Zuiderse zomer bij Hertog Jan

Thalisa Devos
Thalisa Devos Chef Magazine

Dat Gert De Mangeleer en Joachim Boudens een creatief duo zijn, bewijzen ze deze zomer opnieuw met hun L.E.S.S. Summer Eatery’ in de prachtige Hertog Jan Hoeve. Die werd voor de gelegenheid omgetoverd tot een zomers openluchtrestaurant. Bij slecht weer kunnen gasten binnen genieten, ook op veilige afstand.

Na enkele maanden zonder gasten opende op dinsdag 9 juni ‘L.E.S.S. Summer Eatery’, een zomers pop-upconcept dat nog tot en met zondag 30 augustus zuiderse gerechten in een casual jasje zal serveren. Geïnspireerd op de unieke setting van de boerderij en de aanpalende prachtige moestuin. “De coronamaatregelen hebben ons de vlucht vooruit laten nemen”, aldus Joachim. “Gecancelde evenementen in de hoeve en een pak minder couverts in Brugge, hebben ons geïnspireerd om de zaken anders aan te pakken. De hoeve werd klaargestoomd en heringericht, met een gezellig buitenconcept dat aan de moestuin paalt. Voor een unieke culinaire en vakantiebeleving dicht bij huis. De sfeer en het team zijn dat van ‘L.E.S.S. Summer Eatery’. Vele kleinere gerechtjes om te delen die op het midden van de tafel komen.”

Zuiderse zomer bij Hertog Jan

‘L.E.S.S staat voor ‘Love. Eat. Share. Smile’. En of er geglimlacht wordt wanneer de gegrilde witte pens met krokante uitjes en pittige paprikamayo of babykreeft, gegrild in de houtskooloven verschijnen. Het hoogtepunt van het zomerse menu is de zeebaars in zoutkorst die – vooraleer hij op de grill gaat al eens geshowd wordt door de keukenstaff – en eenmaal perfect gaar, wordt opgediend met een volledig boeket wilde bloemen uit de moestuin. Dit kleine gerechtjes noemen is een zwaar understatement. Wanneer je toch nog een gaatje hebt, eindig dan met de frambozen uit de tuin, in sambathee en amandelroom. Een feest voor het oog en absoluut de perfecte afsluiter.

Toen eind 2018 de driesterrenzaak Hertog Jan inZedelgem de deuren sloot, zeg het duo al dat het zijn droom was op het hoogtepunt te stoppen. Toen gingen ze verder met het bistroconcept ”L.E.S.S. by Hertog Jan’ uit te bouwen. Later kwam daar Bar Bulot, met Frans-Belgische signatuurgerechten – dat vandaag ook weer open is – bij. Recent werd aangekondigd dat er plannen waren om in juni een steamed buns-restaurant in Gent te openen. “Covid-19 heeft de plannen van Hertog Jan dooreengeschud, maar niet afgeschaft”, besluit Joachim. “Het restaurant in Gent komt er, maar later.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.