André Hazes: “In ‘Verslaafd aan jou’ zing ik over mijn verslaving aan mijn iPhone. Erg, heel erg”

André Hazes bracht een nieuw album uit en komt ook naar ons land voor een eerste groots concert. © GF
Redactie KW

De voorbije jaren is André Hazes in zijn thuisland Nederland uitgegroeid tot een megastar. Zijn albums werden telkens met platina bekroond.

Met het nummer ‘Leef’ van zijn vorige cd scoorde hij zelfs een monsterhit. Op vrijdag 28 september ligt zijn nieuw album ‘Anders’ in de winkelrekken. Met deze cd zet de Nederlandse zanger een volgende stap in zijn carrière. De singles ‘Later komt de spijt’ en de titelsong ‘Anders’ geven een mooi beeld van wat het nieuwe album te bieden heeft. Zaterdag 10 november is voor André ook een heel belangrijke dag, want dan brengt hij zijn show André Hazes – Live in de Lotto Arena in Antwerpen. Vooraf staat hij met zijn soloconcerten in Nederland en die zijn allemaal… uitverkocht.

André Hazes was pas tien jaar toen hij op 27 september 2004 met pakkende woorden afscheid nam van zijn vader en een bomvolle Amsterdam ArenA muisstil kreeg tijdens een indrukwekkende uitvaartplechtigheid. Dreetje is intussen André geworden. Na jarenlang succesvol timmeren aan zijn eigen muzikale verhaal, maakt hij zich nu ook op voor zijn eerste grote soloconcert in Vlaanderen. Dat is een logische stap, want André bouwde in Vlaanderen een stevige fanbasis op door onder andere zijn succesvolle doortochten op Het Schlagerfestival in Hasselt, tal van optredens doorheen heel Vlaanderen, het felgesmaakte duet ‘Zeg maar niets meer’ met onze Vlaamse zanger Christoff en zijn hitsingle ‘Leef’, die in ons land uitgroeide tot een klassieker. We spraken met André over zijn nieuw album Anders.

Wat mij direct opviel, is dat André Hazes precies een voorstander is van korte cd-titels. Na ‘Leef’ is het nu ‘Anders’ geworden. Heel toevallig, ongetwijfeld niet want er staat ook een single met dezelfde naam op het album. Je eerste album telde dan weer drie woorden: ‘Mijn beste vriend’!

André: “Ja, ik had ‘Mijn beste vriend’ en toen tekende ik bij mijn nieuwe label. ‘Leef’ kwam dan uit en er stond een hit op die ook ‘Leef’ heette. We vonden dat mijn albums iets vooruit gingen en toen kwam ‘Wijzer’ en nu komt ‘Anders’ er ook aan. Omdat de muziek ook anders is. De muziek is nieuw en het is toch wel compleet anders, durf ik wel zeggen. Het is een uitstapje dat we maken.”

Wilde haren kwijt

Wat ook opvalt, is dat je er zo uitgedost op staat op de cd-hoes. Een nieuw imago ? Dé wilde haren weg ?

André : “Ik ben inderdaad mijn wilde haren kwijt. Helaas groeit mijn haar weer terug (lacht). Ik heb nu een nieuwe look die ik al lang wilde. Maar ik heb nu al besloten om mijn lange haren terug te laten groeien vanaf januari 2019.”

‘Later komt de spijt’ gaat over een andere vrouw die je leerde kennen op één avond. Heb je al ooit zoiets meegemaakt ?

André : “Ik heb ooit wel zoiets meegemaakt. Maar ik maakte het nooit mee tijdens mijn relatie met iemand. Ik heb een grote mond en ik zeg altijd alles, maar als er een vrouw lang naar mij staart, word ik altijd heel verlegen. Echt waar, ik ben een verlegen type. Ik ben een flirter, een flapuit maar echt, als een vrouw te lang kijkt naar mij, amai! Ik ben best wel preuts eigenlijk.”

André Hazes
André Hazes© GF

Jij creëert eigen, toffe songs, die soms uitnodigen om te dansen, zoals ‘Anders’. Is dat een autobiografisch nummer?

André : “Bijna alles wat op het album komt, is wel een beetje autobiografisch. Maar toch niet alles, het kan bijvoorbeeld ook gaan over mijn buurman die iets meemaakte en bij mij zijn hart luchtte. Dan denk ik: “Oh daar kan ik wel wat mee, daarover kan ik wel iets schrijven !”

‘Verslaafd aan jou’, aan wàt of aan wie is André Hazes verslaafd ?

André : “Ik ben gevoelig voor verslaving, maar dit liedje is alleen puur gemaakt voor mensen die aan iets verslaafd zijn. Iedereen kan ergens aan verslaafd zijn. De ene is verslaafd aan drugs, koffie of chocolade. Ik ben verslaafd aan mijn telefoon. Bij mij is dat echt heftig… Het is zelf zo erg dat ik gewoon een Apple Watch kocht, zodat ik thuis mijn iPhone niet meer uit mijn zak moet halen. Mijn vrouw vond het altijd super irritant dat ik altijd mijn gsm uit mijn zak haalde. Nu kan ik heel stiekem naar mijn gsm kijken zodat het toch niet teveel opvalt.”

Echt waar, ik ben een verlegen type

‘Verslaafd aan jou’ is eveneens een song waarop je niet stil kan staan. Ondervind je dat ook tijdens optredens of bracht je die song nog nergens ?

André : “Ik bracht dat liedje nog niet op een podium. In Nederland heb ik deze maand nog mijn albumpresentatie en dan zing ik dat liedje één keer. Dan breng ik het ook in Ahoy, daarna in de Lotto Arena. Het is wel een lied waarop je echt kan meedoen, daarom maakten we ook die song.”

Een ander lied op je nieuwe album heet ‘Ik kan niet zonder jou’. Hoeveel mensen heb je in uw leven waarvan je zegt : ik kan niet zonder hé! Ze zijn mij zo dierbaar !

André : “Vooral mijn zoon. Ook mijn tourmanager en neef Djarno zijn eveneens personen die ik niet meer kan missen. Mijn vrouw, mijn zoon en mijn neef zijn toch wel de belangrijkste mensen in mijn leven. Ik geef liever mijn armen en benen weg, dan dat ik hen verlies en dat meen ik écht.”

Is het moeilijk om als artiest echte vrienden te maken ?

André : “Ja ! Ik heb wel de mazzel dat ik mijn vrienden al kende van vroeger. De mensen die er nu bijkomen dan is dat natuurlijk … ze willen heel snel mijn vriend zijn, maar ik vertrouw ze nog niet. Snap je ? Ik ben soms wel wantrouwig maar dat moet, vind ik. Ik durf wel te zeggen dat ik de vrienden die ik nu heb, blindelings vertrouw.”

Nooit liefdesverdriet

‘Als je weer terugkomt’, iedereen hoopt dat dit niet zal gebeuren, dat een relatie niét verdwijnt, niet springt. Werd jij al vaak met liefdesverdriet geconfronteerd ?

André : “Neen nooit ! Monique is mijn eerste échte lange relatie. Voordien had ik natuurlijk wel al een paar andere vrouwen, maar dat stelde meestal niks voor. Ik maakte vroeger meestal de relatie gedaan. Daarom had ik het nooit niet echt moeilijk. Ik hoop dat ik het nooit zal voelen wat liefdesverdriet is. Volgens dat ik al hoorde doet zoiets heel veel pijn.”

‘ Net als toen’ vind ik zo’n leuk, opgewekt nummer. Precies een beetje de ‘charleston’. Een lied om vrolijk van te worden. Heb ik goed geluisterd naar dat liedje ?

André : “Ik presenteer in Nederland een programma Golden Boys voor senioren die op oudere leeftijd terug verliefd willen worden. Het lied heeft een super droevig einde. Dat is toch niet bepaald om vrolijk van te worden.”

André Hazes:

‘Tegen beter weten in’ ! Hoe kwam die song tot stand ?

André : “Een lied met een verhaal. Kennissen van mij proberen continu aan hun relatie te sleutelen, terwijl ze goed weten dat hun relatie nergens meer op slaat. En toch willen ze dat niet inzien. Ze houden zoveel van elkaar, maar weten dat het niet meer zal lukken…”

Anderhalf liedje per weekend

Hoelang sleutelde jij aan dit album ?

André : “Het ging best snel. We begonnen in ‘t begin van ‘t jaar met schrijven. Iedere dag hadden we een liedje klaar. Eigenlijk stelde het niet veel voor. We schreven anderhalf liedje per weekend. En we hebben tien weekends uitgetrokken. Het ging altijd heel vlot. In juli waren we zo goed als klaar. We gooiden er wel nog tien songs vanaf omdat we vonden dat het nog beter kon.”

Waarom vielen er songs af ?

André : “We maakten voortdurend betere liedjes. Het niveau ging iedere keer hoger én hoger. Ik denk dat we 22 liedjes hebben gemaakt, waarvan we er 10 weggooiden. Nou ja, niet echt weggooien hé. Ik bewaar die liedjes. Misschien breng ik ze ooit toch zelf uit of ik geef ze aan collega-artiesten.”

Ik sta er soms bij stil dat het plots voorbij kan zijn

Je sluit af met ‘Zeg het vandaag’. Een heel mooi nummer mét een wondermooie tekst. Wat zou jij doen als het je laatste dag zou zijn ?

André : “Ik kan nu van alles zeggen, maar als hét moment er is, dan zal het volledig anders zijn. Ik krab al m’n geld bijeen en maak een avond die niemand nooit meer zal vergeten. We maken er een echt groot feest van. Maar ik denk toch dat je veel liever bij de mensen zou willen zijn waarvan je echt houdt. Misschien wil je bepaalde dingen nog uitpraten met mensen?”

Je bent nog jong, sta je er zelf soms bij stil dat het plots kan voorbij zijn ?

André : “Natuurlijk, omdat ik heel vaak in de auto zit. Ik rij doorheen Nederland en Vlaanderen. Het is toch wel een risico, ik denk er vaak aan.”

Drie grote try-outs

Vanzelfsprekend sta ik ook stil bij je eerste soloconcert in Vlaanderen. Het nadert ! Hoe verlopen de voorbereidingen ? Welke songs zal je brengen ? Ook dé bekende songs van je vader André zaliger ?

André : “Voordien doen we Ahoy en dat wordt een voorproefje voor België. Alle hoogtepunten van Ahoy nemen we mee naar de Lotto Arena in België. Er zijn gewoon drie grote try-outs voor België. Op het concert spelen we het nieuw en oud werk en natuurlijk de songs van mijn vader. Ik neem ook mijn eigen band mee. Er spelen 23 muzikanten mee. Ik heb veel ambitie in Vlaanderen. Hopelijk valt het mee in de Lotto Arena en willen de mensen mij nadien nog meer én meer zien…”

Vanaf vrijdag 28 september ligt het nieuwe album ‘Anders’ in de winkelrekken. Zaterdag 10 november om 20 uur: André Hazes – Live in de Lotto Arena. Tickets: 45,30 – 56,50 – 67,70 – 90,10 euro. Info en tickets: www.ticketkopen.eu – 070 345 345 (max. 0,30 euro per minuut).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier