Wonder Kortrijk Creativity Festival kleurt jong en lokaal

IVC Commercial laat twee jonge ontwerpers, Isabeau Goddé en Amber Dewaele, onder de hoede van ervaren designer Sep Verboom los op zijn producten: vinyltegels, vinyl op rol en tapijttegels. (GF)
Nancy Boerjan

Designregio Kortrijk laat je een maand lang het werk van veelbelovende ontwerpers en lokale bedrijven ontdekken tijdens Wonder – Kortrijk Creativity Festival. Zo gaat Sep Verboom, Designer van 2020, er aan de slag met het vinyl van vloerenmerk IVC Commercial.

Voor de tweede keer organiseert Designregio Kortrijk het designevent Wonder. Daar krijgen zowel jong designtalent als gevestigde waarden via tentoon-stellingen, kunstinstallaties, workshops, lezingen, innovatieve projecten en verrassende presentaties de kans om hun werk en talent te laten zien.

Zo toont de expositie We are the next generation de Belgische ontwerpers van morgen, met een overzicht van de beste studentenprojecten uit het creatieve ontwerponderwijs. Stories of product innovation bundelt dan weer de verhalen van West-Vlaamse ondernemers die in samenwerking met designregio Kortrijk de voorbije 15 jaar zochten naar innovatie aan de hand van designmethodieken.

Tegels en vinyl

De samenwerking tussen designtalent en de bedrijfswereld krijgt ook vorm in de tentoonstelling Hack the material. Daarin laat het vloerenmerk IVC Commercial twee jonge ontwerpers, Isabeau Goddé en Amber Dewaele, onder de hoede van ervaren designer Sep Verboom los op zijn producten: vinyltegels, vinyl op rol en tapijttegels. IVC Commercial, met thuisbasis in Waregem, wil interieuroplossingen creëren die bijdragen tot het welzijn en de mentale gezondheid van de mensen die erin werken en leven, en laat de ontwerpers rond dat gegeven experimenteren.

Ik wil de verbeelding van de consument triggeren

“Ik was nieuwsgierig naar wat vinyl precies is, wat we ermee zouden kunnen doen en welk gevoel het zou kunnen oproepen”, licht Sep Verboom zijn deelname aan het project toe. Hij wil een poging doen om de verbeelding van de consument te triggeren, om een herinterpretatie te brengen van wat wonen en zich goed voelen in een woning kan zijn. De verschillende visies van de jonge ontwerpers die hieraan meewerken, wil hij samenbrengen tot één geheel. De artistieke installatie die daar het resultaat van is, is te bewonderen op Wonder.

Sep Verboom. (GF)
Sep Verboom. (GF)

Sep Verboom (31) is ontwerper en sociaal ondernemer. Hij is minder begaan met de objectivering van het resultaat, meer met de context waarin het ontwerpen zich afspeelt. Met zijn Livable-platform brengt hij partners samen die net zo divers zijn als hun geografie: van de Peruaanse Amazone tot Indonesië, en van lokale overheden of commerciële bedrijven tot ngo’s. In 2018 won hij met zijn sociaal geëngageerd design al de Belgische Henry Van De Velde Award voor Jong Talent, in 2020 werd hij Designer van het Jaar op de Biennale Interieur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.