Dinsdag 7 juli, 2020

Nieuws uit Lombardsijde

Het provinciebedrijf Westtoer en de tien kustgemeenten zorgen deze zomer voor uitgebreide informatie om een vakantie aan de kust te plannen. 'Welkom', 'veilig' en 'comfortabel' zijn de kernwoorden. Handig is de kustbrede informatie die de actuele situatie in de badplaatsen toont.

Tijdens de coronacrisis werd meer gepiekerd, hadden mensen meer stress en verveelden zich meer. Maar niet aan de kust, en dat is mogelijk te danken aan de nabijheid en vlotte toegang tot de zee. Dat blijkt uit een bevraging van het VLIZ, de Universiteit Gent en de KU Leuven.

De NMBS zal op haar website een link plaatsen naar de druktebarometer van Westtoer om een massa aan zee te vermijden tijdens de zomermaanden. Dat bevestigt gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé. De gemeente Knokke-Heist en de gouverneur zijn ongerust omdat de NMBS nog geen duidelijk protocol zou hebben voor hoe het treinverkeer deze zomer richting kust zal worden georganiseerd. De gouverneur roept de NMBS daarom op om snel met een duidelijk plan te komen.

Een West-Vlaming die in de Vuelta dertien etappes wint, eindwinnaar wordt, vervolgens ook zeven ritzeges in de Giro behaalt en een andere West-Vlaming, zijn knecht nota bene, de eindzege ziet behalen. Kan u het zich levendig voorstellen? Waarschijnlijk niet, maar het kan dus wel. Freddy Maertens (68) en Michel Pollentier (69), beiden geboren op 13 februari, brachten dat huzarenstukje in de lente van 1977 tot een goed einde. Een reconstructie van 48 wonderbaarlijke dagen ten huize Flandria-Velda-Latina. "Freddy had met een aangepast programma zelfs de Tour kunnen winnen."

Oostende blijft de Koningin der Badsteden. De West-Vlaming gaat daar immers het liefst op het strand bakken en braden, zo blijkt uit een peiling in opdracht van onze krant. Opvallend: net na Oostende volgt Nieuwpoort. Ver achter hen vervolledigt Koksijde het podium. Middelkerke en Bredene zijn het minst populair.

Vanaf zaterdag staan de strandredders weer op de stranden, maar je kan er maar beter niet onwel worden. In coronatijden willen de redders reanimeren met beademingsballonnen, maar een 30 jaar oude wet laat hen dat niet toe.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

De logies aan de kust nemen een twijfelachtige start in juni. Dat blijkt uit een rondvraag van provinciebedrijf Westtoer. Komend weekend zijn voor het eerst meerdaagse uitstappen weer toegestaan. Bij hotels, vakantieparken en vakantiewoningen komen reservaties met mondjesmaat binnen. Campings spreken van een goede bezetting van campers, maar ook daar komen de toeristische boekingen wat traag op gang.

Een netwerk van slimme camera's gaat deze zomer op de dijken en in de centra van onze kustgemeenten de drukte in kaart brengen. Die gegevens moeten de overheden helpen een maximale spreiding te garanderen in de strijd tegen het coronavirus. Citymesh, het bedrijf dat de opdracht kreeg, is nu al begonnen met het plaatsen van de sensoren. Dat is nodig, want de deadline is 28 juni.

Vandaag dienden de meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement N-VA, CD&V en Open Vld een begrotingsamendement in om ervoor te zorgen dat de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) dit jaar 250.000 euro ondersteuning kan krijgen.

Waar de kustburgemeesters na hun overleg op 11 mei besloten alle evenementen groot en klein aan zee te verbieden, lijkt het erop dat er dan toch een en ander te beleven zal zijn aan zee deze zomer. Verschillende kustgemeentes bekijken de mogelijkheden na de Nationale Veiligheidsraad van afgelopen woensdag.