Actrice Bianca Vanhaverbeke : “Negativiteit gaat ons nu niet redden”

Bianca speelt samen met Jeroen Maes (links) en Peter Bulckaen in De Serviceflat. © PADI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op zondag 23 februari stond Bianca Vanhaverbeke uit Kachtem met De Serviceflat van Het Prethuis op het podium van Het Fakkeltheater in Antwerpen. Het ging er heel gezellig aan toe. Noch Bianca, noch de andere acteurs/actrices konden toen nog niet weten dat het de laatste voorstelling van de tournee zou zijn. Normaal gezien moesten ze nog een tiental voorstellingen afwerken in Sint-Truiden en Dilbeek. Die werden allemaal geannuleerd.

Bianca had nooit gedacht dat er een lockdown zou komen in ons land. “Een week voordat de scholen sloten, vroegen mijn studenten toneel aan mij of het zover zou komen. Tuurlijk niet, zei ik. Een paar dagen later was het zo ver en ging ook de Art’Iz-kunstacademie dicht.”

Ook jij bent praktisch iedere dag op de baan. Hoe lastig is dat nu om ‘in je kot’ te moeten blijven ?

Bianca : “Bij mij is dat erg dubbel. Ik kan heel sociaal zijn, heb graag volk om me heen en ik geniet van een avondje uit. Maar ik ben evengraag een huismus. Als ik nergens naartoe moet, kan je me gerust om 18 uur ‘s avonds al in mijn pyjama vinden.”

Slaat de verveling al toe ? Met wat kan je je allemaal bezig houden ?

Bianca : “Ik denk dat deze lockdown de bevolking in twee groepen deelt. De mensen zonder thuiswonende kinderen en de mensen met thuiswonende kinderen. Die eerste groep leest boeken, leert nieuwe talen, haalt de kookkunsten boven. De tweede groep (zoals ik) doet er alles aan om te zorgen dat de kinderen zich niet vervelen. Ik geef momenteel online lessen bij Art’Iz, ik ben leerkracht eerste en derde leerjaar voor mijn eigen kinderen én fulltime animator… Ik weet wel wat gedaan hoor.”

Had je gedacht dat zoiets in 2020 nog mogelijk zou zijn ? Een lockdown! Stel je voor!

Bianca : “Nee, helemaal niet ! Ik ben daar toch behoorlijk van onder de indruk geweest. De twee eerste weken vond ik ook precies mijn ritme niet. Nu, heel eerlijk, de meesten onder ons dachten dat dit een virus zou zijn dat beperkt zou blijven tot China. Dat was al eerder gebeurd.”

Hoeveel voorstellingen ben je nu al kwijt gespeeld ? Valt het jaar 2020 nog wat te redden ?

Bianca : “Een tiental voorstellingen van “De Serviceflat” en een aantal presentaties. Voor mij valt het tot nu toe uiteindelijk wel mee. Er zijn acteurs die nog meer worden getroffen. Als dit nog lang duurt, gaan er echt drama’s gebeuren, zeker voor de jonge, beginnende artiesten. Ikzelf heb het grote geluk dat ik ook kan terugvallen op mijn job als toneelleerkracht.”

Vanaf wanneer hoop je dat het licht op groen staat om opnieuw te mogen optreden. Ik vernam tot 31 augustus nog zeker niet…een ramp toch?

Bianca : “Ik hoop en duim dat we er in september weer tegenaan mogen gaan. Op 12 september is er de première van “Weekendje Bouillon” van Het Prethuis, waarin ik ook mee doe. Ondertussen zijn er al een vijftigtal voorstellingen van gepland. Sommige zalen zijn nu al uitverkocht.”

Hopelijk worden jullie gespaard van familieleden of vrienden die al met corona worden geconfronteerd of niet ?

Bianca : “In onze familie zijn we tot nu toe gespaard gebleven. Duimen dat het zo blijft. In onze kennissenkring is er wel iemand haar moeder verloren. Dat die mensen sterven is natuurlijk verschrikkelijk, maar wat er helemaal zo triest aan is, is dat er geen afscheid kan genomen worden op een normale manier. Stel je voor dat je als moeder geen echt afscheid van je kinderen kan nemen. Tijdens een fietstocht onlangs passeerde ik met mijn gezin een begraafplaats waar een dienst bezig was. Een vijftal mensen op twee meter van elkaar en de begrafenisondernemer met een zwart mondmasker op. Dat zijn beelden die ik niet vergeet. Vorig jaar is mijn opa spijtig genoeg overleden. Ik heb wel al een paar keer gedacht : daar is hij toch van gespaard gebleven.”

Valt het thuiszijn mee of wordt dat na een tijd ook een sleur ?

Bianca : “Ik kwam uit een zeer drukke periode, waarbij ik een stevige tournee van “De Serviceflat” combineerde met mijn lesgeven. De eerste weken genoot ik echt van het onthaasten. Maar nu mag het ook weer gaan stoppen. Maar ik blijf wel positief. Dit is nu wat we moeten doen en dat doe ik dan ook. Negativiteit gaat ons nu niet redden. Ik kan me soms ergeren aan al het geklaag en gezaag op sociale media.”

Welke theaterplannen waren er in de maanden maart/april/mei/ juni… Speciale events waaraan je ging meewerken, enz…

Bianca : “In maart kon ik dus die laatste voorstellingen van “De Serviceflat” niet afwerken. Voor de rest staan april, mei en juni altijd in het teken van de voorstellingen van mijn leerlingen toneel die afstuderen. Elk jaar staan zij met die voorstellingen in “De Leest” in Izegem. Dat moet de kroon op hun Art’Iz-carrière worden. Heel spijtig voor hen dat dat nu ook allemaal niet doorgaat. Voor mezelf zijn er ook nog een aantal presentaties die niet doorgaan in die maanden.”

“We gaan vaker onze handen wassen, in onze elleboog niezen..”, zegt Bianca.© PADI

Hoe zal corona verder ons leven (blijven) bepalen?

Bianca : “Dit zal wel even blijven hangen. We zullen nog wel even vaker onze handen wassen, in onze elleboog niezen, … Voor de rest zijn Belgen ook wel genieters. Ik ben er zeker van dat als we de draad weer mogen oppikken dat we die hele periode ook wel vlug achter ons zullen kunnen laten. Maar voor elk mens persoonlijk zullen er dingen blijven hangen : ik ga bijvoorbeeld vaker de natuur opzoeken. Ik was laatst tot tranen toe bewogen door een kikkerpoel bij ons in de buurt. Ik was daar nog nooit naartoe geweest. Niet te geloven eigenlijk. En ik hoop absoluut dat er een levenslange waardering komt voor mensen in de zorg.” (PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier