Zondag 5 juli, 2020

Nieuws uit Loppem

Zaterdagavond rond half negen gebeurde op de E40 in de richting van Brussel een ongeval. De bestuurder verloor er ter hoogte van Loppem de controle over haar voertuig, ging aan het slippen en belande een paar meter diep in het struikgewas.

Schrap de vaste benoemingen. Geen verloning meer op basis van anciënniteit. Verbied stakingen op werkdagen. Kathleen Verhelst wil een drastische make-over van de arbeidsmarkt. De Open VLD-politica lanceert pittige voorstellen in deze tweede aflevering van de kasteelreeks 'Terug naar Loppem'. Of wat dacht u van een 'social media-paspoort'? Gaat u vooral even rustig zitten voor de fascinerende toekomstvisie van deze succesvolle zakenvrouw.

Deze krant pakt vanaf volgende week uit met de prestigieuze politieke reeks 'Terug naar Loppem'. Honderd jaar geleden lag België in puin door de oorlog. Toen tekende Albert I in het kasteel van Loppem de wederopbouw uit. Vandaag ligt België opnieuw in puin. Het coronavirus legt diepe systeemfouten bloot. Wij keren daarom terug naar Loppem, voor een nieuwe metamorfose. We doen dat met tien West-Vlaamse prominenten. Maar zonder koning.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Even over 17 uur maandagmiddag gebeurde op de Koningin Albert-1 laan in Sint-Michiels een ongeval tussen een vrachtwagen en een lichte vrachtwagen. Het ongeval gebeurde ter hoogte van het kruispunt met de Chartreuseweg. De vrachtwagen verloor veel mazout, die op de rijbaan terechtkwam.

Op 30 juni is het 60 jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd. Daarvoor was het Afrikaanse land vele tientallen jaren lang een Belgische kolonie. Tot aan 1908 was koning Leopold II beheerder van Kongo-Vrijstaat, daarna viel het in handen van de Belgische Staat. Historicus Paul Van Damme uit Loppem brengt nu het fotoboek 'Wit-zwart in zwart-wit' uit. Daarvoor spitte hij doorheen vele duizenden foto's uit het Congo van toen waarop blanken naast zwarten staan. Een opvallend tijdsdocument over een donkere periode.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

Indien er een tweede lockdown mocht komen, dan zou dit de doodsteek zijn voor een derde van de West-Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Voka West-Vlaanderen. "Daarom moet iedereen de veiligheidsmaatregelen blijven volgen", benadrukt directeur Bert Mons. "We moeten het virus lam leggen, niet de economie."

Je onkruid verdelgen met een gasbrander: het blijft een risicovolle onderneming. Dat bleek ook deze middag in de Van Hammelaan in Loppem.