Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Maldegem

De foorkramen die voor de zomerkermis van dit weekend in Adegem waren aangekomen zijn opnieuw moeten vertrekken. Het Maldegems schepencollege is na overleg met de PZ Maldegem donderdag teruggekomen op haar beslissing om de kermis in Adegem toch te laten doorgaan.

Voor de derde keer in 20 jaar schiet Groen Maldegem in actie om te voorkomen dat er wordt gebouwd op een deel van de Reesinghesite, dat in een woonuitbreidingsgebied ligt. Een foute actie volgens de meerderheid. Door de plannen zal Maldegem er 17 hectare bos bijkrijgen.

Voor het personeel van GBS De Kruipuit in Adegem was het einde van het schooljaar ook het einde van de school als gemeenteschool. Vanaf volgend schooljaar zit de school in de koepel van het Gemeenschapsonderwijs (GO). Alsof die klap voor het personeel nog niet erg genoeg was, heeft de gemeente Maldegem ook nog een tuchtprocedure ingespannen tegen een van de directeurs van de school.

Maldegem is de eerste stopplaats van de mobiele drive-in-bioscoop 'Kinepolis on Tour'. Van 3 tot en met 7 juli is Kinepolis met zijn mobiele drive-in-bioscoop te gast in de Gentweg, de schilderachtigste streek in Maldegem. Op de bioscoopweide is er plaats voor 250 auto's. Een plaatsje kost 25 euro per auto. Kaarten bestellen gebeurt online. Na Maldegem is 'Kinepolis on Tour' nog op verschillende plaatsen in ons land te gast.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Nog dit jaar wil het Maldegemse schepencollege zijn plannen voor een culturele hotspot en een ondergrondse parking in het centrum voorstellen. De realisatie van het project zou voor 2021 zijn. Het wordt een publiek-private samenwerking waarbij de projectontwikkelaar ook 20 appartementen zou bouwen. Voor de gemeente betekent dat een investering van 20 miljoen euro.

Sinds vorige week woensdag mag er opnieuw publiek naar het Canada Poland Museum van de familie Van Landschoot komen. De drie prachtige tuinen die het museum omringen, blijven voorlopig nog gesloten. Papa Gilbert en zijn dochter Alexandra hebben van de verplichte sluiting door de coronacrisis gebruik gemaakt om het museum nog aantrekkelijker en leerzamer te maken.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Door de coronacrisis kan de gemeente Maldegem in de bibliotheek en het WZC Warmhof geen blokpunten ter beschikking stellen van studenten die zich in alle rust willen voorbereiden op hun examens.

Omdat ze de 40ste verjaardag van de start van hun (opgedoekte) vrije Radio Saturnus niet onopgemerkt wilden laten voorbijgaan, planden drie oud dj's van die radio in juni een verjaardagsweekend waarin de radio nog eens drie dagen in de ether zou zijn. Door de coronacrisis kan dit weekend voorlopig niet plaatsvinden. Omdat de viering in juni moet gebeuren, wordt het verjaardagweekend naar juni 2021 verschoven.