Niemand was blijer om op Cactusfestival te mogen aantreden dan Naomi Sijmons van Reena Riot. "Al van kindsbeen ben ik een vaste bezoeker. Mijn ouders waren hippies en er was altijd muziek", zegt de dochter van voormalige Scabs-bassist wijlen Fons Sijmons. "Het was emotioneel om hier op het podium te staan. Zes jaar geleden werd ik opgeroepen om snel naar huis te gaan. Mijn papa, die zwaar ziek was en kort daarna overleed, was thuis gevallen. De batterij van mijn gsm was plat en de organisatie kon niets anders dan de presentator mijn naam te laten omroepen."

Naomi Sijmons en Jan Myny., Davy Coghe
Naomi Sijmons en Jan Myny. © Davy Coghe

Meteen de voet erin

De eerste bezoekers genoten van het strakke, intense concert en het plezier was wederzijds. "Het was wreed wijs. Zeker omdat ik hier al enkele van de meest wijze concerten meemaakte, zoals Patti Simth. Het is ook leuk dat de mensen hier komen voor de muziek, dit is een supertof publiek. Het is tof dat de programmatoren een unieke affiche samenstellen en het risico nemen om aankomende bands als wij een kans te geven. Dat is cool."

Naomi Sijmons: "Zes jaar geleden stond ik in het publiek toen mijn naam werd omgeroepen"

Reena Riot., Davy Coghe
Reena Riot. © Davy Coghe

Aan de setlijst hadden ze bijzondere aandacht besteed. "De zaalshows na de release van het jongste album bouwden we op volgens dezelfde dynamiek als de plaat. We begonnen telkens met het eerste, rustige nummer. Maar vandaag hebben we er op aangeven van Alan (Gevaert, de bassist die tonnen ervaring meesleept van bij dEUS, red.) meteen de voet in gezet met een stevige song. Dat gaan we ook zo doen straks op de Gentse Feesten, het Herbakkersfestival in Eeklo en een West-Vlaams festival dat we nog niet mogen verklappen", lacht gitarist Jan Myny.

West-Vlaams voertaal

West-Vlaanderen is overigens geen onbekend terrein voor Reena Riot. Naomi is weliswaar een Gentse, maar haar moeder is West-Vlaamse, Jan Myny komt uit Koksijde en Thomas Werbrouck uit Torhout. "En in september verhuis ik naar Kortrijk, ik volg de liefde voor de geluidsman van de band", verklapt ze. "We zien tegenwoordig veel West-Vlamingen die in Gent wonen terug naar Kortrijk verhuizen. Dat is echt een toffe stad geworden met De Kreun, de Schouwburg, het Muziekcentrum Track, enzovoort."

Thomas Werbrouck van Reena Riot., Davy Coghe
Thomas Werbrouck van Reena Riot. © Davy Coghe
© Davy Coghe

De liefde speelt trouwens een grote rol in het repertoire van Reena Riot, benadrukte Naomi deze week nog in het Radio 1-programma 'De Zomer van'. Daar koos ze met de luisteraars songs met als thema 'alles verterende liefde'. "Alles keert terug, net als peace, love and understanding", besluit Jan Myny. (RJ)

© Davy Coghe
Jan Myny en Naomi Sijmons van Reena Riots., Davy Coghe
Jan Myny en Naomi Sijmons van Reena Riots. © Davy Coghe
Niemand was blijer om op Cactusfestival te mogen aantreden dan Naomi Sijmons van Reena Riot. "Al van kindsbeen ben ik een vaste bezoeker. Mijn ouders waren hippies en er was altijd muziek", zegt de dochter van voormalige Scabs-bassist wijlen Fons Sijmons. "Het was emotioneel om hier op het podium te staan. Zes jaar geleden werd ik opgeroepen om snel naar huis te gaan. Mijn papa, die zwaar ziek was en kort daarna overleed, was thuis gevallen. De batterij van mijn gsm was plat en de organisatie kon niets anders dan de presentator mijn naam te laten omroepen."De eerste bezoekers genoten van het strakke, intense concert en het plezier was wederzijds. "Het was wreed wijs. Zeker omdat ik hier al enkele van de meest wijze concerten meemaakte, zoals Patti Simth. Het is ook leuk dat de mensen hier komen voor de muziek, dit is een supertof publiek. Het is tof dat de programmatoren een unieke affiche samenstellen en het risico nemen om aankomende bands als wij een kans te geven. Dat is cool." Aan de setlijst hadden ze bijzondere aandacht besteed. "De zaalshows na de release van het jongste album bouwden we op volgens dezelfde dynamiek als de plaat. We begonnen telkens met het eerste, rustige nummer. Maar vandaag hebben we er op aangeven van Alan (Gevaert, de bassist die tonnen ervaring meesleept van bij dEUS, red.) meteen de voet in gezet met een stevige song. Dat gaan we ook zo doen straks op de Gentse Feesten, het Herbakkersfestival in Eeklo en een West-Vlaams festival dat we nog niet mogen verklappen", lacht gitarist Jan Myny.West-Vlaanderen is overigens geen onbekend terrein voor Reena Riot. Naomi is weliswaar een Gentse, maar haar moeder is West-Vlaamse, Jan Myny komt uit Koksijde en Thomas Werbrouck uit Torhout. "En in september verhuis ik naar Kortrijk, ik volg de liefde voor de geluidsman van de band", verklapt ze. "We zien tegenwoordig veel West-Vlamingen die in Gent wonen terug naar Kortrijk verhuizen. Dat is echt een toffe stad geworden met De Kreun, de Schouwburg, het Muziekcentrum Track, enzovoort." De liefde speelt trouwens een grote rol in het repertoire van Reena Riot, benadrukte Naomi deze week nog in het Radio 1-programma 'De Zomer van'. Daar koos ze met de luisteraars songs met als thema 'alles verterende liefde'. "Alles keert terug, net als peace, love and understanding", besluit Jan Myny. (RJ)