Maandag 27 januari, 2020

Nieuws uit Lissewege

Het gemeentelijke basisschooltje in Damme centrum, De Ooievaar, is gered. De ene extra kleuter die nodig was om ook volgend jaar nog onderwijs te mogen inrichten, werd gevonden. In kleuterschool De Lisblomme in Zwankendamme is er nog altijd geen zicht op twee extra kleuters en de sluiting is nabij...

Twee weken voor de officiële telling op 1 februari moet het basisschooltje in Damme op zoek naar één nieuwe leerling en het kleuterschooltje in Zwankendamme naar twee extra kleuters. Als ze die niet vinden wordt de schoolpoort eind juni definitief gesloten. "In Damme hebben we wel goede hoop op de komst van enkele kleuters maar we zijn maar zeker bij een echte inschrijving", klinkt het.

Kurt en Freddy Stael staan dit jaar tien jaar achter de tapkraan van café Den Ouden Toren in Lissewege. Het café is een begrip in de regio. Zowel voor de toeristen als de lokale inwoners en ook voor de carnavalsverenigingen, die straks weer het feestseizoen aanvatten. "In de wintermaanden zien we vooral de lokale bevolking naar onze toog komen", klinkt het.

De West-Vlaming werkt, zoveel is zeker. Vorig jaar bedroeg het aandeel niet-werkende werkzoekenden in onze provincie slechts 4,6 procent. Dat is niet alleen 1,5 procentpunt lager dan vorig jaar, op Vlaams niveau is dat het laagste cijfer van alle provincies. Lo-Reninge scoort met 1,8 procent werkloosheid zelfs het best van alle Vlaamse gemeenten. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB.

Het jaar begint met groot én goed nieuws. Vanaf volgende week is West-Vlaanderen een krant rijker. Bij jouw vertrouwde lokale krant krijg je - gratis - ook De Krant van West-Vlaanderen.

In 2020 willen de West-Vlamingen vooral meer sporten en bewegen en gezonder leven. Dat blijkt uit een onderzoek van shoppingcentrum K in Kortrijk, dat bij 1.157 provinciegenoten polste naar hun goede voornemens. "Het thema leeft zelfs zo hard dat de mensen dit keer al vóór de eindejaarsfeesten met hun gezonde plannen bezig waren", zegt sportinstructrice en voedingsdeskundige Delphine Steelandt.