. Zoiets krijg je niet door stil te zitten. Thuis weten ze dat. Wat ik niet zo heel slim deed in de eerste jaren van André dat was van na mijn optredens naar de kroeg te trekken. Dan kwam ik pas 's morgens thuis, was ik 's morgens niet te genieten en had ik geen zin in bepaalde dingen. Het probleem ligt niet bij mijn werken, maar wel wat ik ernaast deed. Maar ik kan niet wachten om weer op de baan te zijn en te genieten van een vrije dag. Nu is elke dag een vrije dag en geniet ik van één dag werk."Maar tijdens de corona besloot je van niet meer te drinken. Wees nu eens eerlijk, een echte Hazes houdt toch van een fris biertje én jij toch zeker ook ?André : "Ik drink stiekem (lacht), neen dat is geen waar. Ik ben geen alcoholist die niet meer mag drinken, maar nu heb ik mijn sportschema. Ik maak van deze tijd gebruik om zo fit mogelijk eruit te komen. Ik zit al veel op de bank. Als je dan nog veel alcohol drinkt en ongezond eet, dan wordt er daar niemand blij van. Ik heb dan zelf besloten : ik laat de drank even staan en ik focus me vooral op sporten. Recent was ik op een verjaardagsfeest en ik was ook dronken. Dat moet wel eens kunnen, maar ik weet nu mijn dagen uit te kiezen."En voel je je ook fitter ?André : "Dat is niet normaal. Ik sta nu 's morgens soms op, wanneer ik vroeger pas naar bed ging. Ik zet mijn wekker rond 5.30/6 uur om als eerste in de sportschool te zijn, zodat het dan rustig is. Ik voelde mij nog nooit zo fit. Ik wil het zo houden."Je nieuwe cd begint met de song 'Doodgewone man'. Daarin hoorde ik weerklinken 'dat je soms een klootzak bent'. Blijkbaar is dat een autobiografisch nummer, maar die periode van 'klootzak zijn' is nu toch voorbij ?André : "Zeker en vast ! Ik kan dat volmondig zeggen. Ik ben wel een bepaald persoon. Ik ben geen standaardvader die op zondag naar de kinderboerderij gaat. Ik ben geen standaardpartner die uit zichtzelf de vaatwas gaat ledigen, dat ben ik niet. Alleen als ik kijk naar de progressie die ik maak als vader, als persoon, als mens, dan durf ik zeggen dat ik nu en de voorbije maanden de beste versie van mezelf ben. En als er nu wat mis gaat dan kan ik in de spiegel kijken en kan ik zeggen : ik heb er alles aan gedaan. Ik merk dat ook thuis. De sfeer is al maandenlang goed en het wordt ook gewaardeerd. Het is echt goed, zoals het nu is."Was het moeilijk om die klik te maken of viel dat nog mee ?André : "Het was in de zomertijd. Ging ik ergens spelen... Het is zo normaal om dan ergens een biertje te pakken, het is lekker en heel gezellig. Ik heb nu geleerd om dat te doseren. Dat gaat niet vanzelf, maar ik zie wat ik ervoor terug krijg : ik zie hoe blij Monique is, hoe blij Dré is wanneer ik er ben, hoe blij Dré kijkt wanneer ik hem op bed leg. Dat is mij meer waard dan er niet hard voor werken."'Proosten op het leven' : met wie zou jij nog eens willen proosten, even toosten op het leven ? Met mij ?André (lacht) : "Dat komt nog wel een keer. Ik denk dat ik vooral zou willen proosten met mensen die nu al allemaal overleden zijn, zoals met Herman Brood. Dat soort mensen. Of een Ozzy Osbourne in vervlogen tijden. Als je al die verhalen van hem hoort. Daar zou ik wel eens als een soort vlieg erbij willen zijn."Je nam deel aan 'Liefde voor Muziek', maar je bent al zo populair. Na dit programma ging je populariteit er dus enkel nog maar op vooruit. Juist ?André : "Nog meer om mijn persoon is het gestegen, dat heb ik gemerkt. Mensen kennen 'Leef' heel goed, maar ze kennen niet de persoon er achter. Ik heb nu door 'Liefde voor Muziek" en door andere programma's een andere kant van mezelf laten zien, waardoor mensen zien dat ik toch niet zo gek ben. Veel mensen vinden dat leuk en dat komt dankzij die programma's."Wat mij opviel is dat er op de bonus-cd twee singles uit 'Liefde voor Muziek' ontbreken, namelijk de cover van Regi en Sean Dhondt. Was je toch niet tevreden over de resultaten of is er een andere reden ?André : "We mochten zelf uitkiezen welke singles we op Spotify wilden zetten. Ik vond dit mijn beste liedjes die ik heb gedaan. Dat heeft niet met hun persoon te maken. Hun liedjes passen ook bij mijn muziek... Dat van Karen was het eerste en heel spannend. Achter ieder liedje zit er een verhaaltje. Maar deze twee songs staan er inderdaad niet bij."Peter Van Laet van Mama's jasje is precies je boezemvriend geworden. Hoe gaat het nog met jullie als boezemvrienden ? Of is die vriendschap - door de corona - misschien al wat aan het wegdeemsteren ?André : "Vijf dagen geleden heb ik hem nog gezien. Toen zaten we samen in een tv-programma. Binnenkort nemen we ook samen een programma op. Het is vooral een tv-vriend geworden. Als je kijkt naar de Vlaamse artiesten, heb ik wel Peter het diepst in mijn hart zitten."'Getekend door het leven' gaat over de littekens, de donkere momenten in het leven. Eerst dacht ik dat het over uw vele tattoos ging, maar blijkbaar niet. Stond die song vlug op papier ?André : "Ik heb nergens spijt van alles wat in mijn leven is gebeurd. Ik kon ook in een hoekje zitten huilen, maar ik zie alles als een les. Wat ik in mijn jeugd meemaakte, daar kan ik niets aan veranderen. Ik kan wel ervoor zorgen dat mijn zoon andere dingen meemaakt en andere dingen ziet. Ik probeer van alles te leren. Je hebt wel door gebeurtenissen dat je getekend bent voor het leven. Dat werd dus wel vlug op papier geplaatst."'De liefde van mijn leven' is vast en zeker ook autobiografisch, een verwijzing naar je partner Monique. Een moeilijke song ? Je geeft je bloot op dit album.André : "Dat is een song voor jou hé (lacht). Ik vond heel fijn om zo open te zijn op dit album. Ik ben een man die ook het boetekleed wil aantrekken. Ik weet ook waar ik fout zit. De liefde van mijn leven, dat verdient ze wel. Als er een mooi muziekje achter zit en het is vereeuwigd op een plaat, dat is mijn manier van het echt menen. Dat is nu haar eigen song."Ik haalde het al aan : je gaf je bloot op dit album. Deed je dat wel degelijk om een nieuw hoofdstuk te starten in je leven, om een donkere periode in dat leven af te sluiten ? Om te zeggen : hier is de nieuwe Hazes ?André : "Vast en zeker. Ieder liedje heeft zijn eigen verhaal, maar dit is het hele album, de afsluiter. Daarom ben ik positief geëindigd met 'Thuis'. Als je naar ieder nummer luistert, hoor je de periodes en eindig ik positief. Het is dus zeker de start van een nieuw hoofdstuk."'Leef' is je allergrootste hit. Als er nog zo'n hit op je nieuwe cd zou staan, welk nummer heb je dan in je hoofd ? Wel liedje kan écht een topper worden ?André : "De song met de meeste potentie is 'Proosten op het leven'. Het gaat over waar we nu inzitten, de coronatijd, we willen zoveel doen maar we mogen niet zoveel doen. Het moment dat we echter uit die shit komen, zijn we nog steeds dezelfde mensen als toen. Als wij ook een nieuw leven krijgen, die regels zijn voorbij, dan wordt het ook echt wennen voor iedereen. Ik heb die song geschreven voor wanneer de regels voorbij zijn en dat we weer de feesttenten hebben, dat iedereen tegen elkaar staat, dat het zweet van jouw op mijn schouder ligt. Daar kan ik niet op wachten. Ook ik let nu op. Ik geef geen hand meer. Ik vind dat nu superrelaxed. Mensen raken mij altijd aan, maar daar ben ik het niet altijd mee eens. Jij raakt toch ook je buurman niet aan ? En die mondkapjes dan, ik vind dat chill. We hebben de Chinezen er altijd mee uitgelachen. Maar werk ik nu op drukke plekken, dan vind ik dat toch lekker. Soms vind ik het ook lastig, maar dat lichamelijke mis ik wel. Dat doe ik wel met de mensen die ik iedere dag zie." (PADI)Het nieuwe album 'Thuis' van André Hazes ligt vanaf vrijdag 18 september in de betere platenzaak en op alle grote streamingsplatformen.