Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Lo-Reninge

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

De Provincie West-Vlaanderen en Regionaal Landschap Westhoek pakken op zondag 18 oktober tussen 9.30 en 17.30 uur uit met de wandelhappening 'Blankaart XL - dag van de trage weg'.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De 106-jarige Godelieve Voet werd drie weken geleden opgenomen in het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper nadat ze covid-19 kreeg in Huize Zonnelied. Hoewel haar leven enkele keren aan een zijden draadje heeft gehangen, mocht ze maandagmiddag gezond en wel het ziekenhuis verlaten.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

De 71-jarige Mohamed Koukouh uit Lo-Reninge kon deze week op clementie rekenen van de assisenjury. Voor die ene dodelijke steek die hij zijn kersverse ex-vrouw Rita Waeles (60) gaf op de parking van de rechtbank in Veurne kreeg hij woensdagavond vijf jaar cel met uitstel. De man mag dus meteen terug naar huis.

Op het assisenproces tegen Mohamed Koukouh (71) heeft procureur-generaal Frederic Vroman vijf jaar opsluiting gevorderd. De man uit Lo-Reninge werd eerder enkel schuldig bevonden aan opzettelijke slagen en verwondingen met de ongewilde dood van zijn ex-partner Rita Waeles (60) tot gevolg. Van moord was dus geen sprake.

De volksjury heeft Mohamed Koukouh (71) schuldig bevonden aan opzettelijke slagen en verwondingen met de ongewilde dood van zijn echtgenote Rita Waeles (60) tot gevolg. De man uit Lo-Reninge bracht het slachtoffer met een priem om het leven op de parking van het Veurnse gerechtsgebouw. Van moord was volgens de juryleden dus geen sprake.

Op het assisenproces tegen Mohamed Koukouh (71) hebben het hof en de volksjury zich teruggetrokken voor de beraadslaging over de schuldvragen. De man uit Lo-Reninge staat terecht voor de moord op zijn echtgenote Rita Waeles (60), maar de verdediging pleitte dat er enkel sprake is van opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg.

Op het assisenproces tegen Mohamed Koukouh (71), die terechtstaat voor de moord op zijn ex Rita Waeles (60) op de parking van de Veurnse rechtbank in 2018, zijn de getuigenverhoren afgelopen. Over de beschuldigde viel vandaag geen kwaad woord. "Een harde werker, een goeie lasser en een brave gast", klonk het.

Op het assisenproces tegen Mohamed Koukouh (71) is een jurylid onwel geworden tijdens de getuigenis van de wetsdokter. Zijn plaats zal ingenomen worden door een plaatsvervangend jurylid. De onderbreking heeft in totaal ruim een half uur geduurd.