10 cadeautips voor onder de kèstboom van de West-Vloamink

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Sinterklaas is weer naar de Spaanse zon, dus is het nu kerstshoppe-shoppe-shoppe geblazen. Magazines en trendy websites voeren dezer dagen precisiebombardementen uit met (vaak peperdure) gadgets en cadeautips,… maar waarom zou je daarvoor buiten de provincie zoeken??

West-Vlaamse mokken

1

10 cadeautips voor onder de kèstboom van de West-Vloamink

De eerste tip kregen we ‘cadeau’ (allee, nog niet echt) van de provincie West-Vlaanderen. Daar zetten ze al een tijdje in op de ‘Iedereen West-Vlaams’-campagne, met onder meer de bekende stickers van ‘Preus lik fjirtig’. En nu kan je dus ook West-Vlaamse trots onder de kerstboom leggen. Er zijn twee mokken per set, eentje met het passende opschrift ‘snelle mokke’ en eentje met ‘mo vint toh’. En dat allemaal voor een democratische prijs van 12,5 euro.

>> http://webshop.west-vlaanderen.be/publicatie/1598/koffiemokken

Jules Destrooper

2

10 cadeautips voor onder de kèstboom van de West-Vloamink

Deze goudbruine, krokante boterwafels worden nog steeds naar een 19e-eeuws geheim familierecept gebakken en zijn een officieel ‘Streekproduct uit de Westhoek’. De nieuwjaarswafels van Jules Destrooper zijn in onze contreien bekend als ‘lukken’ en zijn provinciaal erfgoed op (zilveren) schaaltjes, vooral net na Nieuwjaar.

>> http://www.destrooper.be/nl/home.aspx

West-Vlaamse biertjes

3

10 cadeautips voor onder de kèstboom van de West-Vloamink

We gaan het jullie niet aandoen en er slechts ééntje uitkiezen, want qua bierproductie hebben we in onze provincie uiteraard niet te klagen. Westvleteren, Rodenbach, Omer, Brugse Zot,… het zijn merken die niet alleen hier, maar ook in de rest van het land en soms ver over de grenzen gretig gedegusteerd worden. En dan zijn er nog eens talrijke kleine brouwerijtjes en huisbiertjes die evenzeer goed gedijen in cadeauverpakking (maar toch vooral er na). Naar eigen voorkeur cadeau te doen in een aantal bakken, vrachtwagens of in een mandje met een gevarieerd assortiment.

(Foto Buytenshuys.be)

Kleers voe hippe veugels

4

10 cadeautips voor onder de kèstboom van de West-Vloamink

Bij Mister T weten ze hoe ze moeten inpikken op een hype en zelfs hoe ze er eentje kunnen creëren. De collectie van ‘West-Flemish for behinners’ (Boai means sweater, je kent ze wel) was een regelrecht succes, tot zelfs over de grote plas. En in het verlengde van dat succes lanceerden de mensen van Mister T intussen ook al collecties met memorabele quotes uit Eigen Kweek (Shit of mouse) en Bevergem (Nurfen! Nurfen! Nurfen!). De West-Vlaamse identiteit uitdragen in het dagelijkse leven? Dat doe je zo.

>> http://www.mistert.be/

Kleers vor kinders

5

10 cadeautips voor onder de kèstboom van de West-Vloamink

Nu, ze zijn bij Mister T intussen al niet de enigen meer die brood hebben gezien in hippe kledij met West-Vlaamse quotes. Ook bij Zwieneboel (Hif mo haze, hi mo buzz, zeekapieting,…) zijn ze op de kar gesprongen en recent nog lanceerde ook Anna et Maman een reeks sweaters met prints als ‘Moospot’, ‘Trezebeze’ en ‘Keirl’.

>> West-Vlaamse sweaters

>> http://zwieneboel.bigcartel.com

DVD’s Eigen Kweek & Bevergem

6

10 cadeautips voor onder de kèstboom van de West-Vloamink

De vestimentaire gevolgen hebben we al vermeld, maar uiteraard kan je ook de DVD-boxen van de succesvolle tv-reeksen Eigen Kweek of Bevergem gerust nog eens cadeau doen. Je weet nooit dat er toch nog ergens een West-Vlaming is die het nog niét gezien heeft en anders kan je die ene Limburgse vriend of die verre Antwerpse neef laten kennismaken met ons televisionele erfgoed. Of zelf nog eens genieten natuurlijk, kwestie van warm te lopen voor Eigen Kweek 2 in 2016.

Het Zesde Metaal vinyl

7

10 cadeautips voor onder de kèstboom van de West-Vloamink

En wat met muziek, horen we u vragen? Prima idee, want ook daar heeft West-Vlaanderen heel wat te bieden. 2015 bracht niet erg veel ‘vers’ werk in eigen taal, maar de platen van Flip Kowlier, ‘t Hof van Commerce, Yevgueni, Kenji Minogue en Willem Vermandere zijn tijdloos. Het Zesde Metaal bracht in 2015 ook de prima EP ‘Niets doen is geen optie’ uit, maar wie zichzelf écht eens wil verwennen, kan opteren voor de gouden vinylplaat van ‘Nie voe kinders’. Als je die nog ergens vindt natuurlijk.

>> Nie voe kinders-LP

Babelutten

8

10 cadeautips voor onder de kèstboom van de West-Vloamink

Tijd voor wat sneukelinge dan. Snoep doet het altijd goed als cadeau en in de eindejaarsperiode wordt er doorgaans toch niet meteen op de lijn gelet. In dit optiek is een voorraadje babelutten een goed idee. Het snoepgoed op basis van kandijsiroop is een fenomeen aan de Belgische kust.

Een uitje in eigen streek

9

10 cadeautips voor onder de kèstboom van de West-Vloamink

Een alternatief voor de al even populaire als verguisde Bongo-bon misschien? Waarom voor een ‘ontbij met bubbels’ of een ‘avontuurlijk weekend’ naar Limburg of de dardennen trekken als er zoveel te beleven valt in EIGEN provincie? Trakteer je ouders op een weekendje aan zee, trek zelf met het gezin de geschiedenis in de Westhoek in, of lok een uitheemse kennis naar Brugge voor een citytrip. De mogelijkheden qua logies, gastronomie en beleving zijn quasi eindeloos en je moet er geen uren voor op de autostrade gaan staan, of de helft van je vakantiebudget aan vliegtuigtickets spenderen.

>> http://www.westtoer.be/nl

Een abonnement op KW

10

10 cadeautips voor onder de kèstboom van de West-Vloamink

Last but not least… en voor de échte West-Vlaming is dit het ultieme cadeau : een abonnement op Krant van West-Vlaanderen. Geef toe, elke West-Vlaming wil weten wat er gebeurt in zijn stad of gemeente, wie er net papa en mama geworden is, wat de burgemeester heeft beslist en waar dat nieuwe zwembad komt. Voeg daarbij alle uitslagen en weetjes over je favoriete sportclub, boeiende interviews met bekende en interessante streekgenoten en online toegang tot alle West-Vlaamse nieuws op KW.be en je hebt een indrukwekkend aanbod voor een mooie prijs. En omdat we jullie zò sympathiek vinden, krijgen nieuwe abonnees nog ne schone cadeau ook! Prettig eindejaar!

>> Abonnement op KW

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier