Zussengeheimpjes

Stephanie Coorevits
Stephanie Coorevits Psychologe

Geen boeiender ras dan het West-Vlaamse, vindt ook Stephanie Coorevits. De schrijfster, psychologe en televisiemaakster laat zich graag inspireren door de West-Vlamingen en hun gewoontes.

Exact 34 jaar en 1 dag geleden werden mijn twee zussen geboren. Dat klopt, ik heb naast Annelien nog een zus. Een onbekende. Niet omdat we haar al die tijd in de kelder hebben bewaard maar gewoon omdat zij het niet leuk vindt om in de spotlights te staan. Ik snap haar ergens wel.

Het is niet evident om gerelateerd te zijn aan een bekend iemand. Heel vaak vragen mensen mij: “Ben jij dan de zus van…?” En dan maken ze de zin niet af. Ze laten haar naam gewoon ergens in het ijle hangen en kijken mij aan met een opgetrokken wenkbrauw. Op zulke momenten weet ik niet zo goed wat mensen van mij verwachten. Dat ik enthousiast naar voren buig en zeg: “Van Annelien? Ja! Dat klopt! Wat wil je weten? Ik vertel je álles!”

Ik zou mijn zussen voor geen geld van de wereld willen missen

Uiteraard is het een ego-probleem. Ik wil een persoon op mezelf zijn en niet het aanhangsel van iemand anders. Maar het is meer dan dat. Ik weet dat mensen die de boekskes lezen onmogelijk een juist beeld kunnen hebben van mijn zus. Ze weten bijvoorbeeld niet dat ze elke avond een verhaaltje voorleest aan haar kindjes. En dat ze soms knort als ze lacht. Dat ze als kind een voorliefde had voor prinsessenjurken waarvan de rok opbolde als ze ronddraaide en dat ze als eerste rechtsprong om samen met mijn moeder als een kip rond de tafel te hupsen (ja, dat was een ding bij ons thuis. Vraag me niet waarom).

En ze weten dus ook niets over Liselotte. Haar briljante tweelingzus die niet op haar lijkt maar minstens even mooi is. Met zulk scherp gevoel voor humor dat het door glas kan snijden. Die vroeger haar tong tussen haar tanden stak als ze zich moest concentreren en die niet kon slapen zonder haar pop, Lielotje. En van wie het voorhoofd zich nu in een bedenkelijke frons plooit omdat ze vreest dat ik nog meer over haar zal vertellen. Wat ik uiteraard niet ga doen, want ik hou van mijn leven. Maar ja, ik ben dus de zus van Annelien en Liselotte. En meer ga ik daar niet over zeggen, behalve dan dat ik hen voor geen geld van de wereld zou willen missen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.