André Hazes over ‘Leef’ : “Ik ben écht trots dat dit mijn liedje is geworden”

André Hazes komt ook naar West-Vlaanderen. Hij poseert bij Willy Moeyaert (links) en Sofie Vandenbroucke van Concertevents én Niko Geldhof (rechts) van Concertenaanzee. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

2019 is in Vlaanderen hét jaar van André Hazes. Dankzij het grote succes van zijn single Leef verandert àlles wat André doet in goud. In het AB Salon in Brussel ontving hij een award voor zijn megasucces in Vlaanderen. Hij kreeg een dubbele platina award voor de single Leef (al méér dan 55.000 stuks verkocht) en voor het gelijknamige album Leef (méér dan 10.000 stuks). Tijdens deze overhandiging had Dirk Van der Auwera van Universal Music nog nieuws, want op zaterdag 26 oktober geeft André Hazes een concert in de Ancienne Belgique in Brussel.

André Hazes in Kursaal Oostende, André Hazes in Fabriekspand in Roeselare, André Hazes in de Versluys Dôme in Oostende, André Hazes in de The Christmas Show in Antwerpen, André Hazes in de nieuwe vtm-reeks van Liefde voor Muziek, André Hazes in nog talrijke andere shows, enz. Je kan er niet meer naast kijken. Het leven van André Hazes is niet enkel in Nederland, maar ook in Vlaanderen ontzettend druk geworden. De zanger beseft dat zelf en dus sprak hij af met zijn management dat er vanaf heden twee vrije dagen per week ingeschakeld moeten worden. Twee dagen waarin André eens zichzelf kan zijn, waarin hij kan genieten van zijn familiaal leven. Twee dagen waar hij misschien eens gewoon niets doet. “Die twee dagen zijn belangrijk voor mij. Zelfs al staat de Paus dan aan mijn voordeur, ik zal niet open doen”, lacht hij. “Enkel het idee al dat ik dan vrij ben, geeft mij al een soort rust. Ik kan met mijn drukke carrière nu gerust nog lang doorgaan, want ook in 2020 voorzie ik mijn twee dagen ‘weekend’ per week.”

Heb je dat ingelast om te vermijden dat je ooit nog een burn-out krijgt, zoals je daar vorig jaar mee werd geconfronteerd?

André: “Nu voel ik mij goed. Ik bemerkte ook wel dat ik terug in een drukke periode terecht kwam en dus moest ik wel iets ondernemen. Straks ga ik ook één weekje op vakantie, dat zal deugd doen.”

Waarmee ben je momenteel allemaal bezig?

André: “Ik ben nu bezig met de voorbereidingen voor Ahoy in Rotterdam. Eens dat voorbij is, zitten we nog met enkele shows in België, waaronder hier in de AB in Brussel. Qua singles besloten we om een drietal singles uit te brengen. Nu is er ééntje uit Maar wij gaan door. Tijdens de Ahoy-periode komt de tweede uit. In januari 2020 staat de derde single op de planning. Volgend jaar komt er ook een nieuw album uit.”

In je single ‘Leef’, zing je over een oudere man. Stel dat dit nummer over een jong persoon zou gaan, zou je dan ook zingen ‘Leef alsof het je laatste dag is’?

André: “Ik vind persoonlijk dat er op dat liedje geen leeftijd aan vast hangt. Ik haal alles uit mijn leven, in een normale mate, anders haal ik natuurlijk de 30 jaar niet. Het kan immers zo voorbij zijn. Recent zat ik met een jongen aan tafel die 21 jaar is en die niet weet hoelang hij nog te leven heeft, terwijl hij er eigenlijk gewoon heel gezond en goed uit zag. Hij heeft een ziekte die ongeneeslijk is. Het kan zijn dat hij nog twee maanden tussen ons vertoeft of misschien nog twaalf jaar. Dat is toch verschrikkelijk ? Je moet dus nu écht leven, zoals je het zelf wilt.”

Heb je nog een bepaald artistiek streefdoel dat je wilt bereiken of behalen?

André: “Ik wil ooit de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam laten vollopen. Dat is een volgende droom, maar dat moet ook weer niet te snel gebeuren, want daarna is er niet meer zoveel waarvan ik kan dromen. We zijn aan het uitzoeken wanneer dat het goede moment is, zodat het daarna ook nog leuk blijft, zodat ik verder gemotiveerd blijf.” Maar qua werk is dat wel het hoogst haalbare voor mij.”

In juni hield ons weekblad Krant van West-Vlaanderen een poll en we waren geschrokken : ‘Leef’ kwam daar uit als béste polonaisenummer terwijl dat nummer in feite geen echt polonaiselied is. Juist toch?

André: “Wanneer je goed naar de tekst luistert, hoor je dat er eigenlijk wel een boodschap in zit. We willen dit werk ook verder zetten : liedjes maken die mensen een hele positieve kick geven, maar als je op de bank zit en er echt naar luistert, dan is het eigenlijk geen stomme tekst. Dat werkt gewoon, zelfs als polonaise.”

Reageren de mensen anders in Vlaanderen dan in Nederland op het nummer?

André: “Nee, ik merk echt dat het op één lijn ligt. Het feest is hetzelfde en ik ben echt trots en blij dat dit mijn liedje is.”

Je album ‘Leef’ is heel funky. Sla je met het volgende album dezelfde weg in?

André: “Nee, ik wilde dit gewoon een keer doen omdat ik gek ben van dat soort muziek. Ik wou echt enkele nummers van dat genre op mijn naam hebben staan. De singles die nu reeds geschreven zijn voor het volgende album zijn terug naar hoe het vroeger was.”

Vlaanderen is precies je tweede thuisland geworden. Zou je in Vlaanderen kunnen leven?

André: “Natuurlijk, maar dan zou ik toch voor Knokke kiezen. Ik vind het daar heel mooi. We moesten er onlangs werken in die omgeving. We spraken met de band af in Knokke. Ik word in die badplaats zo rustig. Maar tot op heden heb ik nog het geld er niet voor, want mijn boekingskantoor pikt al mijn geld (lacht en kijk naar Bert van BMB Agency).”

André is trots op zijn twee nieuwe gouden cd's.
André is trots op zijn twee nieuwe gouden cd’s.© FODI

Je zou dus de kust verkiezen, niet de stad of het platteland?

André: “Zeker, de kust! Daarna het platteland en pas dan de stad. In de stad zijn er namelijk teveel kroegen en dat wordt mijn ondergang (lacht).”

Hoe gelukkig ben je momenteel?

André: “Ik ben heel gelukkig door alles wat ik nu meemaak, mag doen en eveneens met mijn kind bij mij. Ik kan niet bedenken wat me nu nog gelukkiger zou kunnen maken.”

Kan je nog rondlopen in Vlaanderen zonder herkend te worden?

André: “In Brussel wel, want de helft spreekt hier Frans. Ik maakte wel al mee op sommige plekken in Vlaanderen dat het een gekkenhuis was toen ik arriveerde, dat zag ik toch niet aankomen.”

Een laatste vraag: je werkte al samen met Christoff en Lindsay. Staat er nog Vlaamse of Nederlandse artiest op je verlanglijstje waarmee je wilt samenwerken?

André: “Euh, dat is een heel moeilijke vraag, want er zijn zoveel goede artiesten en producers.. Ik vind het echt heel moeilijk, want ik ben sowieso iemand die niet graag de aandacht deelt (lacht). Weet je wat, ik ga er eens goed over nadenken en je dan een mailtje sturen (knipoog).”

Kursaal Oostende, zondag 10 november: Uitverkocht – Roeselare, Fabriekspand, zondag 27 oktober om 18 uur.

Tickets: kfcmandelunited.be. – Oostende, Versluys Dôme, zaterdag 25 april. Tickets : concertevents.be. – Andere optredens vind je terug op www.andrehazesinvlaanderen.be

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier