Burgemeester Rita Demaré (Hooglede) komt in de wagen tot rust met Yevgueni en Klara

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Rita Demaré, burgemeester van Hooglede.

Burgemeester Rita Demaré kent naar eigen zeggen niet zoveel van muziek. “Tijdens mijn lager onderwijs heb ik drie jaar notenleer gevolgd en twee jaar pianoles. Ik kan dus noten lezen en enkele eenvoudige stukjes op de piano spelen, maar ritme houden is een probleem”, vertelt ze. “Ik woonde in Gits en ik kon die eerste jaren ook daar volgen. Als ik wilde voortdoen, moest ik naar Hooglede. En ‘t is raar om zeggen, maar dat was ‘te ver’. (lacht).” Rita Demaré borg haar muzikale ambities dan maar op en koos voor ander tijdverdrijf. “Ik werd toen ook intern in Barnum, dus was het sowieso nog moeilijk te combineren”, aldus de burgemeester.

Maar de kinderen zijn wel muzikaal. “Onze kinderen spelen alledrie mee in het Hoogleedse muziekkorps, waarvan de Nacht van de Punch in de Roeselaarse Expohallen elk jaar het hoogtepunt vormt. Ook voor mij is dat telkens een muzikaal hoogepunt.”

Rita Demaré haalt er alvast één nummer uit voor haar top 10. En ondanks het feit dat ze naar eigen zeggen ‘niet veel kent van muziek’, telt haar top 10 zowaar twààlf liedjes!

De welke dat zijn, vind je hier :

Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com.

Mijn top 10 , die een top 12 geworden is:

01 Imagine – John Lennon

“Dit nummer doet me terugdenken aan mijn studententijd. Ik studeerde voor maatschappelijk assistent aan het IPSOC in Kortrijk toen dit nummer uitkwam. Begin de jaren tachtig moet dat geweest zijn. Ik hoor het nog altijd graag.”

02 De Roos – Ann Christy

“‘De Roos’ van Ann Christy kreeg een belangrijke plaats in onze huwelijksviering. Het nummer werd gespeeld tijdens de misviering en stond ook op het boekje van ons huwelijk.”

https://www.youtube.com/watch?v=aIe0KngUTXI

03 Take Me Home (Country Roads) – John Denver

“Dit was het favoriete nummer van mijn schoonbroer, die enkele jaren geleden gestorven is. Mijn schoonbroer leed aan het syndroom van Down en hij kon niet spreken, maar dit liedje was zijn absolute favoriet. De woorden kon hij niet zingen, maar het ritme kende hij als geen ander, beter dan ik alleszins.”

04 Als Ze Lacht – Yevgueni

“Mijn dochter hoort dat graag en via haar is die cd in de wagen beland. Het is een cd waar ik heel regelmatig naar luister als ik rijd. In dit lied geeft de zanger overigens mee dat hij overtuigd is dat er met ‘meer vrouwen aan de macht’ meer wereldvrede zal zijn. Als vrouwelijke burgemeester kan ik daar alleen maar enthousiast over zijn. (lacht)”

https://www.youtube.com/watch?v=oVFIj7OXCC0

05 Me Gustas Tu – Manu Chao

“Dit liedje herinnert me aan een periode toen we sla aan het planten waren in onze serre. Dat was samen met onze jongste, Hannes, die toen een jaar of 9 was, en hij zong dit liedje uit volle borst mee.”

06 Fool Yourself Forever – Dirk Blanchart

“Iets helemaal anders, maar ik vind het ook mooi. Indertijd speelde Dirk Blanchart een reeks huiskamerconcerten, optredens bij mensen thuis, en met het 5 spakencomité organiseerden we toen een optreden in onze hangar.”

07 Mia – Gorki

“Een klassieker in dit soort liedjes, inderdaad. Maar ik moet bekennen dat ik de muziek van Luc De Vos eigenlijk pas beter heb leren kennen na zijn dood vorig jaar.”

08 Viva La Vida – Coldplay

“Viva la Vida doet me denken aan de Nacht van de Punch, waar onze drie kinderen allemaal meespeelden. De Nacht van de Punch is voor mij elk jaar het muzikaal hoogtepunt en die editie zeker. Het liedje was gedaan, maar het publiek bleef verder zingen.”

https://www.youtube.com/watch?v=joG9NgxvLtQ

09 With Or Without You – U2

“Thuis draaide dat liedje regelmatig. Het was een favoriet van mijn jongere broer, maar U2 (en dit nummer) kan mij ook wel bekoren.”

10 Magnificat – Bach

“In de auto luister ik heel graag naar Radio Klara. Het helpt om tot rust te komen en geeft ruimte om na te denken. Natuurlijk niet als je maar tien minuutjes in de wagen zit, maar tijdens langere ritten -als ik naar Leuven rijd bijvoorbeeld- kan me dat echt tot rust brengen.”

11 The Sound of Silence – Simon & Garfunkel

“Net als Imagine eentje uit mijn studententijd. Blijf nog altijd overeind.”

12 Du – Peter Maffay

“Een romantische klassieker en eentje die me terugbrengt naar de tijd toen ik verloofd was. Niets dan mooie herinneringen en ik vind het nog altijd mooi.”