Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Lombardsijde

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

We hebben de voorbije maanden al heel wat straffe coronastoten zien passeren. Ultraloper Jack Desille uit De Panne overtreft ze echter allemaal, want hij liep en wandelde de voorbije twee weken tien keer van zijn woonplaats naar Knokke-Heist en terug. Hij wil daarbij geld inzamelen voor het onderzoek naar de ziekte van Parkinson.

Hangt de toekomst van de Belgische vissers af van een 'privilegie' uit 1666 van de Engelse koning Karel II aan de stad Brugge? Het zou best kunnen, want de visserijsector wacht met een bang hartje de uitkomst van de brexitonderhandelingen af. Onze vissers halen hun vangst en omzet immers voor meer dan de helft uit Britse wateren. "Als de toegang tot de Britse wateren voor onze vloot ernstig in het gedrang komt, zullen we het privilege inbrengen", zegt Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V).

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Drie schoonbroers willen komend weekend de hele kustlijn afstappen in het kader van de actie WALS die de vrienden van ALS-patiënt Wannes Boudrez hebben opgezet. Mee wandelen kan op zaterdag 3 oktober, maar je kan ook een donatie doen voor WALS.

Tweedeverblijvers waren woedend omdat ze tijdens de lockdown niet naar hun tweede eigendom mochten komen. Maar toen ze de krachten bundelden, werd het verbod plots opgeheven. Die ervaring leidde tot de oprichting van TWERES, een vereniging die de belangen van tweedeverblijvers behartigt. Voorzitter Marie-Anne Coninsx (65), een Limburgse met tweede eigendom in Koksijde, streeft vooral een constructieve samenwerking na met de gemeentebesturen, onder meer aan de kust.

Pladijs is de Vis van het Jaar. Dat maakte Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V) vandaag bekend in Koksijde. Pladijs - ook wel Europese schol - is de meest aangevoerde vissoort in onze havens, maar wordt slechts door 8 procent van de Belgische gezinnen gekocht om thuis te eten.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

In juli en augustus werden minder incidenten op zee gemeld dan andere jaren aan het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum in Oostende. De hulpdiensten moesten ook minder ingrijpen voor mensen die in nood of vermist raakten aan de waterlijn.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Ondanks de moeilijke start is de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) tevreden over het afgelopen seizoen. Zo konden er geen examens voor redders doorgaan door covid-19, waardoor er in juli een tekort was. "Maar al bij al is alles goed verlopen. De redders hebben respect voor alle strandgangers die de coronamaatregelen hebben gevolgd, en zijn hen dankbaar", klinkt het.

De logiessector aan de kust ziet het aantal reservaties stijgen voor de komende dagen door de aankondiging van mooi weer. Dat meldt provinciebedrijf Westtoer donderdag. De logiessector hoopt met een goed najaar, het mindere voorjaar te compenseren.