In principe zou je er niet echt vrolijk van mogen worden, van de thema's van Band of Horses. Het kwintet uit Seattle - voedingsbodem van grungekleppers Nirvana, Soundgarden en dies meer - maakt muziek die appelleert aan on the road Weltschmerz zoals alleen half bruinverbrande truckers met foute tattoos ver van huis kunnen voelen. Die oprechte uitstraling en attitude slaan aan.

Heel veel volk was speciaal voor Band of Horses naar Cactusfestival afgezakt en gaf een warm welkom. "Ik volg ze al heel lang. Vorige week ging ik ze bekijken in Rijsel en nu was het een buitenkans om ze in mijn achtertuin te zien spelen", zegt Karel Gruyaert uit Brugge, in het dagelijks leven leerkracht in het Sint-Andreaslyceum in Sint-Kruis.

Band of Horses., Davy Coghe
Band of Horses. © Davy Coghe

Wederzijds was de band dankbaar om in het prachtige decor van het Minnewaterpark zijn Europese tournee te mogen afsluiten. Eindigen doe je het liefst in schoonheid en daarom waren ze extra gefocust. De meerstemmige vocalen, de pompende bassen, de harmonische gitaren, pedalsteel en orgel: alles klopte. Het zorgde voor herkenning bij de trouwe fans die woord voor woord de teksten meezongen. Mensen gingen op de schouders en tot voorbij halverwege het plein was er mentale en emotionele connectie.

Amsterdamse kater

Tussen de duizenden aandachtige toeschouwers bespeurden we nogal wat West-Vlaamse muzikanten. Van Jan Coudron van metalgoden King Hiss is geweten dat hij een brede en vooral goede smaak heeft: "Ik hou van het soort geluid dat Band of Horses maakt. Een aantal van hun songs staan op mijn vaste playlist."

Karel Gruyaert: "Ik volg ze al heel lang en dit was een buitenkans om ze in mijn achtertuin te zien"

Band of Horses., Davy Coghe
Band of Horses. © Davy Coghe

Een trouwe fan is Jan Van Acker, frontman van de Brugse band Transcoder. "De zanger klinkt bijzonder getormenteerd en daar heb ik een zwak voor. Die man moet heel wat meegemaakt hebben en dan is het een kunst om dat naar je muziek te vertalen. Ik zag Band of Horses al een aantal keren en vandaag vond ik ze zeer sterk. Hun set ging vooruit en de klank zat bijzonder goed. Dat was ooit soms anders. Twee jaar geleden ging ik in Brussel kijken maar was het een zootje omdat ze hun kater van daags voordien in Amsterdam nog niet verteerd hadden."

Niks daarvan in Brugge: dit concert was tot in de puntjes af. (RJ)

Band of Horses., Davy Coghe
Band of Horses. © Davy Coghe
In principe zou je er niet echt vrolijk van mogen worden, van de thema's van Band of Horses. Het kwintet uit Seattle - voedingsbodem van grungekleppers Nirvana, Soundgarden en dies meer - maakt muziek die appelleert aan on the road Weltschmerz zoals alleen half bruinverbrande truckers met foute tattoos ver van huis kunnen voelen. Die oprechte uitstraling en attitude slaan aan. Heel veel volk was speciaal voor Band of Horses naar Cactusfestival afgezakt en gaf een warm welkom. "Ik volg ze al heel lang. Vorige week ging ik ze bekijken in Rijsel en nu was het een buitenkans om ze in mijn achtertuin te zien spelen", zegt Karel Gruyaert uit Brugge, in het dagelijks leven leerkracht in het Sint-Andreaslyceum in Sint-Kruis. Wederzijds was de band dankbaar om in het prachtige decor van het Minnewaterpark zijn Europese tournee te mogen afsluiten. Eindigen doe je het liefst in schoonheid en daarom waren ze extra gefocust. De meerstemmige vocalen, de pompende bassen, de harmonische gitaren, pedalsteel en orgel: alles klopte. Het zorgde voor herkenning bij de trouwe fans die woord voor woord de teksten meezongen. Mensen gingen op de schouders en tot voorbij halverwege het plein was er mentale en emotionele connectie. Tussen de duizenden aandachtige toeschouwers bespeurden we nogal wat West-Vlaamse muzikanten. Van Jan Coudron van metalgoden King Hiss is geweten dat hij een brede en vooral goede smaak heeft: "Ik hou van het soort geluid dat Band of Horses maakt. Een aantal van hun songs staan op mijn vaste playlist." Een trouwe fan is Jan Van Acker, frontman van de Brugse band Transcoder. "De zanger klinkt bijzonder getormenteerd en daar heb ik een zwak voor. Die man moet heel wat meegemaakt hebben en dan is het een kunst om dat naar je muziek te vertalen. Ik zag Band of Horses al een aantal keren en vandaag vond ik ze zeer sterk. Hun set ging vooruit en de klank zat bijzonder goed. Dat was ooit soms anders. Twee jaar geleden ging ik in Brussel kijken maar was het een zootje omdat ze hun kater van daags voordien in Amsterdam nog niet verteerd hadden."Niks daarvan in Brugge: dit concert was tot in de puntjes af. (RJ)