Zaaien is verslavend

Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier wekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Er is niets magischer dan een zaadje planten en dat te zien uitgroeien tot een mooie plant. Niet zo evident, vinden veel mensen. In het tuincentrum staan lange rijen tomatenplanten klaar om meteen de grond in te gaan. Simpel! Toch loont het écht de moeite om zelf iets te zaaien. Voor de enorm grote voldoening, maar ook omdat je tal van bijzondere soorten kan kweken die je in het tuincentrum niet kan vinden.

De basis van tuinieren: je plant een zaadje, geeft het water en licht en een paar maanden later is je plant volgroeid. Zo eenvoudig is het soms echt wel. Maar als je echt mooie en sterke planten wil kweken, moet je je aan een aantal extra spelregels houden. Let op: zaaien is verslavend.

Zonnig plekje

Alles wat je hoeft te weten staat op de achterkant van je pakje zaden: wanneer zaaien, op hoeveel afstand van elkaar, hoe diep… De meeste planten kan je in het voorjaar binnen voorzaaien. Dat betekent dat je ze op een warm, zonnig plekje in een bakje met zaai- en stekgrond zaait. Wat dat bakje is, doet er niet toe. Wees creatief en denk zero waste: het doosje van eieren, de kartonnen rolletjes van wc-papier, een yoghurtpotje… Het belangrijkste is dat er een gat in de bodem zit, zodat het water kan wegstromen.

Je hoeft echt geen serre te hebben om voor te zaaien. Een zonnige vensterbank is meer dan voldoende. Let er wel op dat je je zaailingen af en toe draait; ze groeien namelijk naar het licht. Zaai meer dan dat je nodig hebt, want niet alle zaadjes kiemen. Toch veel overschot? Deel ze uit aan je vrienden en familie. Sommige planten worden trouwens het liefst meteen buiten gezaaid.

Nadat je zaadjes al wat groter zijn, kan je ze verspenen. Van zodra je een tweede bladpaar ziet, kunnen ze naar een groter potje. Met een vork of mesje maak je ze voorzichtig los en verhuis je ze naar hun nieuwe pot. Hier kunnen ze tot stevige planten uitgroeien, klaar om te schitteren in je tuin of op je terras!

Waarom zelf zaaien?

– Waarom al die moeite doen? Eerst en vooral heb je veel meer keuze. Er zijn zoveel mooie variëteiten van groenten en bloemen. Bestel een paar zaadcatalogussen, scrol door catalogussen online…

– Nog een reden om je eigen zaden te groeien? Het is zoveel goedkoper. Uit één pakje zaden, dat doorgaans maar enkele luttele euro’s kost, kan je vijftig planten kweken. Met weinig middelen kan je ook zo een volledige tuin aanleggen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.