Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Maldegem

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Door corona is het voor niemand een gemakkelijk jaar geweest, maar Aaron Van Poucke (22) heeft meermaals bewezen dat hij heel wat progressie geboekt heeft in zijn tweede jaar als profwielrenner bij Sport Vlaanderen-Baloise. De Maldegemnaar kreeg in de Waalse klassiekers voluit zijn kans en ontgoochelde niet.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De indringende geur die dinsdag bijna de hele dag boven Maldegem hing, was afkomstig van bij de firma De Bree Solutions op het industrieterrein. Bij het kuisen van een tanker zou een kleine hoeveelheid THT zijn vrijgekomen. Dat product zorgde voor de stank, maar is volgens de firma niet schadelijk voor mens of dier.

"Je kon het ongeval met mijn zoon niet vermijden maar stop met pinten op achter het stuur te kruipen." Begripvol maar heel duidelijk richtte Gunter Lippens uit Maldegem zich op de politierechtbank van Kortrijk naar de 45-jarige automobilist die bij het ongeval met zijn zoon Bjarne (18) uit Zulte betrokken was. De man staat niet terecht voor het ongeval maar omdat hij met 11 pintjes in de kraag in de auto kroop.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Toen Clinton Mata in 2018 voor Club Brugge tekende, liep Wesley al rond met het nummer 7 op zijn rug. Waarop de Belgisch-Angolese verdediger voor het rugnummer 77 koos, hij voegde er gewoon zijn geboortedag aan toe: 7 november 1992. Vorig seizoen werd Mata (27) bij de landskampioen verkozen tot Speler van het Jaar en hij verlengde zonet zijn contract tot 2024. Op de vooravond van de topper tegen Anderlecht (waar hij zelf bijna speelde): 7 voetbalvragen en 7 persoonlijke vragen aan de vrolijkste nummer 77 van Westkapelle en omstreken. "Mijn verhaal bij Club Brugge is nog niet af."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Het schepencollege van Maldegem vindt dat zijn Algemeen directeur Tijs Van Vynckt het nieuwe personeelsbeleid onvoldoende uitwerkt. Daarom start dat schepencollege een evaluatietraject op. Een extern bureau zal het werk van algemeen directeur Van Vynckt evalueren.

Als Nancy Blondeel (48) een geschikt pand en nog extra sponsors vindt, wil ze liever vandaag dan morgen beginnen met haar honden- en kattenasiel. Zij heeft vrijwilligers die klaar staan om mee te werken in het asiel en er zijn ook particulieren en bedrijven die met steun over de brug willen komen. De verkoopster bij Buurtslagers wil, naast een nood in het Meetjesland lenigen, meteen ook de baasjes en hun geadopteerde hond begeleiden.

Wie nu in het Sint-Annapark gaat wandelen en dringend het sanitair wil gebruiken, is best op zijn hoede. De openbare toiletten liggen er erg vuil en totaal onhygiënisch bij. Dat is al lang zo, maar omdat het park nu terug meer en meer wordt gebruikt, wil de gemeente dat probleem aanpakken.