Donderdag 16 juli, 2020

Nieuws uit Lo

Het winkeltje van Jules Destrooper in de Hogebrugstraat in Lo sluit definitief de deuren. Op die locatie startte in 1885 het succesverhaal van de wereldberoemde koekjesfabrikant. Over de geschiedenis van de koekjes kom je meer te weten in het pas gerenoveerde bezoekerscentrum.

Lander Vanbecelaere (18) uit Lo creëerde voor zijn geïntegreerde proef (GIP) een etalage met als centrale figuur Cowboy Henk. De student winkelbeheer aan de Heilige Familie in Ieper kreeg hiervoor felicitaties van de jury en van Herr Seele, de geestelijke vader van Cowboy Henk.

Het waren en zijn nog steeds moeilijke tijden voor jeugdbewegingen. Ook voor KSA Lo. Maandenlang mochten ze als gevolg van de coronacrisis geen fysieke activiteiten organiseren. Gelukkig gaat het kamp wel door, maar ook dat zal niet zijn zoals de voorbije jaren.

Provinciebedrijf Westtoer zet met het project Feniks 2020 de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog in de kijker. In Lo-Reninge is een fietstocht doorheen de vier deelgemeenten uitgestippeld. Ondanks het feit dat het buurgemeenten zijn, verschilt het wederopbouwverhaal van Reninge, Lo, Noordschote en Pollinhove sterk van elkaar.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Het marktplein in Lo had nu normaal vol moeten staan met kermisattracties. Maar door de coronacrisis werden alle kermisactiviteiten geannuleerd. Enkel het jaargetijde gaat door dinsdag.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Op 18 mei overleed Willy Page (84) uit Lo, een man met een gouden hart die altijd klaarstond om te helpen. Een buurvrouw riep via sociale media iedereen op om op zaterdag 23 mei Willy een laatste eer te betonen door hem uit te wuiven op weg naar zijn laatste rustplaats.

De Nationale Veiligheidsraad besliste dat vanaf maandag 18 mei opnieuw markten mogen worden georganiseerd. Ook de wekelijkse markt op donderdagvoormiddag in Lo zal opnieuw plaatsvinden.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."