Zaaikoorts

© Pixabay
© Pixabay
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier tweewekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Ergens in januari, februari. Wanneer je door het park wandelt, zie je niet alleen maar wat gras en dorre blaadjes liggen. Er beginnen dingen te groeien! Eens thuis, open ik Instagram en zie ik andere tuiniers die al zaadjes in de grond steken. Ik begin nog net niet lichtjes te panikeren. Is het nu al tijd?

Gelukkig is het antwoord nee. Tenzij je een grote serre hebt, heb je nog tijd genoeg om aan armchair gardening te doen. Door zaadcatalogussen bladeren, oude afleveringen van Gardener’s World bekijken, plannen maken. Zaken waar je je salopette en tuinhandschoenen nog niet voor hoeft boven te halen. Maar nu… Nu begin ik toch zo langzaamaan last te krijgen van zaaikoorts.

Iets zaaien en dat zien groeien, dat is gewoon pure magie

Ik woon in het stadscentrum en heb dus geen serre. Dat betekent dat mijn woonkamer een keer per jaar wordt overgenomen door zaailingen. De zetel schuiven we aan de kant en we plaatsen een tafel (eigenlijk gewoon een plank op twee schragen, als tuinier moet je creatief zijn) bij het raam. De ideale plek om mijn groenten voor de moestuin en eenjarige bloemen op te kweken. En dan begint het angstvallig in de gaten houden van mijn zaailingen. De kat mag er zelfs niet aan denken om in de buurt te komen. De dag nadat ik iets gezaaid heb, ga ik meerdere keren kijken. Is er al iets uitgekomen? Terwijl ik goed genoeg weet dat het wel een week kan duren. Het is sterker dan mezelf. En geduld is niet altijd mijn sterkste kant, dat ook.

Want eerlijk, iets zaaien en dat zien groeien, dat is gewoon pure magie. Het is niet altijd simpel. Het vriest soms wanneer het niet meer hoort te vriezen, het waait veel te hard, en er zijn tal van insecten die jouw plant de lekkerste plant ter wereld vinden. En toch willen de meeste planten gewoon groeien en staan ze dus aan jouw kant.

Een zaadje planten getuigt ook van hoop. Hoop dat het zal groeien en dat het allemaal wel goed komt. En dat is wat we allemaal kunnen gebruiken nu.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.