Zaterdag is ‘Vegan Taartdag’ in Kortrijk

Redactie KW

Eva West, een vereniging die mensen meer plantaardig wil doen eten, heeft de zesde dag van de week in Kortrijk omgedoopt tot ‘Vegan Taartdag’. In de Guldensporenstad kan je op zaterdag immers op liefst negen plaatsen ‘vegan gebak’ verkrijgen. Wij gingen proeven.

Vegetarisch en veganistisch eten is hot, zeker nu een undercoverreportage aan het licht bracht hoe varkens werden mishandeld in het slachthuis van Tielt. Meer mensen zweren de consumptie van vlees af, of proberen toch wat minder vlees te eten. Initiatieven als Donderdag Veggiedag en Dagen Zonder Vlees zijn daar niet vreemd aan.

De perceptie bestaat dat West-Vlaanderen wat achterkomt op het vlak van mogelijkheden om veganistisch te eten, maar dat spreekt Nathalie Duyck van Eva West tegen. Eva West is de West-Vlaamse afdeling van de vzw Eva, die mensen wil aanzetten om meer plantaardig te eten. Nathalie stelde vast dat je in Kortrijk op zaterdag een groot aanbod aan veganistisch lekkers hebt. Op maar liefst negen verschillende plaatsen kan je er dan veganistisch gebak verkrijgen. “En dat is best veel, zeker als je weet dat Kortrijk slechts twee vegetarische eethuisjes telt”, klinkt het. Ze doopte de zesde dag van de week in Kortrijk dan ook om tot Vegan Taartdag.

“Mensen smaken het verschil niet tussen ‘gewoon’ en veganistisch gebak”

“In De KleinKeuken vind je plantaardige taarten van de Gentse Madam Bakster, maar ook de regio Kortrijk telt al enkele taartmadammen om trots op te zijn”, zegt Nathalie. “Valerie Deraedt uit Gullegem startte dit jaar met VALI Sweet But Different: een aanbod suikervrije, raw én vegan cheesecakes. Je vindt haar creaties bij Boekenhuis Theoria en Kaffee Renée. Anouk Horré uit Kortrijk deelt haar liefde voor taart en cupcakes dan weer onder de naam Cup. I. Do en levert elk weekend gebak bij deDingen en Pand.A.”

Appelmoes of banaan in plaats van ei

Zaterdag is 'Vegan Taartdag' in Kortrijk

Het grootste aanbod vind je echter net buiten Kortrijk: in een rustige woonwijk in Kuurne kan je op zaterdag in Bakkerij Filip terecht voor heel wat veganistisch gebak. Al het brood en de pistolets in de bakkerij zijn sowieso plantaardig, maar je kan er ook veganistische koffiekoeken, boules, donuts, chocolademousse alsook biscuit- en fruittaartjes verkrijgen. “Filip en ik zijn allebei veganist geworden om ethische redenen. Voor de dieren“, vertelt Liraz, de Israëlische echtgenote van bakker Filip Demasure. Ze leerden elkaar kennen in Israël, waar Filip destijds werkte als bakker in een hotel. “We verkopen ook niet-veganistisch gebak, want in Kuurne zijn de mensen toch nog wat meer traditioneel. Al moet ik toegeven dat de mensen het verschil niet smaken tussen ‘gewoon’ en veganistisch gebak. Voor hen is het belangrijkste dat het lekker is, niet wat er wel of niet inzit. Eieren kan je trouwens heel gemakkelijk vervangen in gebak: door appelmoes, appelazijn, bananen, tofu, lijnzaad…”

En het moet gezegd worden: de veganistische koffiekoeken van bakker Filip smaken heerlijk. Zelfs bij de koeken gevuld met pudding mis je geen eieren of koemelk. Ook Jan, het zoontje van Filip en Liraz, liet zich het gebak smaken. Hij eet, net als zijn ouders, geen vlees. “Hij heeft daar zelf voor gekozen”, zegt Liraz. “Toen hij vol bewondering naar koeien in een weide stond te kijken, zei ik hem dat ze daar bolognesesaus van maken. Want dat is het probleem: kinderen zien de link tussen dieren en het vlees in hun bord niet. Terwijl ze nochtans erg van dieren houden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten