Woensdag 21 oktober, 2020

Nieuws uit Loppem

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Elke dag koers in oktober en elke zondag een klassieker. Zo simpel kan een wielerkalender in 2020 dus zijn. Johan Museeuw blikt vooruit op een maand om nu al van te smullen. "Ik denk dat Alaphilippe in zijn regenboogtrui de Ronde van Vlaanderen zal winnen."

Voor zijn laatste drie jaar middelbaar onderwijs trok de 15-jarige prins Filip naar de Abdijschool van Zevenkerken in Loppem. Onze huidige vorst moest er Nederlands leren. Filip kreeg voor zijn taalbad de Brugse Micheline Decloedt voorgeschoteld. "Of dat een eer was? Goh, die jongen moest ook opstaan en gaan slapen", blikt ze nuchter terug.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Waar langs de Heidelbergstraat in Loppem het AA-tuincentrum tegen de vlakte ging, verrijst sinds het voorjaar het skelet van het eerste Heydelberg-gebouw. De projectontwikkelaars noemen het 'een uitzonderlijke woon- en werkomgeving midden in een groen landschap'. Eind maart 2022 nemen de eerste bewoners en kantoren er hun intrek.

De voorbije tien weken kwamen tien West-Vlaamse politici langs op het kasteel van Loppem. Elk met drie voorstellen op zak om dit land in een nieuwe plooi te leggen. De voorstellen waren vaak verrassend, creatief, revolutionair zelfs. Vandaag schrijven we het slotakkoord van deze gesmaakte reeks. Wat zijn de béste voorstellen? We stellen die vraag aan onze meest befaamde politicologen, Carl Devos en Herwig Reynaert.

Een lefgozer, dat is ie zeker. Dat bewijst Conner Rousseau in deze laatste aflevering van onze kasteelreeks. De veelbesproken partijvoorzitter van SP.A wil het systeem van lopende zaken afschaffen. Hij pleit voor een model in de richting van de Amerikaanse shutdown. De 27-jarige new kid in town is de politieke stilstand grondig beu. "Als er halfweg september geen regering is, dan moeten er nieuwe verkiezingen komen." Ook veiligheid en fiscaliteit liggen hem op de maag.

Even na 22 uur maandagavond gebeurde op de E40 in de richting van Brussel een ongeval. Een politieauto van de federale politie afdeling Brugge, die de afrit Loppem nam, ging er om een nog onduidelijke reden aan het slippen, tikte een vluchtheuvel aan en belandde ter hoogte van de oprit in de struiken.

Een Litouwer heeft in de Brugse rechtbank op verzet 40 maanden celstraf gekregen, waarvan tien met uitstel, voor een hele reeks inbraken in BMW's en Mercedessen. Aanvankelijk was die straf volledig effectief.

Dat België weer unitair moet worden. Dat openbaar vervoer gratis moet. Dat commerciële zorg verboden moet worden. Dat zijn de drie revolutionaire hervormingen die Tom De Meester op tafel legt. Tom wie, denkt u? De Meester is één van de boegbeelden van de radicaal linkse PVDA. De man verwierf vooral bekendheid door zijn strijd tegen de Turteltaks, een woord dat uit zijn koker komt. Waar deze Bruggeling passeert, rollen al eens koppen. Wees voorbereid.