Maandag 27 januari, 2020

Nieuws uit Marke

Het gaat niet goed met Warke-Webis. Nadat het vorige week tegen Noorderkempen een 0-2-voorsprong uit handen gaf, ging het dit keer met de billen bloot tegen Zoersel. Het werd 3-1 met 17-25, 25-8, 25-23 en 25-13 als setstanden.

Een statige woning, een doodnormale job, een uit de kluiten gewassen gezin en het arendsoog dat het doen en laten van de kinderen nauwlettend observeert. Markenaar Stefaan Ryckoort (45) lijkt op het schoolvoorbeeld van een doodnormale man totdat men over lavendel begint. "Toen ik die zag groeien in de tuin, haalde ik meteen de spade erbij. Geen 'mauve in mijne hof', we hebben iets anders geplant."

Dinsdagmiddag stelden het stadsbestuur en de adviesgroep de toekomstplannen voor de Driekerkenstraat in Bissegem voor. Die weg verbindt het centrum van Bissegem met de brug over de Leie. In 2023 moet daar een fietsstraat komen waar autoverkeer over de brug enkel toegelaten is in de richting van Marke. In de Driekerkenstraat zelf kan je wel nog in twee richtingen rijden.

"We moeten met z'n allen werk maken van een betere wereld maar die begint vooral bij jezelf." Marjolein De Praetere, webdesigner en grafisch vormgeefster met een boon voor design, groeide op in Marke en trok later naar Kortrijk. Haar positieve ingesteldheid en kijk op de wereld nam ze met zich mee naar de Vredelaan, een straatnaam die niet toepasselijker kon zijn.

'Help! Klasgenoten van mijn dochter hebben een foto op het internet verspreid waarop ze in haar blootje staat.' Berichten die we wel vaker kregen opgestuurd. En dikwijls zit daar dan een relaas aan vast van pesterijen, afpersing en mentale terreur. "Geweld dat ons in vele vormen omringt", zo noemde de koning het nog in zijn kerstboodschap. Gevallen van cyberpesten en sexting worden ook vaak bij de Kortrijkse politie gemeld. "Maar daar leggen we geen verklaringen over af", aldus Thomas Detavernier. Te delicaat omdat er minderjarigen bij betrokken zijn. Een speciale cel bij de sociale dienst van de politie gaat daar heel omzichtig mee om. Maar we gingen even polsen bij enkele Kortrijkse scholen of sexting en cyberpesten inderdaad zo'n groot probleem is.