Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Lo-Reninge

In Lo-Reninge loopt momenteel de 23ste editie van de beelden- en poëzieroute. Door de coronacrisis vond er dit jaar geen plechtige opening plaats. Maar corona of niet, VVV Lo-Reninge wist toch weer 23 kunstenaars te overtuigen om er hun werken de hele zomer tentoon te stellen.

In het voorjaar kreeg het bibliotheeksysteem van de meeste bibliotheken een upgrade. Voor nieuwe leden van de bibs in de regio betekent dat ook dat ze een nieuwe lidkaart krijgen. Illustrator Xavier Truant maakte een ontwerp daarvoor.

De stad Lo-Reninge, de dienst Toerisme en tal van verenigingen willen met 'Dé Zomer van Lo-Reninge' de inwoners laten genieten van de herwonnen vrijheid na de voorbije moeilijke coronamaanden. Elke donderdagavond is er in een andere deelgemeente een optreden of filmvoorstelling.

Lander Vanbecelaere (18) uit Lo creëerde voor zijn geïntegreerde proef (GIP) een etalage met als centrale figuur Cowboy Henk. De student winkelbeheer aan de Heilige Familie in Ieper kreeg hiervoor felicitaties van de jury en van Herr Seele, de geestelijke vader van Cowboy Henk.

Provinciebedrijf Westtoer zet met het project Feniks 2020 de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog in de kijker. In Lo-Reninge is een fietstocht doorheen de vier deelgemeenten uitgestippeld. Ondanks het feit dat het buurgemeenten zijn, verschilt het wederopbouwverhaal van Reninge, Lo, Noordschote en Pollinhove sterk van elkaar.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) maakte de verdeling van de bijkomende middelen voor Vervoer op Maat bekend. Met zo'n 12 procent van de middelen krijgt Vervoersregio Westhoek het grootste deel de koek. Het geld gaat onder meer naar de uitwerking van de Belbus 2.0.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Het marktplein in Lo had nu normaal vol moeten staan met kermisattracties. Maar door de coronacrisis werden alle kermisactiviteiten geannuleerd. Enkel het jaargetijde gaat door dinsdag.