Wis de spinnenwebben uit je hoofd

Mieke Verhelle

Ik wil constant bereikbaar zijn en het nieuws aan mijn vingertoppen hebben. Mijn smartphone bezorgt mij én mijn naasten echter ook de nodige stress. Hij stuurt me de jongste tijd vaak boodschappen om te ontstressen. Met mediteren als toverwoord.

Headspace en Calm voeren de hitlijsten aan, dus ik wil wel eens weten waarom ze zo populair zijn. Beide zijn Engelstalig. Na wat zoeken belooft Mindfulness me in het Nederlands de weg naar een gebalanceerder leven. Alle drie garanderen ze mijn gids te zijn naar gezondheid en geluk. Een simpele manier om stress te laten varen en te genieten van een betere nachtrust.

Headspace

Deze app is heel overzichtelijk opgebouwd met grappige tekeningen waar je sowieso blij van wordt. Heel snel begin ik aan de basis. Na tien sessies zal ik kunnen mediteren. Weg met die spinnenwebben in mijn hoofd en adieu korte nachten! De tijd dat ik mijn benen in mijn nek kon leggen, dateert van toen ik kind was. Het is dan ook geruststellend dat ik mag zitten, liggen of hangen hoe ik mij comfortabel voel. De eerste dag ben ik amper drie minuten bezig. De focus ligt op mijn ademhaling. Een aangename stem met een simpele knop kies je tussen een vrouw of een man helpt me de draaikolk in mijn hoofd tot rust te brengen. De app weet perfect welke struikelblokken ik als dummy moet overwinnen. De sessies zijn kort en makkelijk in te plannen tussen ontbijt en tanden poetsen. In de gratis versie kan je echt uitproberen of dit iets voor jou is. Voor 57,99 euro per jaar krijg je volledige stap-voor-stapprogramma’s voor verschillende omstandigheden.

Calm

Met getuigenissen van onder meer James Le Bron en Eva Green heeft deze app een hoog celebritygehalte. Het is echter even zoeken om mijn weg te vinden tussen de gestileerde foto’s van berglandschappen. Je kent beter al de beginselen van het mediteren. De gratis versie is nogal beperkt, voor al die klinkende namen is een abonnement noodzakelijk. Die betalende versie biedt een enorm breed gamma aan mentale fitness. En veel verhaaltjes voor het slapengaan. Wie wil nu niet in slaap vallen met de zoetgevooisde stem van Matthew McConaughey of John McEnroe, die het volledige tennisreglement van 400 pagina’s voorleest? Daarvoor betaal je 49,99 euro per jaar.

Mindfulness

Deze Nederlandstalige app biedt meteen een mooi overzicht van de mogelijkheden. Er zit een starterscursus bij, maar hier kom je terecht voor de grote schoonmaak in je hoofd en je leven. Het mediteren gaat veel dieper. Want ‘aankomen in dit moment’ is voor mij als beginneling net iets te abstract. Ik heb meer ankerpunten nodig. Deze app gaat verder dan het leren mediteren en je in slaap wiegen. De gratis versie heeft al veel mogelijkheden, een jaarabonnement kost 59,99 euro en helpt gevorderden naar een permanent opgeruimd hoofd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.