Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Marke

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

De laureaten van de bebloemingsactie van Tuinhier Marke zijn zondag in twee keer in de bloemetjes gezet. Ze moesten door de coronamaatregelen op hun plaats blijven zitten en kregen hun prijs uit handen van de bestuursleden van 'Tuinhier Marke', die we voor de gelegenheid op de foto zetten.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Nu de provinciale dienst cultuur Buren bij Kunstenaars niet meer organiseert nam de stad Kortrijk samen met Zuidwest het heft in handen om in het weekend van 17 en 18 oktober toch uit te pakken met Buren Bij Kunstenaars in de regio Zuid-West-Vlaanderen.

De jongens van Dieter Vandenbroucke hebben geen vervolg kunnen breien aan hun sterke competitiestart in Vilvoorde. Het ging met 3-0 ten onder bij Booischot (25-20, 25-20 en 25-21).

Marke-Webis moest op de openingsspeeldag in Nationale 1 met een verhakkeld team aantreden tegen Vilvoorde, maar dat weerhield de jongens van coach Vandenbroucke niet de volle buit te pakken. Gert-Jan Vermeesch had een belangrijk aandeel in de 1-3-zege en wil de lijn tegen Booischot doortrekken.

Momenteel staat een kilometerslange file op de snelweg E17 in Kortrijk. Vanaf Aalbeke in de richting van Waregem staat het verkeer stil.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Zoals elk jaar slaat 11.11.11 Groot-Kortrijk samen met Natuurpunt en enkele andere verenigingen de handen in elkaar voor de organisatie van een wandeltocht over trage wegen. Deze keer kan je ook een (aparte) toer lopen.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Eind vorig jaar al nam Frans Malysse afscheid als voorzitter van de kerkraad van Sint-Audomarus in Bissegem en een afscheidshulde was in het voorjaar gepland, tot corona de kop opstak. Bissegemkermis was een mooie gelegenheid voor een 'herkansing'. In de zaterdagmis kreeg hij door pastoor Wim Seynaeve namens de bisschop het zilveren ereteken van Sint-Donatianus opgespeld voor een kwarteeuw inzet.

Tien jaar geleden besliste de Vlaamse regering om in de Leieregio 500 ha zogenaamde natte natuur in ere te herstellen. Onder andere het kleine natuurgebied 't Schrijverke langs de Leie in Marke is daar een voorbeeld van. Uit recente cijfers, verzameld door Vlaams parlementslid Jeremie Vaneeckhout (Groen) blijkt dat op vandaag 4 ha is ingericht en 13,6 ha is in een bepaalde vorm van voorbereiding. "Dit zijn dramatische cijfers", klinkt het bij Groen. De partij voerde dinsdag dan ook actie in Marke.