OPEN BOEK (1) Thomas Blondeau: ‘Mijn beste gedicht dat u nooit zult lezen’

Thomas Blondeau eind augustus 2013 in Antwerpen Centraal, naar aanleiding van interview voor Krant van West-Vlaanderen. (Foto JG)
Redactie KW

Elke week brengt kw.be een boek van een West-Vlaamse auteur of een boek met een link naar West-Vlaanderen voor het voetlicht. Een nieuw boek, een haast vergeten meesterwerk uit vervlogen tijden of een curieus boek… elke week op zondag.

‘Mijn beste gedicht dat u nooit zult lezen’ is de titel van een heel bijzonder boek dat vorige week verscheen bij de Nederlandse uitgever De Bezige Bij. Bijzonder om meer dan een reden. Het boek is van Thomas Blondeau, van wijlen Thomas Blondeau. De West-Vlaamse auteur-journalist-columnist die vorig jaar op 19 oktober geheel onverwacht op 35-jarige leeftijd bij zijn ouders thuis in Poperinge overleed.

Thomas had toen net zijn ‘Het West-Vlaams versierhandboek’ uit en dat werd zowel in Nederland als in Vlaanderen met applaus onthaald. Bij lezers en recensenten. Thomas genoot van het succes, zij het op zijn manier, met een lach en een grijns.

Ode aan Thomas

Familie, vrienden en lezers wisten dat Thomas Blondeau naast zijn journalistieke werk en zijn romans, verhalen en colums ook gedichten schreef. Tot een bundeling was het nog niet gekomen. Zijn Nederlandse vrienden en zijn familie vonden echter dat zij naar aanleiding van Gedichtendag de jonge West-Vlaamse auteur niet beter konden eren dan met een dichtbundel.

“Omdat Thomas er niet meer is, maar zijn werk nog wel, en ze allebei niet vergeten mogen worden”, schrijft de Nederlandse dichteres Ellen Deckwitz in het nawoord van ‘Mijn beste gedicht dat u nooit zult lezen’. “Het vormt een eerbetoon aan de man die het leven, de liefde en het verdriet vierde. Het is een ode aan Thomas Blondeau…” Het boek is, laat Ellen Deckwitz op haar Facebook weten, intussen aan een derde druk toe.

Jaloersmakende eenvoud

En dat is het. Volgens Ellen Deckwitz schreef Thomas Blondeau zijn gedichten haast achteloos. Zijn talent ervoor was, zo zegt zij, jaloersmakend. We geloven haar graag. Ook al hebben wij niet van alle gedichten die zijn opgenomen in het boek evenveel genoten. Maar dat heb je wel vaker met gebundelde gedichten. Volgens Thomas Blondeau publiceerden de meeste dichters maar één goed gedicht per bundel. Dat is een Thomas Blondeau-overdrijving. Toch zeker wat zijn bundel betreft. We hebben er verzen – van inderdaad, jaloersmakende eenvoud – onderstreept die we niet meer willen vergeten.

Eén voorbeeld:

“ik ben nog jong bedden zijn om over op te

Scheppen niet om te slapen”

(Strategieën IV)

Maar, eerlijkheidshalve moeten we het toegeven, het mooist in deze gedichtenbundel vonden wij het titelverhaal van de bundel. ‘Mijn beste gedicht dat u nooit zult lezen’ is zo helemaal Thomas Blondeau – herkenbaar, romantisch-tragisch, ironisch en grappig – dat het in dit bundel helemaal op zijn plaats is.

Blondismen

Er is nog meer Thomas Blondeau onder ons dan we vermoeden. In NRC.next verscheen op Gedichtendag een gedicht van de West-Vlaamse auteur dat de bundel niet haalde. Het gedicht werd pas gevonden toen de bundel al was samengesteld. Volgens Ellen Deckwitz is er zeker nog meer poëzie op de pc van wijlen Thomas, in zijn brieven, zijn mails en zijn archief.

Wie nog meer over Thomas Blondeau wil lezen, moet natuurlijk naast dit pas uitgegeven werk, zijn drie romans in huis halen. Het gaat om Ex, Donderhart en West-Vlaams versierhandboek, alle drie uitgegeven bij De Bezige Bij in Amsterdam.

Nog meer over Thomas Blondeau en heerlijk om in te grasduinen is de collectie ‘Blondismen’ die Hanna Bervoets, een Nederlandse auteur, bijeen sprokkelde uit alle interviews, romans, essays en journalistiek werk van Thomas. Deze aforismen zijn te vinden op de website van het Nederlandse Das Magasin.

Enkele voorbeelden:

“Ik wil best groot en meeslepend leven maar meestal heeft mijn trein gewoon vertraging” (Twitter)

Het is met de liefde zoals met politieke ideeën: de werkelijkheid slaat altijd terug op wie te hardnekkig het ideaal najaagt. Het mag dan wel de liefde van je leven zijn, je wordt er vroeg of laat door geconfronteerd met je eigen tekorten. En dan? Dan moet je verder.” (Krant van West-Vlaanderen, interview, 2013)

‘België wordt wel eens een charmant gedrocht genoemd en dat zal het ook wel zijn. Het is als een auto die je probeert te repareren terwijl je ermee aan het rijden bent.’ (Krant van West-Vlaanderen, interview, 2013)

(Jan Gheysen)

Volgende week nemen we een duik in de tijd en gaan we – nu het op de kalender in elk geval nog winter is – op een ijzige winternacht op bezoek in een cichorei-ast. Met Streuvels – met wie? – met Stijn Streuvels, van het Lijsternest in Ingooigem…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier