Weinig werk, veel oogst

De Romeinen aten al zeekool.© Getty
De Romeinen aten al zeekool.© Getty
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier tweewekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Aan een traditionele moestuin heb je veel werk. Planten zaaien, wieden, water geven in droge periodes, voeden… De meeste groenten op ons bord zijn eenjarig en dus moeten ze alles in een korte periode voor elkaar spelen. Bovendien grijpen we in onze moestuin vaak terug naar groenten die in feite ook gemakkelijk verkrijgbaar zijn in de winkel. Meerjarige groenten zijn de ideale oplossing: vaak zijn het ietwat onbekendere groenten waar je, eens geplant, meerdere jaren van kan oogsten. Een win-win dus!

Zeekool en meer

Enkele bekende vaste groenten zijn asperges en rabarber. Maar er is zoveel meer te ontdekken! Denk maar aan zeekool (foto). Zoals de naam doet vermoeden, groeit deze plant ook in het wild aan de kust. Een plant met een stevige geschiedenis, ook: de Romeinen aten al zeekool. Je eet enkel de gebleekte bladeren en stengels. Dat bleken gebeurt op dezelfde manier als bij witte asperges. De smaak is een delicate mix tussen asperges en broccoli. Zelfs als je deze plant niet eet, is ze ook nog gewoon mooi in de tuin. In het voorjaar heeft zeekool blauwgrijze bladeren en in de vroege zomer witte bloemschermen die naar honing ruiken. Nine star perennial broccoli is nog een meerjarige topper. Het is niet echt een broccoli, maar een mix van bloemkool en broccoli.

Vooraleer je meerjarige groenten plant, denk je het best na waar je deze planten een plaatsje geeft. Ze nemen meestal veel meer plaats in dan ‘gewone’ eenjarige groenten en blijven daar ook een tijdje staan. Het voordeel behalve minder werk en meer oogst, uiteraard van meerjarige groenten is dat je al vroeg in het voorjaar kan oogsten. De meeste groenten komen pas echt goed op dreef in de zomer en met meerjarigen kan je zo the hungry gap in het voorjaar wat overbruggen.

Vergeten kardoen

Nog zo’n vergeten vaste groente is de kardoen. Deze plant is nauw verwant aan de artisjok maar is toch nog dat tikkeltje anders. De kardoen is trouwens ook prachtig in een siertuin: mooie, grote bladeren en prachtige bloemen. Je kan verschillende delen van de plant eten: de bloemharten zijn te vergelijken met de artisjok. Maar bij de kardoen worden voornamelijk de bladstelen gegeten. Het lijken stelen van selder, maar ze smaken naar artisjok.