Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Machelen-aan-de-Leie

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

De gemeente Zulte neemt extra lokale maatregelen tegen het stijgend aantal coronabesmettingen op hun grondgebied. Het verenigingsleven wordt vanaf woensdag 21 oktober 2 weken opgeschort om zo de contacten tussen inwoners beperken. "Het is nodig dat we nu ingrijpen om de situatie te stabiliseren, anders blijven we aanmodderen. We nemen deze moeilijke beslissing voor onze scholen, economie en zorginstellingen", zegt burgemeester Simon Lagrange.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Op vrijdag 9 oktober zal het vrouwenkoor Psallentes een concert geven in de kerk van Machelen in het kader van de vijfde editie van het Festival van Vlaanderen. Het optreden zal in het teken staan van Van Eyck en het beroemde Lam Gods.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Han Coucke was afgelopen zaterdag te gast bij Feest en Cultuur Olsene. Deze coronaperiode is voor hem net een erg drukke periode geweest. De korte filmpjes, waarin zijn alter ego Han solo in quarantaine gaat in zijn mobilhome, gingen viraal en mondden uit in een avondvullende show. Voor de aanvang van de show in Olsene hadden we het met hem over zijn Zultse roots en comedy in coronatijden.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Dit weekend begint in het kader van Open Monumentendag een fototentoonstelling met als thema 'De Leie ten zuiden Deinze & Veerpont en scheepswerf Cyriel De Smet'. Luc Levrau, André Goeminne en Frits De Waele van Cultuur Machelen schreven een boek over de belangrijke rol die de Leie speelde voor de streek en voor Cyriel De Smet.

Willy Vermiesch (57) uit Machelen is voorzitter van de Vlaamse caviaclub. Velen vragen zich waarschijnlijk af wat een caviaclub precies doet, Willy legt het uit. "Wij organiseren jaarlijks een tentoonstelling en keuring waarop deelnemers hun cavia's kunnen laten keuren op vorm en kleur door een professionele jury. Vorig jaar hadden we zo'n 300 cavia's, dit jaar hebben we de keuring op het laatste moment moeten afzeggen en ik vrees zelfs voor volgend jaar."

De corona-uitbraak in Machelen is onder controle. Dat meldt een tevreden burgemeester Simon Lagrange nadat vorige week drie besmettingsbronnen werden vastgesteld in Machelen: bij Chiro Machelen, speelpleinwerking Machelen en in de horeca.

De gemeente Zulte zet in op verbindingswegen voor zwakke weggebruikers naar omliggende steden en gemeenten. Hiermee wil de gemeente verplaatsingen voor fietsers en voetgangers zo optimaal mogelijk maken. Recent werd de verbinding tussen Machelen en Deinze, ter hoogte van de Grammenebrug, aangepakt.