Zaadjes oogsten

© GLO
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier tweewekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Met sommige planten heb je een innigere band dan met andere. Die ene plant in een pot op je balkon heb je gered uit de tuin van je oma, een kamerplant in een hoekje van de woonkamer gaat al vele generaties mee. Wil je planten met een verhaal in je tuin? Oogst dan zelf zaadjes. Het maakt tuinieren iets magischer en het zorgt voor een haast persoonlijke relatie met je plant.

Zelf zaden oogsten zorgt voor enorm veel voldoening. En het is relatief simpel. Deze periode van het jaar is ideaal hiervoor. Belangrijk is opletten of het zaad al rijp is. Onrijp zaad is meestal nog wat groen. Tip: kies bloemen die er extra goed uitzagen. Je kan in de zomer, wanneer de bloemen het mooiste zijn, een touwtje rond de stengel binden. Zo weet je dat je volgend jaar zeker weer zo’n mooie kleur zal krijgen.

Goed gedroogd

Je zaden oogsten doe je het best op een droge en zonnige dag. Verzamel ze in een envelop. Gebruik geen plastic zakje, want daarin kunnen ze rotten. Daarna kun je ze een paar dagen laten drogen op een veilig plekje binnen, op een stuk krantenpapier. Bij sommige zaden moet je het kaf nog verwijderen dáár komt die uitdrukking dus vandaan! maar het is snel duidelijk wat het zaadje is. Vergeet zeker niet om op je envelop te schrijven over welke zaden het gaat, mét de datum erbij.

Je kan trouwens niet enkel zaden oogsten van je moes- of pluktuin. Hou je ogen open tijdens je wandelingen: wie weet zie je zaadhoofden van mooie wilde bloemen. Belangrijk hierbij is dat je zeker genoeg zaden laat voor de rest van de wereld vooral dieren en insecten dus.

Uiteraard zal je de glossy zadencatalogussen niet kunnen weerstaan en dat hoeft ook niet maar het plezier van je eigen zaadjes te zien groeien? Daar kan niet veel tegenop.

Zo maak je zaadbommen

Zaadbommen gooien is een vorm van guerrillatuinieren: op een braakliggend stuk grond werp je zo’n bom, een bolletje klei vol met bloemzaadjes. Ideaal om kleur in een troosteloos stukje grond te brengen. Zelf zaadbommen maken is heel eenvoudig: voor een tiental zaadbommen heb je vier eetlepels klei, vijf eetlepels potgrond en een theelepel bloemenzaadjes nodig. Eventueel kan je een snufje chilipoeder toevoegen, om insecten op een afstand te houden. Roer alle ingrediënten in een kom en voeg langzaam water toe. Blijf roeren tot je er bolletjes van kan maken. Je kan de zaadbommen in een eierdoos bewaren, maar best niet te lang: de zaden verliezen sneller kiemkracht. Tijd om je buurt op te vrolijken!